Monday, January 6, 2020

Cullrturistii dupa culturism

Culturismul nu este un sport oarecare, ci este un sport deosebit pentru ca presupune:
- disciplina totala, 
- daruire fara limite,
- continuitate desavarsita,
- vointa de fier,
- munca pana la epuizare,
- exigenta in atingerea obiectivelor,
- dinamism in tot ceea ce se face,
- utilizarea instrumentelor de reglare,
ceea ce ne duce la concluzia ca toti cei care practica acest sport nu sunt oameni oarecare, ci sunt oameni speciali, care trebuie apreciati pentru rezultatele lor si trebuie urmariti si sprijiniti in munca pe care o desfasoara.
Prin natura muncii lor, culturistii isi arata performanta prin modul in care isi modeleaza corpul, iar dezvoltarea musculaturii si realizarea acelor accente care determina definirea si simetria din timpul competitiilor, sunt cele care ii fac deosebiti de alte tipuri de sportivi care se pierd cu usurinta prin multime atat timp cat sunt in competitii, dar si multi ani de la incheierea practicarii sportului de performanta.
Am intalnit mai multe tipuri de culturisti de-a lungul anilor.
Culturistii dedicati numai sportului, care au avut rezultate de top si care dupa incheierea activitatii competitionale efectueaza activitate de traineri in sali de fitness-culturism, reusind sa castige suficient de bine incat sa aiba un trai decent.
Culturisti care in paralel cu activitatea sportiva au dobandit si o calificare, ceea ce le-a permis ca dupa incheierea activitatii competitionale sa-si castige existenta din practicarea meseriei pe care au invatat-o si  unde au gasit respectul oamenilor.
Culturisti care in paralel cu activitatea competitionala au dobandit calificari tot in zona culturismului, reusind sa desfasoare munci specifice culturismului de performanta, in arbirtraj, in medicina sportiva, in nutritie, in structurile sportive oficiale, care le asigura un salariu decent.
Culturisti care au ajuns la acel nivel de performanta care le-a permis sa se faca cunoscuti si care dupa incheierea activitatii competitionale participa la demonstratii, la turnarea de filme sau la realizarea de reclame, toate permitandu-le un trai suficient de bun si de stabil.
Culturisti care s-au implicat fie in productia de suplimente, de echipamente destinate culturismului, adica au intrat in business-ul care  graviteaza in jurul culturismului, reusind sa castige suficient de bine incat sa continue afacerite si sa le extinda.
Culturistii cu abilitati manageriale s-au apucat de amenajeara de sali de fitness-culturism de la zero si de a incepe o afacere cu o sala cu elevi, cu instructori, urmarind sa faca profitabila o activitate care daca este facut ca la carte nu are cum sa nu aduca succesul scontat, dar si multumirea celor care vin la antrenamente.
Culturisti care practica acest sport si care reusesc sa efectueze stagii de pregatire complete bazandu-se pe castiguri temporare, dar care la incheierea activitatii competitionale isi dau seama ca sunt descoperiti, adica nu au o sursa sigura de venituri, ceea ce le creaza un disconfort major. Aici trebuie sa intervina societatea, caci ei au atins acel nivel de performanta care le-a permis sa urce pe podiumuri si sa castige medalii, daruindu-se total pregatirii sportive. Nimeni nu are dreptul sa spuna ca au neglijeat pregatirea intr-o meserie pe care s-o practice dupa ce incheie activitatea competitionala. Este adevarat ca aceasta tipologie de culturisti dupa ce termina cu competitiile se afla intr-o situatie noua. Ei trebuie ajutati sa faca pasul urmator si anume sa gaseasca o sursa sigura  de venit, prestand o munca in concordanta cu aspiratiile lor, dar si cu posibilitatile pe care economia este in stare sa le ofere. Exista multe meserii care au cicluri de instruire scurt si pe care tineri in forta sunt in stare sa le parcurga, devenind astfel calificati si deci cu sursa sigura de venit. Nu trebuie niciun culturist catalogat in vreun fel, ci trebuie muncit cu fiecare in parte pentru a-si gasi locul sub soare pe care il merita si pentru care munceste sa-l dobandeasca.


(06 ianuarie 2020)

No comments:

Post a Comment