Digitalizarea presupune pe de o parte statul dornic să facă acest lucru și alocă fonduri pentru dezvoltarea de aplicații informatice, pentru dezvoltarea infrastructurii și pe de altă parte, cetățenii care trebuie să folosească aplicațiile dezvoltate și să se bucure de facilitățile pe care le aduce digitalizarea mai ales în ceea ce privește economia de timp.
Procesul de digitalizare trebuie stimulat până când oamenilor le intră în obișnuință să se folosească de calculator și de alte facilități, iar stimularea trebuie să apară prin bonusuri, prin discounturi și prin premii acordate celor care se alătură dezvoltării procesului de pe poziția de utilizatori. Eu refuz să cred că un nene sau o tanti rămân departe de plata impozitelor folosind plățile online după ce și-au făcut un cont la fisc, după ce află că dacă procedează așa au o reducere de 10%. Nu cred că într-un supermarket un nene sau o tanti vor rămâne cu coșul de produse înțepeniți la casa de marcat, dacă știu că făcând plata în sistemul de self-service au un discount de 3% sau 5% la toate mărfurile pe care le achiziționează.
Mergând pe lucruri sigure, nu pe chestii de șansă cum sunt tombolele sau premiile trase la sorți, toți cei care merg la piață, vor să facă investiții sau doresc să execute plăți, se vor lăsa angrenați în activități specifice digitalizării și vor contribui pe termen lung la generalizarea procesului. În timp așa-zisa cheltuială se va recupera înzecit de la cetățenii al căror randament al muncii va crește spectaculos, căci economia de timp generată prin digitalizare, dezvoltă alte activități profitabile pentru stat, căci TVA este încasat de acesta alături de alte taxe și impozite.
(08 decembrie 2023)
(08 decembrie 2023)
No comments:
Post a Comment