De câțiva ani buni, niște nene și niște tanti vorbăreți de felul lor, vântură teoria loviturii de stat din decembrie 1989 și vin cu argumente extrem de interesante, care însă mai trebuie aprofundate destul de mult până la a da statut de teorie viabilă și credibilă demersului lor.
Sunt cunoscute în istorie numeroase lovituri de stat atât militare, cât și nemilitare și există deci suficient material pentru a caracteriza riguros ce înseamnă o lovitură de stat și mai ales, ce nu înseamnă o lovitură de stat. Trebuie studiate și revoluțiile care s-au produs în lume și de asemenea, trebuie stabilit prin ce se deosebește o revoluție de o răscoală sau de o răzmeriță sau de o lovitură de stat și Revoluția Franceză oferă deosebit de mult material de studiu, ca și Marea Revoluție Socialistă din Octombrie din Rusia sau Revoluția Culturală din China lui Mao TZEDONG sau Revoluția Chineză din 1911, dar și atele.
În decembrie 1989 s-a schimbat orânduirea de stat de la comunism la o societate democratică.
În decembrie 1989 a fost înlăturat partidul comunist de la putere.
În decembrie 1989 au ieșit în stradă sute și sute de mii de oameni.
În decembrie 1989 presa aservită comunismului s-a autodenunțat.
În decembrie 1989 partidul comunist a fost scos în afara legii.
În decembrie 1989 membrii partidului comunist au ales calea democrației spre alte partide.
În decembrie 1989 constituția comunistă a fost abrogată.
În decembrie 1989 a fost acceptat pluripartidismul.
În decembrie 1989 structurile statului comunism au fost dizolvate.
În 20 mai 1990 de duminica orbului, au avut loc alegeri libere și democratice.
Au fost create premisele dezvoltării statului de drept.
Toate ce au urmat datei de 22 decembrie 1989 au marcat transformările radicale spre societatea pe care o trăim acum, când țara noastră este membră UE și membră NATO și nu a fost nevoie de nicio mișcare socială de anvergură care să zguduie societatea din temelii pentru a ajunge aici, ceea ce arată că în decembrie 1989 s-au produs acea falie între regimul comunist ce a dispărut și democrația ce avea să vină, democrație de care ne bucurăm acum. Se știe că loviturile de stat au efecte vremelnice și nu duc în niciun caz la regimuri democratice cu continuitate și stabilitate dovedite de istorie. Poporul român are nevoie în măreția lui de această revoluție, pentru că poporul român a crezut în victoria revoluției, în libertatea sa și mai ales în calea democratică pe care și-a dorit să evolueze în viitor și visul i s-a împlinit.
(14 decembrie 2023)
(14 decembrie 2023)
No comments:
Post a Comment