Totul este calcul pe hârtie.
Fostul președinte, indiferent ce face sau ce nu face, are un grup captiv de alegători,care și cu ochii închiși îl votează. Chiar domnia sa spunea că fără a face campanie, doar stând în pat îl învinge la vot pe un anume candidat, candidat care a și fost retras. Pe hârtie, din sondajele de opinie făcute de-a lungul anilor, fostul președinte Traian Băsescu are un nivel de încredere ce se traduce printr-un procent de X% voturi, fie că acest X este 8% sau 10% sau 15%, pentru ce urmează a fi demonstrat, este pur și simplu X%.
Partidul său are în sondaje în București Y% ceea ce înseamnă că la primăria Capitalei dar și la primăriile de sector candidații PMP vor obține undeva în jur de Y% voturi. Așa cum aratî hârtia, Y<<X, ceea ce se traduce în vorbe că Y este muult mai mic decât X, adică mai pe române.te, fostul președinte Traian Băsescu este o locomotivă pentru partid, așa cum a fost și pentru nerecunoscătorul lui PDL prin 2003 și 2004 dar și în 2000.
Varianta 1 de lucru este: fostul președinte Traian Băsescu nu candidează la Primăria Generală a Capitalei și toti candidații obțin rezultate care îi scot din calcule. Înseamnă că sarcina domniei sale este extrem de dificilă pentru alegerile generale.
Varianta 2 de lucru este: fostul președinte Traian Băsescu nu candidează la Primăria Generală a Capitalei și unii candidații obțin rezultate care le permit obținerea câtorva mandate în consiliie de sector sau la Capitală. Înseamnă că sarcina domniei sale este dificilă pentru alegerile generale, deși în plan local va avea posibilitatea limitată desigur, de a contribui la compunerea, respectiv, descompunerea de majorități fragile.
Varianta 3 de lucru este: fostul președinte Traian Băsescu candidează la Primăria Generală a Capitalei, obține cele X% procente cel puțin și de pe poziția de locomotivă, cu un management de campanie foarte eficient, unii candidații obțin rezultate care le permit obținerea de mandate importante în consiliie de sector sau la Capitală. Chiar dacă PMP nu va obține funcții de primari de sector, crește în plan local posibilitatea obținerii mai multor posturi de consilieri în primării și crește posibilitatea de a contribui la compunerea, respectiv, descompunerea de majorități solide.
Varianta 4 de lucru este: fostul președinte Traian Băsescu candidează la Primăria Generală a Capitalei, obține cu mult peste X% procente de pe poziția de locomotivă și cu un management de campanie foarte eficient câștigă primăria. Lucrul acesta nu trebuie exculs dacă se va observa că primii doi candidați ca șanse se atacă. Este proverbul: când doi se ceartă, al treilea câștigă. Cine crede că fostiul președinte Traian Băsescu nu mai are combustibil și motoarele sale sunt gripate, se înșeală. Nu mai contează ce se întâmplă cu ceilalți candidați la primării de la sectoare sau la consilii din partea PMP. Potul a fost câștigat și ridicat. Din acest punct se joacă soarta alegerilor din toamnă.
Sunt scenarii extrem de interesante și calculele pe hârtie nu sunt deloc încurajatoare pentru noul val de politicieni. Nimeni să nu uite că populația Bucureștiului nu mai este la prima tinerețe, iar radicalizarea acesteia are loc numai uneori și pentru obiective altele decât lucrurile de importanță medie spre mică.
Niște bannere cu ardeiul, niște țepe, niște alte promisiuni șocante dar total noi vor avea rolul să facă ceea ce nu fac contracandidații săi. Publicul așteaptă viață, dand, tunete și fulgere. Statisticile arată niște lucruri descurajante pentru toți cei care vin cu argumente legate de creșterea nivelului de educație, de cultură, de sănătate sau de confort. Cine face promisiuni nu mai este crezut. Pentru omul obișnuit mesajele sofisticate sunt de neînțeles, mai ales că mulți nu știu:
- zilele săptămânii;
- în ce țară trăiesc;
- câte zile are o săîtamână;
- sa scrie și să citească.
În politică nimeni nu pleacă fără un calcul. Cine face altfel produce o mare eroare, iar dintr-o eroare de calcul politic nu se mai iese niciodată. realitatea a arătat acest lucru simplu, banal și normal.
În politică nimeni nu pleacă fără un calcul. Cine face altfel produce o mare eroare, iar dintr-o eroare de calcul politic nu se mai iese niciodată. realitatea a arătat acest lucru simplu, banal și normal.
Toți au drept de vot și îl exercită. Așa că apariția în peisaj a fostului președinte Traian Băsescu duce spre pulverizarea voturilor dreptei, iar alegerea dintr-un singur tur de scrutin este deja o mare problemă pentru cei care au uitat că a existat un dramaturg numit Dan TĂRCHILĂ și o piesă a acestuia, MARELE FLUVIU ÎȘI ADUNĂ APELE, iar dreapta este prea divizată pentru a deveni un mare fluviu.
No comments:
Post a Comment