Monday, October 23, 2023

Ce este o facultate ușoară?

Așa cum există meserii care necesită cunoștințe deosebit de complexe și activitate practică îndelungată pentru a căpăta siguranță, experiență și capacitate de adaptare rapidă la noi situații, tot așa există meserii care se învață din zbor, fără o prea lungă activitate practică, fără riscuri și având rutine care se deprind ușor și sunt definite de operații care se execută bine, rapid și de calitate, căci nivelul lor de simplitate determină o abordare destul de lejeră, fără stres și fără riscuri majore de a da greș.
Facultățile ușoare:
- nu au examen de admitere sau au admiteri extrem de lejere,
- sunt create în număr mare, căci nu presupun dotări sofisticate,
- dețin forme de instruire de scurtă durată sau la seral,
- au mari facilități în ceea ce privește promovabilitatea,
- se promovează învățând pentru examene preponderent în sesiune,
- permit studentului să aibă un job part time, dar și full time,
- au frecvență facultativă și studenții fructifică această facilitate,
- pregătesc absolvenții în meserii înrudite, de complexitate medie,
- au credite transferabile și studenții au posibilitatea să schimbe facultatea și profilul,
- dețin masterate la care vin studenți și de la alte meserii,
- permit admiteri la doctorat și pentru absolvenții altor facultăți cu alte meserii,
- crează doar o bază de pornire, absolventul având posibilitatea de recalificare.
Facultățile ușoare sunt destinate tuturor absolvenților de liceu cu examen de bacalaureat, care au un nivel de pregătire peste medie, dar nu sare spre intervalul de 10% de la nivelul maxim, căci elevii din intervalul acesta au cu totul alte pretenții. Deși facultățile ușoare au denumiri sonore și se anunță că pregătesc în meserii de mare atractivitate, realitatea este cu totul alta, absolvenții lor, după ce fac cursuri cu durată scurtă de recalificare merg în corporații și prestează meserii cu totul diferite de cele unde s-au pregătit în facultate, iar salariile sunt chiar foarte bune.


(23 octombrie 2023) 

No comments:

Post a Comment