Friday, July 7, 2023

#REZIST: cum se confiscă instituții democratice

Se zice că drumul spre iad este pavat cu bune intenții. Este adevărat, din moment ce din Decembrie 1989 noi am făcut doar pași foarte mici pentru a schimba esența democrației originale a lui Ion ILIESCU, în democrația adevărată, unică, așa cum este ea cunoscută peste tot.
Există instituții foarte multe în care poporul își  exercită prerogativele pentru a înfăptui acte democratice prin reprezentanții săi aleși sau numiți. În societatea democratică românească există mai multe partide, care și-au trimis reprezentanții în parlament, dar și în funcții administrative. partidele au doctrine. Toate partidele se revendică a fi democratice, dar ele sunt atât de democratice cât le lasă conducătorii lor să fie, nici mai mult și nici mai puțin.
Se vorbește foarte mult de imixtiunile politicului în diferite activități ale unor instituții ale statului, căci democrația presupune ca în stat să existe niște puteri, fiecare având rolul său și fără ca una să o acapareze pe cealaltă. Realitatea a arătat că teoria e una și practica este altceva. Confiscarea unor instiuții se realizează prin oamenii care ajung să le conducă și care sunt de fapt instrumente în mâinile celor care i-au trimis acolo. 
Puterea legislativă este rezultatul alegerilor,  prezența la vot, calitatea candidaților și corectitudinea derulării procesului determină modul în care partidele își impun principiile în definirea legilor. 
Puterea judecătorească depinde de legile justiției votate de parlament și de mecanismele de ocupare a posturilor în instituțiile care asigură derularea actelor de justiție. Implicarea politicului are menirea de a distruge sau de a limita independența puterii judecătorești.
Puterea administrativă este esențială și ea depinde de conceptele în care sunt definite instituțiile sale și de modul în care sunt selectați cei ce conduc și de cei ce execută activitățile, iar confiscarea lor de către persoane mediocre sau corupte, afectează grav actul administrativ pe termen lung.Presa este a patra putere în stat, atât timp cât este independentă și nu este aservită partidelor care prin acte de finanțare oculte, reușesc s-o aservească.
Rolul societății civile este acela de a semnala derapajele care se produc în ceea ce privește tentativele de confiscare a instituțiilor democratice de către forțe retrograde din societate, pentru a limita derularea proceselor democratice din societate. Să nu uităm marile proteste care au avut menirea de a fi retrasă ordonanța 13, dar și de a frâna multe alte derapaje de confiscare de către politic a unor instituții. Confiscarea instituțiilor democratice se face prin oamenii de carton puși de către politic pentru a le conduce, oameni care acționează la comandă și sufocă democrația.


(07 iulie 2023)

No comments:

Post a Comment