Saturday, October 1, 2016

Arta populară și poluarea

Folclorul este poluat prin nenumărații făcători de cântece submediocre prin vers dar și prin linie melodică.
Olăritul este terminat din moment ce au apărut atâțea meșteri cât nici ei nu se mai știu unii de alții prin cât de aroganți și nepricepuți sunt.
Acum am văzut ce s-a întâmplat cu produsele de artă populară și aici mă refer la celebrele noastre ii care sunt produse în serie mare prin India sau sunt lucrate la război chiar la noi. Sunt modle teribil de încărcate care dacă nu ești atent, vânzătorii le plasează ca fiind cusute manual, deși nu este așa. Un tip dein Cluj de la Julius Mall a zis că se recunosc făcăturile după cum este capătul de ață de început, după frecvența nodurilor și după cum se termină cusătura. Cele făcute manual, cusătura pe muște, au multe capete, au multe noduri și nu au regularități unde apare capătul de terminare a foirului. Cele făcute altfel au un început la început și un alt capăt la terminarea modelului. În plus, tot ce este făcut la mașină are acea perfecțiune nefirească specifică roboților. Celor ce vând le convine să prezinte tot ce e făcut mecanizat ca fiind  hand made, pentru a umfla cu nesimțire prețurile. Azi erau în Pitești în zona de sud la Mall un târg de meșteri populari cu chestii kitchoase, dar mi-au sărit în ochi nenumăratele ii în zeci de modele care de care mai încărcate și care atingeau perfecțiunea ca manoperă, dar și ca bani.
Conchid: arta populară este poluată acum, dar va găsi în ea resurse să renască și mai ales să se separe de ceea ce este falsificat.
(01 octombrie 2016)

No comments:

Post a Comment