Azi se împlinesc 74 de ani de când a fost dată legea 119 din 11 iunie 1948 care se referea la naționalizarea bunurilor solului și subsolului României, lege dată de către comuniștii veniți la putere pe tancurile sovietice.
Exista în București o stradă cu numele 11 iunie.
Exista o Fabrică de textile cu numele 11 iunie.
Exista în București o stradă cu numele 11 iunie.
Exista o Fabrică de textile cu numele 11 iunie.
Peste tot în lume se folosește naționalizarea ca instrument al dezvoltării și nu al distrugerii. Sunt țări unde anumite domenii sunt privatizate. Dacă la un moment dat acolo investițiile suferă, statul naționalizează întreprinderile din acele domenii, investește masiv și domeniile repornesc având infuzia de capital provenind de la stat. Dacă se consideră că sunt condiții prielnice, statul vinde unele întreprinderi, numite și active.
Legea 119 naționalizării din 11 iunie 1948 a avut efectele ei, unii zic benefice, alții zic dezastruoase, iar legea 55 din 1995 a accelerării procesului de privatizare, a avut și ea exact efectele pe care le are orice lege dată aiurea, fără a ține seama de o strategie de dezvoltare, ci doar pentru a satisface interese mărunte ale unor indivizi lacomi și tâmpiți și nimic mai mult.
Legea 119 din 1948 a fost un salt în necunoscut, soldat cu un eșec economic de mare răsunet, iar privatizarea din 1995 a fost praf în ochii vulgului.
(11 iunie 2022)
(11 iunie 2022)
No comments:
Post a Comment