- votanții captivi;
- cei care agrează ideile;
- de la nehotărâți care se folosesc de puterea zarului.
În turul al doilea intră de regulă doi competitori și de cele mai multe ori iese câștigător exct cel la care lumea se așteaptă cel mai puțin pentru că:
- este necunoscut i se semnează un cec în alb;
- acționează votul negativ;
- lumea vrea să încerce și altceva;
- uzura morală conduce la respingere;
- ce este mult nu-i bun.
Votul nevativ a fincționat în:
- 1996 când a fost ales Emil Constantinescu și populația nu-l mai dorea pe precedentul, pentru că apăruse acel nivel de saturație care impune schimbarea felului de mâncare din orice menu;
- 2004 când cel ce candida din partea PSD avea o aură imposibilă de om agasant;
- 2014 când postura de premier a necesitat apariții nenumărate le tv, devenind un fel de aguridă.
Votul negativ nu este direcționat spre cineva în mod special, ci pleacă dinspre cineva pentru care sentimentele amestecate de ură și respingere duc pre a se pune ștampila către oricine altcineva decât spre un el, devenit antipatic.
Alegerile într-un singur tur de scrutin nu atenuează votul negativ deși polarizarea dată de sentimente bine definite este puternică. Din contră, votul într-un singur tur amplifică abordarea negativă pe principiul: acum ori niciodată. Surprizele vor fi imense. Captivii nu schimbă radical harta scorurilor, în schimb candidați acreditați cu 1% devin importanți la peste 7% tocmai din vot negativ însoțit de instinctul de conservare a atitudinii.
Votul negativ este forma de protest a tuturor celor care se simt suprasaturați de candidatul care și-a erodat puternic imaginea și al cărui profil diferă radical de ceea ce se așteaptă de la el, dar se dovedește a avea o arecare șansă, care trebuie măturată.
(11 aprilie 2016)
No comments:
Post a Comment