Thursday, October 26, 2023

Marele profesor Marin DINU

Pe cel care avea să devină marele profesor Marin DINU l-am cunoscut în vremea când dădea examenul de admitere la Academia de studii Economice, în vara anului 1969. Stăteam la căminul SAHIA de lângă ambasada Ungariei de la Grădina Icoanei.Marin DINU era un tânăr special, deosebit  de vioi, care știa carte și pentru care examenul de admitere nu era marea problemă, căci era bine pregătit, lucru dovedit prin faptul că a intrat în ASE din prima. Freza lui stătea destul de rebelă, iar noi cei care stăteam în cameră cu ei i-am zis Ciufulici, căci așa i s-a adresat un coleg. Când am revenit la studii în toamnă l-am reîntâlnit pe Marin DINU - Ciufulici și am discutat cu el. Era o mare plăcere, căci deși era foarte tânăr, Marin DINU avea o gândire matură și înțelegea lucruri la un nivel de profunzime pe care puțini îi au. El a absolvit ASE în anul 1973 și a susținut la examenul de diplomă, echivalentul examenului de licență din ziua de azi lucrarea intitulată Sistemul științelor economice avându-l conducător științific pe celebrul profesor Nicolae N. CONSTANTINESCU, cel care coordona cele două volume ale tratatului de Economie Politică, după care învățau studenții din România de atunci.
Anii au trecut și Marin DINU a fost reținut în Catedra de Economie Politică asistent universitar și a promovat lector universitar în anul 1980. Ori de câte ori îl întâlneam pe culoarele ASE-ului stăteam de vorbă și se vedea cum evolua.
După anul 1989 Marin DINU a avut o evoluție absolut remarcabilă. A urcat rând pe rând toate treptele universitare, devenind  conferențiar universitar - 1990 , profesor universitar -  1999 și apoi conducător de doctorat - 2001.
În anul 1984 Marin DINU a susținut teza de doctorat intitulată Strategia dezvoltării științei, sub coordonarea marelui profesor universitar Constantin DANCIU.
Marin DINU a fost fost director al Departamentului de Economie și Politici Economice din ASE, senator al României, decan al Facultății de Economie Teoretică și Aplicată, membru al consiliului de administrație al BNR și director al Editurii Economice.
În vremurile de demuilt am avut posibilitatea să colaborez profesorul Marin DINU căci era directorului revistei Theoretical and Applied Economics care avea un supliment - ECTAP, unde eu împreună cu colegii mei am publicat multe materiale, căci ni se oferea spații generoase pentru a prezenta probleme complexe la un nivel ridicat de complexitate.
De-a lungul anilor, profesorul Marin DINU a publicat numeroase cărți ca unic autor, din care eu amintesc aici doar câteva și anume:

Știința economică postcriză : răspunsuri inconsistente sau reproiectare conceptuală, 2017, Editura Economică, București,  234 pg

Economicitatea : peisajul epistemic, 2014, Editura Economică, București, 285 pg

Globalizarea si aproximările ei, 2004, Editura Economică București, 334 pg
Economia României : limitări manageriale, 2000, Editura Economică, București, 240 pg 

Criza reformei : eu sunt roman?, 1999, Editura Economică, București, 464 pg
Sunt mândru că l-am cunoscut și am colaborat ori de câte ori viața mi-a oferit prilejul cu marele profesor Marin DINU și aici amintesc prezentările remarcabile ale sale la Școala de vară a studenților economiști, organizată de Fundația PRO OECONOMICA la Băile Tușnad între 1999 - 2005.






(26 octombrie 2023)






No comments:

Post a Comment