Wednesday, June 6, 2018

Curtea Constituțională a României

Cine își mai amintește câte ceva despre ce și cum s-a zămislit Constituția României nu trebuie surprins că legea fundamentală este de o mediocritate strălucitoare, cu nenumărate inexactități și disproporții. Mie personal mi se pare grav că acest text nu conține elemente cheie care să ne definească pe noi, căci absența cuvintelor onoare, mândrie, eroism, cinste, hărnicie, valoare, arată că părinții Constituției au fost bântuiți mai mult de funcțiile din stat, de pozițiile unor demnitari și prea puțin interesați de popor și de țară. Consecințele se văd, noi devenind corupții corupților, codașii codașilor, numai și numai din simplul fapt că legiuitorii nu au avut în atențe nici onoarea, nici dreptatea, nici cinstea și nici virtutea ca elemente introduse în legi. Punând de nenumărate ori verbul a putea, au fost deschise porțile arbitrariului.
Ceea ce scrie despre Curtea Constituțională a României crează disproporții impardonabile tocmai acolo unde nu este loc de întors. felul în care sunt numiți cei 9 judecători spune totul. În loc să fie aleși tot nominal prin vot așa cum este ales prezidentul, cei nouă sunt numiți pur și simplu, iar puterea lor este cu totul și cu totul excepțională.
Mai mult, sunt stabilite prin niște texte întortocheate reguli ale funcționării CCR, ceea ce lasă loc unor discuții de-a dreptul interesante ca să nu zic absurde. În opinia mea, despre CCR ar trebui să existe un text scurt, clar și fără niciun fel de interpretare. Mai mult, cei nouă judecători trebuie să îndeplinească criterii de profesionalism și de moralitate precise, iar după alegerea prin vot popular să aibă puteri care să justifice existența CCR. orice altă abordare duce la situații dintre cele mai grave precum:
- erate,
- scheleți în dulap,
- scoaterea în cătușe,
- decredibilizare,
- opționalitate,
- comentarii,
- influențe,
- subiectivism, 
- tărăgănare,
- bizarerii.
Musai, o nouă Constituție va trebui să elimine toate neajunsurile, astfel încât CCR să fie exact ceea ce se vrea, adică judecătorul suprem, în afara oricăror influențe, prin calitățilede excepție unanim recunoscute și validate prin vot ale judecătorilor. Cum stau lucrurile și cum multora le plac lucrurile lălăite, nu prea văd ca în următorii 100 de ani să se modifice textul Constituției așa fel încât să fie exact ceea ce trebuie să fie o Constituție a României și a poporului român și nu a regulilor destinate deputaților, senatorilor și a prezidentului, care oricum sunt vremelnici, subiectivi și oameni și ei.


(06 iunie 2018)

No comments:

Post a Comment