M-am gândit că românii au nevoie de un muzeu virtual al comunismului, dar altceva decât ceea ce se poartă acum unde subiectivismul și superficialitatea sunt dominante, ci pornind de la faptul că istoria este istorie, comunismul românesc este o etapă din istoria noastră, bună sau rea, dar este bucată din iastria noastră. Cine spune că bolșevismul a fost făcut de comuniști în România, mănâncă c-c-t. Comunismul a fost făcut de o mână de comuniști, dar a fost susținut de ceilalți oameni. Dacă cei 18 milioane nu ar fi sprijinit comunismul, comunism nu ar fi fost în România. Am în minte miile de oameni din India care s-au așezat pe linia de cale ferată și trenul a trecut peste ei și englezii au trebuit să plece și India și-a proclamat independența. Să nu uităm filmul acela când femei tinere îi întâmpinau pe soldații sovietici eliberatori ai Bucureștiului. Să nu uităm cum poporul aplauda în delir de pe trotuare pe CEAUȘESCU. Să nu uităm că și pe 21 decembrie 1989 ziarele ăînfierau huliganii de la Timișoara la ședințe de prin în trerpinderile de pe platformele industriale.
Comunismul a fost în România așa cum a fost poporul român, nici mai bun, nici mai rău, iar a pune în cârca altora erorile comunismului românesc este marea eroare pe care o facem și pe care am făcut-o crezând că ne dezvinovățim cumva. Arătând cu degetul spre alții chiar credem că facem c-c-tul praf, că ne dezvinovățim, lucru care nu se va întâmpla în vecii-vecilor, căci comunismul de doi bani este opera fiecăruia dintre noi, așa cum ceea ce se întâmplă acum este rodul modului nostru de a fi, care nu s-a schimbat deloc, din moment ce noi am trăit în climatul viciat al familiei comuniste plină de duplicitate.
Dar să revin la muzeul virtual al comunismului.
Eu aș pune acolo ceva despre platformele industriale.
Eu aș pune acolo ceva despre platformele industriale.
Aș pune delațiunile spre securitate ale unora ființe care s-au remarcat în politica de după 1989.
Aș pune ceva despre literatura proletcultistă.
Aș pune operele artistice dedicat cuplului CEAUȘESCU cu numele autorilor lor.
Aș pune filme despre inaugurarea Canalului Dunăre-Marea Neagră.
Aș pune filme despre inaugurarea de hidrocentrale.
Aș pune filme ale campionilor olimpici
Aș pune și obiecte simbolicxe din acea perioadă.
Muzeul virtual al comunismului românesc trebuie să fie o imagine realistă a ceea ce a fost între 1947 - 1989, nu pentru a ne fi rușine de ceea ce s-a petrecut atunci, dar nici pentru a fi exaltați de fericire, ci de a avea o imagine corectă și completă a ceea ce s-a întâmplat atunci. Dacă au fost greșeli, să învățăm din acele greșeli, iar dacă au fost fapte bune să le reținem și să ne bucurăm că chiar nu am făcut numai prostii.
(07 octombrie 2023)
No comments:
Post a Comment