Friday, April 1, 2016

Jocuri piramidale

Goana după bani nemunciți și câștigurile rapide le iau mințile oamenilor, oricât ar fi ei de așezați. Alba-neagra este ceva molipsitor, mai ales că acolo este cineva care simulează mai multe pierderi, apoi realizează un căștig și toți care chibițează cred că a nimeri nu este o treabă grea. dacă acolo lumea leșină de interes, la jocurile piramidale când calculele sunt entuziasmante, nimeni nu mai rezistă tentației.
Jocurile piramidale sunt extrem de tentante pentru că arată clar:
- factorul de multiplicare;
- intervalul la acre este dată suma;
- avantajele reinvestirii banilor.
În ultimul deceniu al secolului trecut au proliferat aceste jocuri și nu puțini au fost cei care au riscat totul din lăcomie dublată de prostie pentru a se înbogăți prin nemuncă.
Plini de ceva mai mult rafinament, fondurile populare de investiții i-au transformat pe cei care aveau banii de înmormântare în investitori, gata să bage banul și prin nemuncă să-l multiplice de 8 sau de 16 ori cât ai pocni din dește.
Lumea nu învață nimic și repetă greșelile în cascadă. dacă este vorba de semnat un contract, ochii le sclipesc oamenilor la coeficientul de multiplicare și la termenul în care primesc banii. Ei nu citesc undeva mai jos că partea care culege banii nu-și asumă niciun risc și toate riscurile sunt ale așa-zisului investitor.
Când din lăcomie unii duc bruma lor de economii la jocuri piramidale sau la fonduri tip himeră de investiții, nu ăntreabă pe nimeni. Când pierd totul atunci arată cu degetul către stat că nu-i ajută. Îmi aduc aminte de cum a fost cu părțile sociale. păreau un sac fără fund. A venit Revoluția și toată lumea și-a recuperat banii. Acum, la jocurile piramidale sau la fondurile de investiții nu este așa. Cineva câțtigă, nenumărați pierd. Calculele sunt foarte simple. Există modele matematice convingătoare din acre se vede că cine bagă banul nu are nicio certitudine că va iesi cu fața curată.
Aviz amatorilor: chiar și băncile care anunță dobânzi și produse spectaculoase din care  rezultp că deponentul se va umple de bani, acesta dacă face imprudența să asculte muzicile de sirenă, va ieși cu fundul ciuruit și cu buzunarele goale, banca fiind în faliment.
Se știe că nicio activitate cinstită care se derulează nu aduce un profit net mai mare de 25% pe ciclu de producție. Așa stând lucrurile, un factor de multiplicare egal cu 8 produce intreruperea jocului piramidal sau sucombarea fondului de investiții rapid dacă participanții nu cresc exponential.
Să nu se confunde niciodată jocul de la LOTO cu jocurile piramidale li cu fondurile de investiții cu caracter de himeră. Tocmai că se zice: dacă la LOTO se câștigă și aici e aceeași jucărie. Nu este. LOTO și celelalte două nu au nimic comun.

(01 aprilie 2016)

No comments:

Post a Comment