Friday, July 1, 2016

Attila KATONA, un culturist adevărat!




La un interval scurt după ce am făcut contul pe cea mai cunoscută rețea de socializare, după o documentare în zona culturismului și a culturiștilor am găsit un culturist care mi-a atras în mod deosebit atenția prin postările sale echilibrate și pline de conținut. Am apreciat foarte mult când acesta m-a inclus în lista sa de prieteni. Este vorba despre culturistul Attila KATONA, despre care m-am hotarât să scriu acum, convins fiind că exemplul său va fi urmat de foarte mulți tineri care bat la porțile consacrării în acest sport deosebit de greu din toate punctele de vedere, sport care se numește culturism la noi, bodybuilding la alții.
Sportivul Attila KATONA este nascut în 17 martie 1978, zodia pești, caracterizată prin tenacitate, dorința de a munci pentru a se autodepăși, totul fiind bazat pe o răbdare extraordinară.
A mers la o sală de culturism pentru prima dată la vârsta de 18 ani.
Nu a avut antrenor niciodată. A invatat să lucreze de unul singur și s-a documentat citind articole din reviste de specialitate. Faptul că a fost autodidact i-a permis direcționarea eforturilor astfel încât să atingă rând pe rând toate obiectivele pe care și le-a propus.
Datele biometrice ale culturistului Attila KATONA  sunt:

Înălțime: 168cm

Greutate: 70 kg în forma de concurs
Greutate: 80 kg în afara concursurilor
Circumferință braț: 44cm,
Circumferință piept: 115cm
Circumferință coapsă: 61cm
Circumferință gambe: 43cm
Circumferință talie: 68cm
Sportivul Attila KATONA se antrenează de 6 ori pe săptămană câte o grupă musculară pe zi, după cum urmează:
Luni: Biceps Triceps
Marți: Quadrcips, Gambe
Miercuri:Pectorali, abdomen
Joi: Dorsali
Vineri: Deltoizi, Trapez
Sâmbătă: Femural și Gambe
Duminică: PAUZĂ
Attila a invățat multe de la sportivii cu mai mare experiență  decât a lui, Vlad Pihureac, Daniel Chivu, Alexa Angel pe  care îi apreciază pentru profesionalism și pentru caracterele lor deosebite. Attila are numai cuvinte de laudă pentru sportivul  Nicu Rotaru datorită caruia a pășit prima dată pe o  scenă de concurs, fiind cel care  i-a dat acel impuls inițial de care avea atâta  nevoie.
Primul  său titlu câștigat a fost de campion județean.
Primul concurs de anvergură  la care a participat a fost în anul 2009  la campionatele naționale de bodybuilding clasic unde a ocupat locul 3. 
Palmaresul său este foarte bogat și include participările la competiții precum:
2009 la faza pe județul Cluj unde a ocupat locul I la cat 70 kg,
2009 Campionatul Național de Body Building Clasic de la Slobozia unde a obținut medalie de bronz,
2009 Concursul Internațional Trofeul Hercule de la Oradea unde a obținut medalie de aur,
2010 Cupa României unde a obținut locul I și a luat medalia de aur.
2010 a câștigat trofeul Hercule 
2010  Cupa României
2010 Campionatul național de culturism seniori, senioare, perechi, locul 3 categoria 65kg.
2011 campion național la categoria 70 kg la Campionatului Național de Culturism,
         Fitness, Body-Building și Body-Fitness de la Bistrița
2011 locul 3 la Grand Prix
2014 Grand Prix-ul ASN Clasic de la Suceava unde s-a clasat pe locul 5 categoria 70kg.
2014 Campionatul Național de culturism de la Tg. Mureș unde a luat bronzul la categoria 65 de kg
2014 Grand Prix-ul Pro Nutrition unde nu a reușit să intre în finală, fiind pe locul 7.
Pentru partea a doua a acestui an sportivul nu intenționează să participe la competiții întrucât perioada este foarte scurtă. Absența unor sponsori este și ea o problemă știute fiind eforturile materiale și financiare ridicate, necesare susținerii  în pregătirea la cel mai înalt nivel a unei participări cu șanse reale de a urca pe podiumul de premiere.
Toate aceste rezultate deosebite au la bază sute de ore de antrenament la sală, muncă disciplinată, rigoare în pregătire, disciplină și o voință de fier.
Pe sportivul Attila KATONA îl  ambitioneaza dorința de pregătire, dorința de autodepășire pe care o generează rezultatul fiecărui  concurs, pentru a o lua de la capăt.   E acel dor de pregatire, de a realiza programul  militaresc cu ore fixe de mese , totul cântărit și calculat, cu antrenamente epuizante. Pur și simplu îi lipseste dupa o vreme, înaintea unui nou concurs acel traseu  pe care îl parcurge zi de zi pana la momentul de start al concursului deși stie ca este foarte grea perioada de pregătire, pe care o aseamănă iadulului. Acele 16 saptamani săptămâni cât înseamă perioada de pregătire a unei competiții devin o necesitate pentru culturistul Attila KATONA și el le simte lipsa mereu, ele fiind catalizatorului fiecărui nou început.  E greu de explicat motorul care îl determină să ia avântul necesar pentru un nou start. El are resursele necesare de fiecare dată, căci dorița de a fi din nou cel mai bun învinge  orice altă variantă care ar apare ca mod de a fi.
 Singurele suplimente care le folosește sunt concentratele din zer sau hidrolizatele, un complex de vitamine și minerale și în perioada precompetițională mai adaugă glutamină și BCAA.
Caută sa se bazeze pe mâncare specifică  în acest sport, să respecte regulile impuse de dieta verificată de numeroși culturiști în timp.
Pregatirea de concurs începe cu aproximativ 16 săptămâni în funcție de forma care o are.
Într-un interviu luat lui  Attila în 2014 pe un  forum de culturism  de la adresa:
http://forum.suplimente-culturism.ro/interviu-cu-attila-katona-t896.html?sid=26056b536b8682fdd75adb360384d64b
se detaliază elemente importante privind utilizarea de suplimente. El încearcă să mănânce cât mai natural de luni pâna sâmbata și în off-season,  consumă preponderent piept de pui, pește, vită, legume, albușuri de ouă, orez, fulgi de ovăz, dar duminica își face poftele  și manâncă orice, bineînțeles fără excese. Oricare dintre sportivii care lucrează atât de mult , de riguros și de disciplinat și care păstrează regulile de bază ale alimentației, nu după mulți ani de muncă, au șansa de a etala un abdomen asemănător  lui Attila KATONA.



