Sunday, January 14, 2024

Mihai EMINESCU

Pe 15 ianuarie 1850 s-a născut poetul Mihai EMINESCU. Despre viața și opera  lui Mihai EMINESCU s-au scris munți de cărți și se vor mai scrie, căci tainele de acolo sunt greu de pătruns și generații după generații vor încerca să înțeleagă sensurile pe care poetul a dorit să le dea cuvintelor. Editurile au tipărit și tipăresc volume cu poeziile lui Mihai EMINESCU. S-a scris muzică și sunt cântate versurile lui Mihai EMINESCU. Pictorii, regizorii de film și de teatru, sculptorii au realizat opere dedicate lui Mihai EMINESCU. Poeții au scris versuri dedicate lui Mihai EMINESCU.
În mai toate orașele țării există străzi care poartă numele poetului Mihai EMINESCU. Ziua de 15 ianuarie a fiecărui an este dedicată culturii românești. Au existat și există unii care contestă opera poetului Mihai EMINESCU, căci pădure fără uscături nu există și câini care latră la lună în miez de noapte, are orice sat. Pentru mine Mihai EMINESCU înseamnă foarte mult și faptul că pe când eram elev de liceu am cumpărat volumul de poezii publicat în 1964, având desene realizate de Ligia MACOVEI dovedește poetul a însemnat cu mult mai mult decât poemul Împărat și proletar, care-l făcea să aparțină realismului critic, nu romantismului, așa cum singur își spunea în poemul Eu ni cred nici în Iehova.
Mă bucur că acum există tomurile cu opera completă a poetului Mihai EMINESCU, căci prin 1972 când am vizitat Weimar și într-o librărie am văzut operele complete ale lui Johann Wolfgang von GOETHE  mi-am dorit să văd în librăriile de pe Dâmbovița operele complete ale lui Mihai EMINESCU și academicianul Eugen SIMION mi-a îndeplinit acest vis.
Azi când se împlinesc 174 de ani de la nașterea poetului nepereche Mihai EMINESCU, mă gândesc la Scrisoarea a III-a și o voi asculta recitată de Gheorghe COZORICI.



(15 ianuarie 2024)

No comments:

Post a Comment