Friday, July 8, 2016

culturiști.ro și textele definitorii

Există texte simple și concise care ne definesc pe fiecare dintre noi. În cazul sportivilor, textele definitorii vizează:
- vârsta la care au început să ptactice sportul care i-a consacrat;
- prima sală unde a făcut primul antrenament;
- numele primului antrenor;
- primul concurs la care a participat;
- palmaresul pe toată cariera;
măsurătorile biometrice minimale;
- structura antrenamentelor;
- modelul de sportiv pe care și l-a ales;
- alți sportivi cu care a lucrat la sală;
- alți sportivi cu care a fost prin concursuri;
- un motto care îl călăuzește în viață;
- sfaturi pe care le dă celor ce încep acel sport;
- care este secretul menținerii în formă.
Textele care îl definesc pe sportiv privesc în primul rând ceea ce este legat de el. Este neinteresant să fie prezentate alte persoane, mai ales dacă sportivul are să le reproșeze ceva și respectivele persoane nu au cum să se apere căci nu mai sunt printre cei vii. Așa stând lucrurile este o notă proastă pentru acela care vorbește despre o astfel de situație, știindu-se că de morți, numai de bine.
Uneori, este interesant ca prezentarea unui sportiv să fie făcută un pic mai literar, fără însă a deveni siropoasă, ca să stoarcă lacrimi sau chiote de admirație.
Textele trebuie să fie:
- concise;
- corecte;
- complete;
- structurate omogen;
- dezvoltate după un șablon;
- bazate pe un vocabular unic;
- fără elemente de ambiguitate;
- consistente, adică să nu se contrazică frazele între ele.
Cu un efort scăzut, orice culturist își va face o definire folosind texte esențiale. Ceea ce este esențial pentru un sportiv, este banal pentru altul sau este imposibil de prezentat în alte situații. Despre ceea ce trebuie prezentat, fiecare sportiv alege să prezinte. Fiecare hotărăște ce are de făcut. Realitatea este una singură: există domenii unde informațiile au caracter perisabil și dacă sportivul nu are el însuși grijă să-și definească propria-i imagine, este dificil de crezut că cineva o va face în locul său. În cazul în care se trece la verificări automate, este clar că se va asigura consistența și corectitudinea textelor. dacă se iau în considerare aplicații online necomerciale, cu siguranță numai cei ce au aplecare spre a face lucruri pozitive, vor contribui la construirea conținutului digital. Cu siguranță că în viitor vor fi și situații în care neincluderea va fi administrată prin decizie de proprietar de domeniu.
Pe o aplicație online nu-și pune fiecare ce-i trece prin minte, ci informații esențiale structurate riguros. Altfel se pierde caracterul omogen al aplicației.


(08 iulie 2016)


No comments:

Post a Comment