A urmat un curs  la Federația Română de Culturism și Fitness și din noiembrie 2015 este certificat antrenor de fitness și culturism.
Este sugestivă considerația pe care o face Attila KATONA pentru obținerea unui abdomen inferior foarte bine lucrat și anume: abdomenul se face în bucătărie nu în sală.
Cu experiența pe care o are atât în sala de antrenament dar și în concursuri, sportivul Attila KATONA le recomandă tinerilor care doresc să devină culturiști:
  • sa aibă răbdare, văd că acum lumea nu mai are răbdare;
  • să muncească pentru că rezultatele nu vin peste noapte;
  •  să se documenteze în legătură cu antrenamentele, dieta și suplimentele;
  • sa fie consecvenți față de ei înșiși, căci în culturism nu există alternativă; 
  •  sa creada in visele lor.
În sala de antrenament Attila se prezintă ca un adevărat exemplu prin tot ceea ce face și prin atitudinea lui față de respectarea regulilor sacre ale încălzirii grupelor de mușchi și de executare corectă a exercițiilor, în raport cu poziția coloanei, a picioarelor și a modului în care își dozează efortul. Ca antrenor, prin calmul și blândețea pe care le exprimă privirea sa îi face pe elevi să-și dorească să fie din ce în ce mai buni, să dovedească maestrului lor că au înțeles foarte bine cât și cum trebuie să lucreze.

Dintre culturiștii profesioniști idolul său este Phil Heath, cel care a dominat și domină culturismul mondial, titlurile de Mr. Olympia din anii 2011, 2012, 2013, 2014 și 2015 fiind dovada performanțelor sale de excepție. Attila este un foarte bun cunoscător al fenomenelor care se dezvoltă în jurul culturiștilor și privește cu admirație rezultatele celorlalți sportivi, modul în care se prezintă în competiții, realizările acestora în sălile de antrenamente și arată multă înțelegere pentru tot ceea ce culturiștii de la noi fac în demonstrații la posturile de televiziune, în reclame, show-uri dar și în filme sau în realizarea de postere care circulă în mediul virtual pe site-uri specializate.
Culturistul Attila KATONA a preluat de la Kai GREEN un motto:You have to do what you have to do no matter what it is. În traducere înseamnă: trebuie să faci ceea ce trebuie, indiferent ce.
Attila KATONA, respect pentru tot ceea ce ai făcut, pentru ceea ce faci și pentru ceea ce vei face și de acum încolo în culturismul de la noi! Se zice destul de des și cu diferite prilejuri că soarele răsare ba de la București, ba de la Iași, ba de la Sibiu, ba de la Constanța. Cu performanța obținută de Attila KATONA, sunt îndreptățit să spun că ani în șir, soarele a răsărit de la Dej!
(01 iulie 2016)


No comments:

Post a Comment