Așa cum este analiza gesturilor care oferă nenumărate informații despre individ, tot așa trebuie luate în considerate textele și trebuie analizate.
Am făcut acest lucru.
Am considerat un număr de N indivizi pe care i-am cunoscut foarte bine de-a lungul timpului.
Am preluat textele emanate de aceste N persoane, în numar de n1, n2, n3, ....,nN texte. Nu am avut posibilitatea de a avea de la toșți nidivizii același număr de texte. De la unii am avut mai multe, de la alții am obținut mai puține. Cunoscându-i foarte bine pe cei N indivizi am reuțit să pun în corespondență textele cu indivizii și cu caracteristicile lor.
Pentru indivizi am considerat caracteristicile C1, C2, C3, ..., CM, unele dintre ele ținând de aspectul fizic al fiecărui individ, altele fiind caracteristici legate de comportament, cultură, atitudine și aspecte intelectuale. Deci elementul comun pentru trei tabele sunt indivizii. Există un tabel indivizi-calități personale, un alt tabel este legat de datele indivizi-texte cu care se calculează indicatorii sintetici ai textelor și al treilea tabel care pune in corespondență indivizii cu indicatorul agregat de calitate a textelor.
Pentru început, indivizii au fost grupați în:
- nehotărâți;
- împrăștiați;
- neglijenți;
- ambigui;
- duplicitari;
- OK;
- mincinoși.
Cei K indivizi cunoscuți de mine foarte bine, după comportamentul avut un timp destul de îndelungat și după modul în care au relaționat cu mine dar și cu alții au fost incluși fără dubiu în una din cele 7 categorii sau tipologii, identificate de mine și foarte importante în raport cu obiectivele mele. Prin categoria OK înțeleg indivizi cu care dacă ai stabilit ceva aia este sau dacă ei spun ceva, spun foarte clar și se țin de cuvânt. Ei sunt cei pe care oricine vrea are pe cine să se bazeze. Cu indivizi de tip OK se pornește la drum fără riscuri indiferent de problema de rezolvat.
De remarcat câteva rezultate ale analizei pe text:
- nehotărâții- texte de lungime variabilă, vocabular limitat si frecvențe mari la anumite cuvinte;
- împrăștiați - necorelare între datele textelor, variații nepermis de mari ale lungimilor, folosire de
șabloane, frecvențe mari la cuvintele de legătură, negestionarea redundanței;
- neglijenți - lungimi prea mari între frazele folosite, variații prea mari ale frecventelor, repetarea unor verbe, repetarea unor grupuri de cuvinte, a unor informații;
- ambigui - utilizarea verbului a putea, folosirea conditionalului, utilizarea negatiei nu, a conjuncției
sau, precum și a construcțiilor pe de o parte, asa cum am mai spus, pe de altă parte, a lui etcetera;
- duplicitari - folosirea lui mi se par, eu consider ca, nu este chiar asa, este imposibil sa, uneori se,
alteori nu se, și într-o parte dar și în cealaltă, dreptatea este împărțită, toată lumea are dreptate în
felul ei, texte înghesuite aparent sistematizate;
- OK - texte echilibrate ca lungime, lipsă negație, lipsă verb A PUTEA, verbele sunt la prezent sau la trecut, prenumele eu are apariții reduse, frazele sunt complete, nu au numai verbesau enumerări seci;
- mincinoși - se repetă, au texte care nu diferă din punct de vedere al complexității, structuri de fraze
standard, diversitatea subiectelor este limitata, pentru o aceeasi problea textele sunt diferite, lipsa de
imaginație prin preluare de idei de la alții .
Să trecem la analiză de culoare, căci și culoarea este un simbol dintr-un alfabet, cel al culorilor. Chiar dacă alb este non-culoare, faptul că toate choșcurile electorale sunt de aceeași culoare, evidențiază așa cum se vede din tipologie, că avem de-aface cu minciună, cam prea multă. Măcar un partid să fi avut ca-n bancul acela cu un chic de măv...
Când vor apare fluturașii de campanie, circul va fi total, textele de acolo vor defini exact candidații pentru că ei au ultimul cuvânt în a le da drumul.
Testele definesc integral pe fiecare dintre noi, caracterele noastre, calitățile dar și defectele. Un grup de texte analizate vor permite includerea unui individ intr-o tipologie unică, riscul de a greși fiind aproape nul.
Testele definesc integral pe fiecare dintre noi, caracterele noastre, calitățile dar și defectele. Un grup de texte analizate vor permite includerea unui individ intr-o tipologie unică, riscul de a greși fiind aproape nul.
(07 aprilie 2016)
No comments:
Post a Comment