Friday, January 3, 2020

Am fost contemporan cu Paul BRAN

Cand eram eu student in anul intai si stateam la caminul de pe strada Roma al ASE, Paul BRAN era student in anul al V-lea. Toti stiau ca este un student eminent si ca va ramane in invatamantul superior si asa a si fost.
Dupa ce am terminat facultatea, l-am intalnit de multe ori pe Paul BRAN cu diferite ocazii in ASE si ramasese acelasi tanar pe care-l stiam din studentie, modest, imbracat la costum si cravata, politicos cu toata lumea si foarte studios, caci de cate ori mergeam la sala de lectura mr. 1, ori il gaseam acolo, ori venea sa imprumite carti.
Dupa Revolutia din Decembrie 1989 am aflat ca Paul BRAN a devenit rector al Academiei de Studii Economice din Republica Moldova - ASEM, cu sediul la Chisinau. El a introdus leul moldovenex=sc aolo in Republica Moldova si a facu ca ASEM sa devina o institutie de invatamant superior respectata in lumea academica de pretutindeni.
Intre 1996 si 2004, Paul BRAN a ocupat functia de rector al ASE, in urma alegerilor desfasurate, lucru care mi s-aparut firesc, necesar si benefic, pentru ca ASE urma sa sufere transformari profunde, care s-o alinieze la marile universitati din lume. Intre 1999 - 2003 cat am fost eu sef de catedra am avut nenumarate intalniri cu recorul Paul BRAN si de fiecare data am plecat cu problema rezolvata in sensul dorit de mine pentru ca Paul BRAN era un om al faptelor, care intelegea instantaneu ce este bine pentru institutia pe care o conducea.
El este ctitorul cladirii impozante din Moxa, dar si al restaurarii Aulei Magna, cu sprijinul BNR, caci avea o relatie speciala cu guvernatorul ISARESCU. Lui i se datoreaza legarea cladirii istorice a ASE de cladirea din EMINESCU, iar constructia care face aceasta legatura se numeste Pasul BRAN. 
Paul BRAN a fost primul presedinte al senatului ASE, functie decorativa, care s-a dorit, dupa copia de la Universitatea BABES-BOLYAI insa sa fie functia cu cea mai mare putere, numai ca niciun rector nu va accepta asa ceva, drept care dupa alegerea rectorului, s-a modificat Carta si.



(04 ianuarie 2020)

No comments:

Post a Comment