Tuesday, April 12, 2016

O mare eroare de strategie

Pe data de 12 aprilie 2016 a fost anunțat ca fiind candidat la primăria capitalei din partea PNL Marian MUNTEANU. Toata luimea își aduce aminte de Marian MUNTEANU.
Marian MUNTEANU este cel care a vorbit din balconul Universității.
Marian MUNTEANU este cel caftit zdravăn de mineri.
Marian MUNTEANU este cel care a îmbrăcat cămașa albă și a mărșăluit.
Marian MUNTEANU este cel vânturat printre candidații la prezidențiale prin 2000.
Marian MUNTEANU este cel care a făcut un doctorat valoros în  tăcere.
Marian MUNTEANU este cel despre care s-au spus tot felul de minciuni cu Măgureanu. 
Marian MUNTEANU este cel despre care se vorbește că știe opera lui Petre Țuțea.
Acum, Marian MUNTEANU este candidatul PNL, marele PNL rezultat din iubirea veșnică cu PDL, după ce acest PNL a avut două încercări nereușite cu Bușoi și Orban, amândoi neavând nume cu încărcătură și rezonanță politică, dacă se merge la dicționare și se iau cuvintele cu niveluri de similitudine semnificativa derivate din aceste nume.
Să analivez acum ce se întâmplă cu candidatul Marian MUNTEANU. El este prezentat ca un erou. Este o prezentare de tip romantic, erou exceptional în situații excepționale. Mineriadele au fost evenimente excepționale în viața românilor în general și a bucureștenilor în special. N-am să le uit, pentru că am scăpat ca prin urechile acului din două situații care deveniseră critice  și despre care nu voi scrie atunci, dar îi urăsc veșnic și pe mineri și îl urăsc tot veșnic  și pe liderul lor cel pârnăiaș. Mineriadele că noi am avut parte de nenumărate trebuie tratate ca fapte istoric, adică evenimente majore de neuitat. În istorie sunt evenimente:
  • frumoase cu domnitori învingători în lupte, cu regi care au construit, care au dat legi, care au modernizat, adică evenimente cu care tot românul se mândrește și pe care deși sunt mărețe și frumoase, le înfrumusețeacă și mai mult pentru a fi de neuitat;
  • nefericite care au însemnat înfrângeri în războaie, căderi de pe tron deși faptele lor erau drepte, bătut pasul pe loc în istorie datorită trădărilor sau vitregiilor vremurilor de atunci; istoricii și deci cărțile lor de istorie le prezintă sec sau le ignoră pur și simplu; sunt situații în care dacă sunt amintite, se enumeră multe, multe fapte frumoase al învingătorului, după care la diverse este prezentat și un fapt nefericit, care trece și neobservat și care tot a victorie pare a fi ca interpretare;
  • rușinoase datorate unor slăbiciuni grave ale conducătorilor combinate cu complictăți dureroase ale unor largi colectivități; îmi amintesc dificultatea maximă de cum am identificat lagărul de concntrare de la Dachau; ca muzeu este organizat corect, are toate explicațiile și nu se depărtează de adevărul istoric deși nota este un pic alta de cum îmi formasem imaginea din cărțile despre fabricile morții citite de mine în copilărie; mineriadele sunt în opinia mea nu fapte rușinoase, ci cele mai rușinoase fapre din istoria poporului român. 
Indiferent de partea cui este un om, dacă este implicat într-un eveniment rușinos, este foarte greu ca privitorul în care renasc sentimente amestecate, să facă evalări corecte și să-l poziționeze pe un om pe poziția care să-l avantajeze. În opinia mea, prezentarea lui Marian MUNTEANU în filmulețe în care imaginea sa alternează cu chipuri de mineri-brute, de manifestanți ciomăgiți este o eroare strategică. Eroul Marian MUNTEANU trebuie să aibă o altă prezentare. Să i se arate chipul de atunci, chipul de prin 2000 și chipul de acum pentru a se vedea că el nu s-a transformat ci a rămas același Marian MUNTEANU. Să se arate pe acel Marian MUNTEANU ca participant la acel marș în celebra sa cămașă. Să se vorbească despre doctoratul lui și să se contracareze lipirea de el a etichetei cu profesorul.
Sunt sigur ca Marian MUNTEANU, are el însuși un mesaj, are el însuși o atitudine demnă de anul electoral 2016, fără a fi nevoie să fie asociat de acele evenimente rușinoase care poarta numele de mineriade, care au oripilat lumea civilizată.
Urgent, strategii PNL și ai lui Marian MUNTEANU trebuie să revadă prezentarea și întregul demers. În filmele despre Ștefan, Mihai și Tudor sunt replici celebre, sunt atitudini legendare, sunt fapte de vitejie. Așa ceva dorește populația și dacă votanții doresc un om de încredere, în niciun caz candidatul nu trebuie legat de un eveniment de care bucureștenii se rușinează și pleacă necondiționat privirile în pământ.

(13 aprilie 2016)



No comments:

Post a Comment