Cine vrea să deschidă pe aici o afacere trebuie să știe că:
- mediul îi este foarte ostil, de 9,8 pe o scară de la 0 la 10;
- șpăgile sunt insuportabile și nenumărate;
- volatilitatea este cuvântul de ordine în deciziile altora;
- nu există cuvânt de onoare la niciunul dintre parteneri;
- riscul de a fi tras pe sfoară este imens;
- calitatea produselor și serviciilor nu este apreciată decât 3,14%;
- cumpăratul pe datorie este sport generalizat;
- fluctuațiile de prețuri și de chirii sunt la ordinea zilei.
Rezultă că persoana care vrea să deschidă o afacere, indiferent pe ce obiect de activitate trebuie să aibă:
- pielea tăbăcită;
- rezistență la stres;
- bani mulți;
- capacitatea de a risca;
- un pic de nebunie.
Orice om care pornește la drum își va face un plan de afaceri, nu cum vrea el, cum crede el, ci așa cum se potrivește mediului economic descris de mine, în care zeci și zeci de capcane îl pândesc la tot pasul și el trebuie să fie pregătit să freacționeze adcvat chiar și în situații limită.
Cine vrea să-și facă o firmă în apartament, trebuie să aibă acceptul colocatarilor de pe scară, care în 89 de cazuri din 100 nu i-l vor da pe motive de:
- invidie;
- gălăgie;
- zgomote;
- costuri;
- consumuri;
- prudență;
- răutate;
- mișto;
- sărăcie.
Cine are banii de a deschide o afacere vede business planul într-un fel, cine trebuie să facă credite își asumă riscuri și va include în business plan costuri suplimentare. Este o mică aventură deschiderea unei afaceri, iar lacomii nici prin minte nu trebuie să le treacă s-o facă, pentru că vor pierde și finalul va fi urât. În opinia mea, cel ce deschide o afacere ar cam trebui să aibă experiență în domeniu, fără să se lase purtat de val sau de sfaturile unora care din start îl consideră o vacă foarte bună de muls, mai ales când îl simt că este un credul iremediabil, un vanitos incurabil și un fraier peste măsură. Cine pleaqcă la drum fără un business plan, acceptă că merge în bătaia vânturilor și succesul său este o fata morgana și nimic altceva. Dacă omul nu știe să facă un business plan, pune pe cineva să-l ajute, dar răspunsurile la întrebările care i se pun trebuie să fie corecte, precise și complete.
(02 mai 2017)
No comments:
Post a Comment