Se știe că numai țara în care politicienii formează un cor pe o singură voce este țara de succes pe plan mondial. Cu cât corul are mai multe voci, cu atât succesul descrește, ceea ce nu duce la soluții dintre cele favorabile pentru poporul pe care politicienii îl păstoresc și o fac fără eficiență. La noi, politicienii formază un cor pe 7 voci.
Vocea nr. 1: vocea oficială a președintelui, care în spiritul și litera constituției își prezintă soluțiile la problemele pe care prerogativele constituționale i le conferă și acesta urmărește să respecte spiritul și litera constituției, ceea ce se întâmplă în cele mai multe din cazuri.
Vocea nr. 2: vocea oficială a premierului, care are apariții mult mai frecvente și dacă este din partidul diferit de cel care l-a propulsat pe președinte, are tonalitatea sa, diferită și ea de cea a celorlalți.
Vocea nr. 3: vocea oficială a fiecărui ministru este modelată de particularitățile partidului din care acesta provine și la televiziuni dă senzația că mașina guvernamentală are roțile care se învârtesc fiecare în sens diferit și vehiculul stă pe loc sau se mișcă aiuritor.
Vocea nr. 4: vocea oficială a parlamentarului care depinde strict de poziția partidului care l-a pus pe liste pentru a fi ales.
Vocea nr. 5: vocea neoficială a celor care sunt vectori de opinie din spectrul politic de orice nivel trimiși de partide să comenteze diverse probleme prin televiziuni.
Vocea nr. 6: vocea neoficială a reprezentanților noștri prin străinătate sună total diferit de celelalte voci ale altor popoare, căci rar se întâlnește situația în care ceilalți să meargă cu pâra, așa cum fac urmași dacilor.
Vocea nr. 7: vocea neoficială a cetățenilor de rând pe oriunde apucă și ei să se exprime să fie văzuți, dând senzația că sunt ființe cultivate, dar care de foarte multe ori reușesc să dovedească fix contrariul, căci în clipa în care se apucă să-și vorbească de rău trecutul, țara și poporul, arată de fapt cât de mici sunt.
Cele șapte voci necontrolate ale acestui cor, în clipa în care se produc pe scena vieții crează acel context pe care orice ascultător așteaptă cu nerăbdare momentul căderii cortinei, pentru ca acel act artistic să se sfârșească, pentru că se dovedește a fi obositor, plicticos, enervant și contraproductiv.
(16 decembrie 2023)
(16 decembrie 2023)
No comments:
Post a Comment