Inteligența Artificială a schimbat foarte multe în ultimul timp. În mediul academic este care pe care, adică studentul care știe să folosească instrumente ce au Inteligența Artificială și profesorul care nu știe să folosească astfel de instrumente, iar studentul se află în avantaj, respectiv, studentul, dar și profesorul știu să folosească instrumente cu Inteligența Artificială și este vorba de un echilibru. Nu discut nici de situația în care niciunul dintre parteneri nu stăpânesc instrumente cu Inteligența Artificială sau situația în care doar profesorul știe să folosească instrumente cu Inteligența Artificială.
Nu discut situația penibilă în care studentul crede că dacă știe să folosească un instrument cu Inteligența Artificială și folosește cuvinte cheie bine alese, instrumentul construiește prin operații de prelucrare și rafinare de conținut digital deja existent, un referat, pe care studentul îl prezintă profesorului, despre care el are o părere proastă, crezând că-l păcălește. Dacă profesorul este păcălit, este problema lui, dar studentul vine la facultate să devină specialist, adică să fie mai bun, nu să-și fure căciula singur.Discut despre situația în care studentul folosește instrumentul cu Inteligența Artificială pentru a-și potența munca sa creativă.
Dorește definiții ale unor concepte, instrumentul cu Inteligența Artificială ile va pune la dispoziție. El trebuie să știe că să facă cu ele în așa fel încât referatul său să fie valoros.
Dorește serii de date pe care să le utilizeze, instrumentul cu Inteligența Artificială ile va pune la dispoziție. El trebuie să știe că să facă cu ele în așa fel încât referatul său să fie valoros. Tot acel instrument îi va desena grafice, îi va calcula tot felul de indicatori. Ideea este ca studentul să aibă în minte un fir conducător ca tot ceea ce Inteligența Artificială îi furnizează să fie integrate de el creativ într-un întreg numit referat.
Profesorul care și el cunoaște virtuțile instrumentelor înzestrate cu componente de Inteligență Artificială va aprecia:
- ideea originală a studentului,
- modul în care studentul folosește Inteligența Artificială în scop creativ,
- calitatea studentului de a gestiona multitudinea de informații,
- cursivitatea conținutului digital.
Rezultă din cele ce am spus eu aici că Inteligența Artificială joacă un rol activ în creșterea calității muncii de documentare, de a realiza sinteze și de a accelera implementarea de noi idei de către student, dar și de verificare a unor ipoteze pe care studentul le face, pentru a vedea dacă munca lui este inovativă sau nu.
Se vede că eu nu discut aici de cei care se cred șmecheri, care folosind un instrument de inteligență artificială vor să-l fenteze pe profesor și să obțină pentru un referat făcut de un automat finit un calificativ cât mai bun. Nu am exclus ca să se producă și așa ceva, numai că viața se răzbună pe un astfel de student, căci în producție el nu va avea niciodată performanța pe care o are colegul lui care folosește Inteligența Artificială pentru a realiza un referat adevărat, cu multe idei noi și de mare profunzime.
(12 octombrie 2023)
No comments:
Post a Comment