Picturile de la biserica Drăgănescu realizate de părintele Arsenie BOCA reprezintă scene biblice în care apar sfinți ale căror portrete realizate de artisti arată din start că este vorba de un artist care stăpânește arta portretului, artă pe care cu siguranță a deprins-o la cursurile Facultății de Belle Arte pe care părintele Arsenie BOCA a terminat-o.
Pe pereții interiori ai bisericii Drăgănescu se află numeroase portrete. Pentru a ne da seama de talentul de portretist al părintelui Arsenie BOCA trebuie să analizăm cele două fresce ale patriarhilor Justinian MARINA și Iustin MOISESCU. Cu siguranță, părintele Arsenie BOCA a realizat chipurile celor doi patriarhi astfel încât aprecierile contemporanilor au fost dintre cele mai favorabile, căci stilizările definite de părintele Arsenie BOCA au păstrat trăsăturile fețelor celor doi patriarhi, încât toți privitorii să spună că ceea ce se vede sunt chipurile patriarhilor Justinian și Iustin, fără a exista niciun semn de îndoială, căci așa erau în realitate cei doi.
Pornind de la această constatare, consider că părintele Arsenie BOCA a dezvoltat în demersul său abordări deosebit de originale, care l-au dus la realizarea de portrete ale sfinților pornind de la ceea ce iconografia creștină are în istoria ei în general și iconografia ortodoxă are de asemenea în istoria ei, în special. Portretele sfinților pictați de părintele Arsenie BOCA au o mare diversitate a fețelor, a bărbilor, a privirilor și a fețelor, exact cum oamenii sunt extrem de diferiți în realitate.
Scalpul trebuie analizat în mod special pentru că unele portrete ale unor sfinți sunt cu capul descoperit și pictorul părintele Arsenie BOCA a realizat acea mare diversitate a bogăției de păr ale scalpului, pornind de la ceea ce există și în realitate, bărbați cu o podoabă capilară foarte bogată, bărbați cu început de calviție și bărbați unde podoaba capilară lipsește.
Dacă în icoanele ortodoxiei sfinții au bărbile strict într-o anumită formă, portretele de sfinți de la biserica Drăgănescu au bărbile, de asemenea, într-o mare diversitate de forme, exact așa cum se întâmplă în viața de toate zilele. Sunt bărbi lungi și stufoase, sunt bărbi scurte care dau un contur clar formei feței, sunt bărbi alungite care au rolul de a sublinia forma feței în care pomeții obrajilor sunt proeminenți. Există și situații în care bărbile lipsesc, lăsând chipul să arate exact forma naturală a obrajilor, buzelor și bărbiei. În toate cazurile există respectarea documentării, căci părintele Arsenie BOCA în calitatea sa de pictor nu se depărtează de dogmele bisericești transmise din generație în generație de pictorii de fresce și de icoane.
Există printre picturile de portrete realizate de părintele Arsenie BOCA și chipuri ale unor sfinte, pictorul manifestând mare grijă în redarea chipurilor care diferențiază toate aceste sfinte. Este de remarcat atenția pe care o acordă pictorul părintele Arsenie BOCA realizării chipului Sfintei Maria, păstrând aceleași trăsături în toate reprezentările acesteia din biserica Drăgănescu.
Consider că în momentul în care se va proceda la digitalizarea frescelor din biserica Drăgănescu, se va crea cadrul adecvat unor studii comparate ale portretelor realizate de părintele Arsenie BOCA și se va vedea că artistul a dat dovadă de inovare în pictura de biserică, atunci când a pictat portrete de sfinți preluând din viața cotidiană trăsături ale unor oameni pe care le-a stilizat și le-a adus la nivelul de abstractizare și de transfigurare, ce se vede de la analiza fiecărui portret care au rolul de a umaniza și de a face trecerea de la atmosfera specifică dogmelor bisericești spre lumea reală a celor ce vin la biserică pentru a se ruga și pentru a trăi acele clipe unice și înălțătoare ale legăturii dintre ei și Cel de Sus.
(03 octombrie 2023)
No comments:
Post a Comment