Tuesday, July 24, 2018

365 împotriva României: Andrei MARGA și ecuația 5+x=3+2+3+ț

Profesorul Andrei MARGA dela Cluj, a fost ministru al educației în intervalul 5 decembrie 1997 – 28 decembrie 2000. Știam că este un tip fin, rasat, citit ,i de anvergură. Călătoream în USA și veneam spre Europa. În avion era și doamna MARGA și s-a anunțat că o dată cu noi călătorește doamna nu ltiu cum MARGA, soția ministrului edicației of Romanian.
Înainte de Andrei MARGA învățământul era cu ecuația 5+x= T, adică un student făcea 4 ani și termina facultatea. dacă începea un stagiu doctoral, acel stagiu dura cât vroia studentul. Cunosc un caz când doctorandul a fost exmatriculat după 25 de ani de la înscriere și era cadru universitar, asistent univeristar mai precis.
După Andrei MARGA, prin implementarea programului de la Bologna, pe care eu îl numesc programul disperării, ecuația a devenit 3+2+3+ț=T. Înseamnă că studentul face ciclul de bază, cel de licență în 3 ani. Mai face un master de 2 ani, dacă vrea. Dacă vrea face un doctorat în 3 ani. Dacă nu reușește să facă doctoratul în 3 ani i se mai prelugește stagiul cu ț ani, ț fiind 1 sau 2 ani.
Atât de mult a scăzut nivelul facultăților în numele flexibilităților, încât diploma a ajuns ceva caricatural. Despre doctorat nu mai zic nimic, pentru că se crede că soluțiile originale se nasc la comandă cât ai bate din palme. Prădușirea învățământului superior îl are tătic pe Andrei MARGA, căci de la el a început orientarea spre memorare și crearea de așa-zise drepturi care a dus la deprofesionalizare. Să spună cineva că are 30 domenii de interes deja este aberant. Numai această cădere în gol a univeristăților justifică de ce nu mai vorbim de cercetare științifică autentică, de școli puternice pentru diferite domenii. Căderea nu se va opri și va continua, fără ca vreo universitate din Ro să intre în primele 50 ale lumii în următorii 100 de ani. Andrei MARGA  are o oarecare contribuție la intrarea în rahat a facultăților și a nivelărilor, de s-a ajuns ca promovarea în anul următor să se facă și cu nota 4 la examen.(24 iulie 2018)

No comments:

Post a Comment