Friday, October 6, 2023

Confundarea cauzei cu efectul

Întotdeauna în evoluția unui fenomen există cauze și efecte. Atunci când ne propunem să studiem un fenomen și să-l explicăm, este normal să ne îndreptăm spre a identifica toate cauzele care generează acel fenomen, care conduc la o anumită evoluție a sa și abia după aceea să trecem la studierea efectelor. Niciodată nu trebuie început studiul cu efectele, pentru că acestea de regulă sunt evidente și parcursul studiului nostru este facil, de suprafață și cu siguranță nu va duce la soluțiile așteptate în ceea ce privește dirijarea dinamicii sau combaterii efectelor. Necunoscând cauzele, niciodată nu se va obține soluția care să reducă sau să combată efectele negative din evoluția fenomenului.
Dacă luăm viața noastră de zi cu zi, vedem nenumărate situații în care analiștii sau așa-zișii analiști se preocupă de descrptivismul celor care ne înconjoară, nefăcând de fapt analiză, căci a face analiză înseamnă a identifica toate cauzele care generează fenomenele negative din economie și din societate, pentru a găsi modalitățile de combatere a fenomenelor.
În loc să fie analizate lucrurile așa cum trebuie, așa-zișii analiști se duc la efecte și catuă să repare efectele în modul cel mai superficial cu putință, prin faptul că soluțiile lor de tot râsul înseamnă investiții care nu duc la nimic, dar care generează profituri imense, care ajung rostogolite și la bieții de ei.
Voi da două exemple:
- cumpăratul camerelor de supraveghere a examenelor de bacalaureat a avut rolul de a combate efectul adică propagarea de rezolvări și copiatul; acestea erau efectele unui mod defectuos de derularea a proceselor de instruire, cu referire clară la carențele de educație a elevilor și la corupția din sistem, căci fum fără foc nu există, iar profesorii supraveghetori joacă un rol esențial, 
- testarea antidrog a elevilor reprezintă așa cum este formulată ca problemă din start soluția referitoare la o investiție a echipamentelor de testare, cu profituri substanțiale pentru cei care câștigă licitațiile, în niciun caz eradicarea consumului de droguri în școli.
În ambele cazuri se merge la efecte, nu la cauze, căci cei care ar trebui să studieze feneomenele nu au capacitatea de a face o analiză profundă și nici profesionalismul de a derula un proces de cercetare de amploare care să identifice cauzele, să stabilească legăturile directe dintre cauze și efecte și mai ales să găsească soluții pentru a elimina cauzele și deci, de a stinge efectele în mod realist, fără paleative.


(07 octombrie 2023) 

No comments:

Post a Comment