Tuesday, January 21, 2020

Români care au schimbat România: Ion CRISTOIU

Ion CRISTOIU era un tip care se ocupase de Suplimentul literar al Scânteii tineretului și care se străduia să scrie o carte despre poezia obsedantului deceniu, pe care începuse să o publice pe fragmente pe unde apuca și el.
Când eram într-o bază de practică la Odobești am avut ocazia să-l cunosc pe Ion CRISTOIU. Chiar a scris câteva rânduri despre studenții care erau la muncile agricole acolo, căci Ion CRISTOIU era ziarist de teren. Am discutat și despre ceea ce dorea el să facă cu acea carte despre poezia proletcultistă și ciar am crezut că va fi un altfel de a face istorie literară.
A venit Revoluția și Ion CRISTOIU s-a reprofilat. A avut el mai multe încercări, dar a dat lovitura cu ziarul cu bulină roșie și aici mă refer la Evenimentul zilei, ziar care ajunsese la un tiraj de 500.000 exemplare, un adevărat eveniment în publicistica noastră cea mioritică.
Ion CRISTOIU a fost cel care a dat direcția ziarelor post-revoluționare cu știri:
- scurte, ne fragmentate pe mai multe pagini,
- șocante precum găina naște pui vii,
- legate de anomalii ale înzestrării bărbaților, însoțite de poze,
- care încorporau jocuri de cvinte precum Ghinion ILIESCU,
- profeții neverificabile dar incitante.
Ion CRISTOIU a schimbat fața jurnalismului românesc, numai că apariția aplicațiilor pe Internet vea să schimbe radical soarta ziarelor tipărite, care nu-și mai găsesc rostul dacă nu au utilitatea care să justifice banii pe care oamenii îi dau pentru un exemplar. Acum, Ion CRISTOIU se dă analist politic, un fel de Guru invitat pe la televiziuni, căci joacă rolul Oracolului din Găgești, dar el este ca sindicatul, adică vorbește și nu-l ia nimeni în seamă, căci analistul politic care nu a avut nicodată o funcție politică importantă este doar un povestitor diletant.
Pentru istoria jurnalismului tipărit, Ion CRISTOIU este acel reper de care multe generații își vor aminti, căci Evenimentul ilei a fost un ziar de mare succes, dar răsfoirea lui peste ani va fi doar o chestiune dedicată istoricilor care vor să meargă la sursă și nimeni nu-și va smulge părul din cap din faptul că nu a reușit să achiziționeze de la o casă de licitații unul din numerele Evenimentului zilei de prin anul 1992, să zicem.


(22 ianuarie 2020)

No comments:

Post a Comment