După umila mea părere, în sport față de oricare alt domeniu criteriile de performanță sunt cu mul mai mare rigoare de definit pentru că:
- se știu tipurile de titlui care se obțin;
- sunt cunoscute competițiile pe următorii 5 ani;
- se știu resursele ca săli, antrenori și sportivi.
Atunci când se scoate un post de manager devenit vacant se impun reguli de întocmire a planului managerial care va include nenumărate capitole printre care la loc de cinste trebuie să stea criteriile de performanță cu care este apreciată munca managerului. În ideia că în ramura de sport Y este scos postul de management strategic proiectul candidaților trebuie să includă:
- necesarul de resurse detaliind destinațiile;
- salariul lunar și procentul de reținere;
- numarutl de titluri de campion care se vor obține;
- elemente legate de stilul de muncă.
Cândva am mers pe o autostradă care lega aeroportul din Madrid de oraș și mi s-a zis de către un madrilen că respectiva stradă nu era omologată, că firma care o construise primise numai o parte din bani, restul nemaiprimindu-i niciodată pentru că autostrada avea o înclinație alta decât cea din documentație.
Pornind de la acel exemplu, să zicem că prin contract de management, cel care va ocupa postul negociază un salariu de 30.000 de euro. Prin contract se va stipula că i se retin drept garanții 20.000euro lunar. dacă managerul va atinge obiectivele de performanță în K luni, el va primi la terminarea contracturlui K*20.000euro plus o primă foarte substanțială. Dacă nu, nu va primi decât K*10.000euro si la revedere.
Aici pe Dâmbovița se fac contracte de tot râsul care dau de bănuit că au ceva fals la mijloc, ceva necurat vreau să spun. Neatingerea obiectivului atrage după sine ruperea contractului, cu consecințele de rigoare. La noi insul e pironit în scaun și nici mumie nu pleacă de acolo căci contractele au clauze oneroase pentru plătitor, iar executantul are toate drepturile chiar fără să facă ceva.
La fotbal seste clar cum necalificarea nu a fost însoțitî de nimic. Așa cum coruoția este fără corupți și nonperformața nu are resposabili, că toată lumea e bună, acolo s-a făcut ce s-a făcut, nici mai mult și nici mai puțin. Perfect, dar faptul că nu s-au atins obiectivele, afară! Să vină alții mai competenți. Afară, dar cu pebalizări, nu cu profit maxim, pe nimic. În managementul sportiv este nevoie să se măsoare performanta. Fără performanță nici avantaje nu trebuie sa existe. ca în zicerea nici muncă fără pâine nici pâine fără muncă.
(19 aprilie 2016)
No comments:
Post a Comment