Friday, April 15, 2016

Problemele de defluire

Îmi amintesc de utilizarea acestui cuvânt în stenogramele de la revoluție publicate de Petre Mihai Băcanu în ziarul România Liberă.
În DEX, defluirea este definită prin  răspândire în direcții divergente a unor trupe grupate într-un spațiu restrâns sau a unor mase de oameni. 
Tot în DEX, a deflui înseanmă a ieși dintr-un loc, dintr-un spațiu cu o mișcare sugerând ideea de scurgere.
La Revoluție era vorba de masele aflate în Piața Universității și care trebuiau împrăștiate, fără a se înregistra victime, în sensul ca oamenii să se calce în picioare.
Azi 16 aprilie 2016 l-am văzut pe un oficial al BOR care spunea cum se va proceda la slujba de Înviere și ce măsur se iau în caz de pericol. El a arătat că orânduiala trebuie respectată, că și în caz de pericol numai bărbații să utilizeaze ieșirea de la altar, Femeile care stau în spate, să folosească numai ușa de la intrare.
Istoria cu biserica de la Costești trebuie analizată cu mare grijă, pentru că de acolo trebuiau și încă mai trebuie trase învățăminte.
Vizitând catedrale și domuri în diferite orașe occidentale, am văzut că acele lăcașuri de cult au ieșiri și pe laterală.
Având în vedere dimenisunea Catedralei Mântuirii Neamului, acum când este în construcție, se impune daca nu s-a procedat până acum să se efectueze cu consultanță ISU modificările necesare astfel încât monumentala construcție să prezinte maximă siguranță având în vedere că în interior se vor afla câteva mii de credincioși.
Îmi aduc aminte cu groază ca la meciul România - Grecia pierdut jenant de ai noștri, la Arena națională erau foarte multe ieșiri blocate, iar ieșirea din curtea acesteia se făcea prin maximum 3 puncte. Ce nu mergeam eu în locuri aglomerate, dar acum n-o mai fac chiar de loc pentru că nu vreau să devin fripturică din cauza unor constructori sau manageri imbecili.

(16 aprilie 2016)


No comments:

Post a Comment