Friday, December 1, 2023

Fii bărbatul care vrei să fii! (VII)

 Înainte de a  investi, fă-ți toate calculele!

Sunt situații în care noul statut de bărbat așa cum vrei să fii, necesită o investiție, fie în a cumpăra o mașină cu rol de mijloc de producție, fie a cumpăra un calculator sau un laptop pentru a face tranzacții la distanță, fie a cumpăra un dispozitiv care să te ajute la realizarea de operații specifice unui proces de producție pe care vrei să-l dezvolți, așa cum te-ai calificat. 
Dacă ai banii tăi pe care i-ai strâns din câștigurile pe care le-ai avut în ultimul timp și investiția este acoperită de acești bani, lucrurile sunt simple, dar nu foarte simple, căci tu tot trebuie să faci calcule să vezi în cât timp recuperezi investiția, chiar dacă nu riști, chiar dacă nu este o presiune asupra ta.
Dacă banii de care dispui sunt un cadou, tratează-i ca fiind ai tăi, dar deși nu ai muncit pentru ei, fii foarte atent cu ei și nu face deosebire de situația în care ai fi trudit pentru acești bani, căci cine ți i-a dat cadou s-a gândit că tu știi să-i folosești cu cap în favoarea ta, nu să-i arunci pe fereastră fără niciun rost.
Dacă nu ai bani și-i împrumiți de la cineva, nu uita că banii:
- trebuie să-i dai înapoi la o dată promisă,
- trebuie să-i strângi din munca ta, puțin câte puțin,
- nu se fac bătând din palme, mai ales când nu ai experiență.
Eu nu am împrumutat bani de la nimeni decât în situații excepționale și calculele pe care mi le-am făcut au fost ca să respect termenul promis, dar de cele mai multe ori am devansat acel termen pentru că am avut grijă ca suma împrumutată să nu fie copleșitoare și să am capacitatea de a o strânge într-un termen mult mai scurt.
Dacă nu ai banii tăi și te bate gândul să te împrumuți de la bancă, să nu uiți că la bancă plătești:
- rate lunare,
- dobândă la banii împrumutați.
În plus, banca este neiertătoare cu rău platnicii. Toate calculele pe care le faci trebuie să te ducă la fundamentarea afacerii care va produce bani din prima lună și nu orice fel de bani ci bani pentru a plăti:
- rata la bancă,
- dobânda la bancă,
- toate dările ce decurg din afacere,
- propriul salariu,
- un mic profit.
Eu nu am făcut niciodată un împrumut care să fie mai mare de 20% din salariul meu și niciodată nu am mers pe a face calcule pe pielea ursului din pădure, mai ales când orice afacere are riscurile ei la început și prea puțini sunt dispuși să-ți sară în ajutor la o adică.
Cine nu riscă, nu câștigă, zice o vorbă din bătrâni, dar riscul trebuie să fie calculat și mai ales asumat. Niciodată nu trebuie ascultate vorbele celor din jur care te încurajează, mai ales atunci când ei au un interes legat de afacerea ta, prin implicarea lor, care niciodată nu este dezinteresată. Spun acest lucru că la un moment dat mie mi s-au prezentat situații în roz de către niște persoane, dar eu aveam cu totul alte gânduri. Când am discutat cu ei pe concret, în fața faptului împlinit, mi-am dat seama că ei habar nu aveau despre ce este vorba și dacă nu aveam soluția mea și mă lăsam în promisiunile lor, pierdeam tot ceea ce doream să realizez, căci ei doreau să se implice, dar fără riscuri, fără fonduri, ci doar ca spectatori care așteptau să obțină profituri din nimic, din ne-muncă, ci doar din vorbe.
Totuși este bine să spun o mică poveste pe care tatăl meu mi-a spus-o când eram în anii terminali de liceu. Un tânăr dorea să devină bogat. A început să viseze că-și cumpără o găină. Găina va face ouă. A pus visul în practică și a plecat cu legătura de 30 de ouă la târg. Pe drum a început să facă proiecție la cum va evolua el. Va vinde ouăle. Cu banii obținuți va cumpăra o altă găină și un cocoș. Cu două găini și un cocoș va avea mult mai multe ouă. Le va vinde și va cumpăra o capră. Capra va da lapte și va face brânză. va vinde brânza și va cumpăra o vacă. Va vinde lapte, unt și brânză de la vacă și-și va cumpăra o șaretă și un cal și el va fi boier și când va trece pe drum lumea îl va saluta și-i va zice:
- Salutare, boierule!
Iar el le va răspunde dând sugestiv din cap, moment în care legătura cu ouă i-a căzut de pe cap și visul său s-a năruit. cam așa stă și cu proiecția eronată a unei afaceri când dorim să fim bărbații care ne dorim să fim, fără a da dovadă de realism și prudență. este bine să visăm, dar să visăm foarte realist și să nu ascultăm poveștile celor care au devenit miliardari din vânzarea de clătite la colțul străzii sau din comercializarea de țoale aduse de colo și de colo, achiziționate pe bani puțini și vândute aici la profit maxim, care le-a adus miliardele, toate aceste ziceri sunt doar abureli de doi bani. Viața este ceva mai complicate și de aceea trebuie s-o studiem în profunzime, pentru a o înțelege la perfecție.


(01 decembrie 2023)

No comments:

Post a Comment