Sunday, December 3, 2023

Fii bărbatul care vrei să fii! (XVI)

 Fii cel mai bun în meseria ta!

Când mi-am propus să fiu bărbatul care vreau să fiu, mă gândesc nu la ceea ce fac în timpul liber, ci la tot ceea ce fac 24/24 un an, zece ani, de acum încolo.
Când eram student în anul al III-lea am făcut cunoștință cu disciplina de programare a calculatoarelor electronice. Mi-a plăcut foarte mult și am decis să învăț să programez și mi-am propus să fiu foarte bun în domeniu, adică să depun toate eforturile necesare pentru a deveni foarte bun. Am muncit din greu și notele de la examene mi-au arătat că aparțin categoriei de studenți foarte buni în domeniul programării calculatoarelor.
Viața m-a pus în numeroase situații de a scrie programe și am pretenția că programele pe care le-am scris au rezolvat problemele ce trebuiau rezolvate. Când a fost vorba să dezvolt ceva aplicații online, mi-am cumpărat un domeniu ionivan.ro și am scris texte sursă pentru a rezolva ceea ce aveam de rezolvat, așa cum mi-am dorit, cum m-am priceput. Mai am și domeniul degetare.ro care tot așa prezintă colecția mea de degetare artizanale, domeniu de care mă ocup pe măsură ce cumpăr degetare de prin locurile pe care le vizitez vara când călătoresc cu mașina mea.
Nu spun că sunt antrenor de fitness, dar am abonament la o sală de fitness și merg destul de des acolo și caut să derulez antrenamente individuale, respectând cerințele, ca și cum mi-am propus să fiu cel mai bun în domeniu.
Voi spune o poveste pe care o știu de la tatăl meu.
Era un tânăr care dorea să înveșe să facă lulele. A mers la un meșter care i-a zis că pentru a învăța să facă lulele îi trebuie 365 de zile de ucenicie. Tânărul a stat acolo la meșter 364 de zile și a zis că pleacă. Meșterul i-a reamintit că sunt necesare 365 de zile. Tânărul a zis că în cele 364 de zile a deprins producerea de lulele și a plecat. A făcut tânărul tot ceea ce trebuia în atelierul său, dar când a scos lulelele din cuptor erau toate crăpate. A mers la meșter și i-a spus meșterului pățania. Atunci meșterul i-a reamintit că din pregătirea lui lipsește o zi. Tânărul a rămas acea zi, în care meșterul i-a arătat secretul ca lulelele să nu crape și anume, să dea cu salivă la zona aceea unde se bagă tutunul. Tânărul a plecat. A făcut un nou lot de lulele. A dat cu salivă acolo unde se pune tutunul și a băgat lulelele la cuptor. Când le-a scos, nicio lulea nu era crăpată.
Pentru a fi cel mai bun în meserie, trebuie să știi toate procedurile, toate secretele și să ai sculele necesare, pentru a face toate operațiile exact așa cum trebuie, căci numai așa există garanția că produsul finit va avea calitatea corespunzătoare sau serviciul prestat va aduce satisfacție clientului tău.
Vei fi cel mai bun meseriaș în meseria ta dacă și numai dacă:
- alegi locul cel mai potrivit unde să înveți meseria,
- meșterul tău este un tip foarte valoros,
- dorești cu adevărat să fii cel mai bun,
- nu arzi etape și pătrunzi în tainele meseriei cu pasiune,
- muncești pentru a mânui bine sculele,
- nu abordezi superficial nimic din meserie,
- stai pe lângă meșter și-i furi meseria,
- nu te lauzi și nici nu critici pe alții.
Doar dacă ai o experiență de câțiva ani buni pe meserie ai dreptul să spui că știi meserie bine, căci ai avut ocazia să treci prin tot felul de situații în care te-ai descurcat foarte bine, fără să ai pe meșter în preajma ta și ai lucrat independent și mai ales din 20 de clienți 15 te-au sunat să te cheme să mai le rezolvi probleme sau să le faci serviciile sau produsele pe care le-ai făcut acum ceva timp în urmă. dacă nu se întâmplă așa ceva, înseamnă că ceva este în neregulă și mai trebuie să lucrei cu tine, căci nu ești încă cel mai bun.

(03 decembrie 2023)

No comments:

Post a Comment