Thursday, June 2, 2022

Librăriile de pe vremea mea

Librăriile de pe vremea mea erau cu un specific al perioadei propagandei comuniste, în care era proslăvită prietenia român--sovietică, deoarece  eu mă ocup de perioada 1947 -1967, ca să se justifice sintagma de pe vremea mea, pe care o așez la toate temele de care mă ocup o perioadă de timp. În 1965 în Biblioteca ASE era un dicționar tradus din limba rusă în care cibernetica era definită ca știință reacționară.
  • LIBRĂRIA NOASTRĂ conținea rechizite școlare, papetărie, cărți, ilustrate și discuri. Vitrinele erau banale. În centrul Piteștiului, pe Strada Victoriei era o librărie unde vara, clasele care terminau liceele și făceau fotografii LA ZAHARIA - cel mai renumit fotograf din oraș, puneau în vitrina acelei librării tabloul în care erau profesorii și elevii. Și eu am avut în 1965 tabloul clasei a XI-G din care făceam parte și după așa de mulți ani, mă uit cu plăcere la fotografia acelui tablou. Când a apărut volumul POEZII de Mihail EMINESCU cu ilustrații ale graficienei Ligia MACOVEI, i-am cerut atei 80 de lei, cam 30% din salariul său, pe care mi i-a dat și am cumpărat un exemplar.
  • LIBRĂRIA CARTEA RUSĂ arăta atașamentul comuniștilor români față de marele prieten de la răsărit, eliberatorul nostru de sub jugul fascist. Eu am intrat de câteva ori în acea librărie, unde se găseau albume de artă foarte bine realizate, cărți extrem de ieftine, dar în limba rusă, cu coperți cartonate foarte frumos, bune de pus în rafturile unei biblioteci, pentru a crea impresie. Îmi amintesc că am cumpărat de acolo o Enciclopedie a Africii, foarte bine realizate și în vremurile acelea învățasem la școală destul de multă limbă rusă, clasele a VI-a - a XI-a și mă descurcam binișor cu cititul articolelor. Cele două volume erau ilustrate și bine scrise.
  • LIBRĂRIA CARTEA PRIN POȘTĂ era cea de care auzisem la radio. Tot la radio aflasem și adresa ei. Am scris, am comandat câteva cărți, la sosire le-am plătit  ramburs și multe cărți din biblioteca mea le-am pus în raft cu proveniență de acolo. Țin minte că de acolo am cumpărat când eram în clasa a XI-a Capitalul de Karl MARX și cele două volume ale Teoriei valorii. Le-am citit cu atenție, fără să înțeleg chiar totul, dar cred că m-am luminat și eram tare mândru de mine că făcusem această ispravă, iar în facultate mi-a prins foarte bine la seminariile de Economie politică.
Viața într-un oraș de provincie era cenușie. Când în anul 1960 am ajuns prima dată în București, am poposit la anticariatul de lângă Librăria Dacia și m-am minunat când am văzut desene de GRIGORESCU și manuscrise ale unor mari scriitori. Eram prea sărac să mă gândesc să cumpăr așa ceva, căci și o prăjitură la CAPȘA îmi era inaccesibilă atunci.




(02 iunie 2022)

No comments:

Post a Comment