Observ niște situații pe care ca spectator doar le constat. Este vorba de niște termene care sunt stabilite funcție de niște factori pe care uneori îii înțeleg dar de nenumărate ori nu-i înțeleg și de aceea rezultatul mi se pare și mai de neînțeles.
Știam un tip care a devenit ministru de externe, dar era run personaj cu talentul de a amâna luarea deciziilor, până când odiosul a dat cu el de pământ de nu s-a văzut. Senzația de a amâna o văd și acum, dar față de acele vremuri, totul se apropie de niște momente de referință greu de interpretat.
- Campania electorală începe pe 5 mai 2016 și Curtea Constituțională va decide pe 4 mai 2016 dacă alegerea primarilor se va face într-un tur sau două, deși există lege votată pentru un tur de scrutin. Legea a fost atacată pentru că cei care au votat așa ceva erau pe cai mari cândva și acum tărășenia nu le mai convine.
- În 22 aprilie 2016 s-a dat sentința definitivă în cazul Dragnea, toată lumea așteptându-se la mișcări semnificative în PSD astfel încât destabilizarea să aducă prejudicii acestui partid, fără a crea avantaje partidului mare care se numește PNL. Ideia este de a primeni clasa politică, dar este foarte greu să se producă așa ceva dacă se pornește de la vârf. Există proverbul că peștele de la cap se-npute, dar de la coadă se curăță, numai că în politică nu prea funcționează. Cine a dat de gustul privilegiilor nici în postura de mumie în sarcofag nu le abandonează.
- Fixarea termenului pentru luna ianuarie 2015 a termenului prin produsul software ECRIS de soluționare a dosarului de incomaptibilitate a președintelui ales la Curtea Supremă, decizia fiind favorabilă acestuia, cu o argumentație solidă, care se vedea de prima dată, fără a fi nevoie de așa de mulți pași.
Lumea interpretează toate acestea drept coincidențe, se fac tot felul de asocieri și se trag concluzii dintre cele mai greu de imaginat, ca să nu le zic scenarii. Creșterea derutei apare mai ales atunci când termenele sunt foarte strânse și oamenii au senzația că se schimbă regulile în timpul jocului, deși lucrurile nu stau nici pe departe așa. Campania electorala începe pe 5 mai 2016 și ar fi fost mai confortabil pentru candidați să știe cu mult înainte cum vor fi calculele de 5 iuni. Nu s-a ieșit din termene, nu există nimic forțat, dar faptul că pe 4 mai se dă soluția la ceva care va începe pe 5 mai este nefiresc în mentalul colectiv. Se știe că dacă pe vremuri se dădea carne la ora 11 ziua, poporul se așeza la coadă de la 5 dimineața. Și acum oamenii se așează la rând pe 3 ianuarie să prindă reducerrea aia de 5% de la impozit deși termenul expiră pe 31 martie. Există o plăcere de a ști cu mult înainte totul pentru ca omul să se pregătească sufletește. Așa este la români. În plus, noi, pe malul șanțului din lipsă de preocupări aven un lanț de întrebări care încep cu de ce? de ce aia? de ce ailaltă? de ce de ce și iar de ce?
(29 aprilie 2016)
No comments:
Post a Comment