Tuesday, June 14, 2022

Filatelia românească în comunism (XIII)

 Colițele filatelice sunt și eletot timbre, numai că sunt:
- ceva mai mari ca dimensiune,
- au valori nominale cu mult mai mari decât timbrul cap de serie,
- sunt incluse într-un cadru cu continuare a desenului,
- cu tiraje mult mai mici decât ale capului de serie,
- se utilizează foarte rar pe plicuri pentru a fi ștampilate.
Este interesant că sunt colecționari care au în clasoarele lor numai colițe, tot așa cum sunt colecționari care nu cheltuie banii pe colițe, deci au seriile de timbre fără colițe. 
Este corect ca o serie să fie considerată completă, dacă și numai dacă are:
- toate timbrele care o definesc,
- colița dantelată,
- colița nedantelată dacă a fost realizată,
- blocul intact cu timbrele seriei,
- plic prima zi, dacă a fost creat,
- element de maximafilie dacă a fost creat.
Spun blocul intact, pentru că au fost situații în care, producătorul de timbre a tăiat în două un număr foarte mare de blocuri și se știe că doar 5% dintre blocuri au rămas intacte. Deci colecționarul care are bloc intact, are și seria de timbre valoroasă.
Prețurile colițelor nedantelate sunt de câteva ori, până la de câteva zeci de ori mai mari decât prețul coliței nedantelate. Prețul colițelor nedantelate crește cu mult mai repede decât cel al colițelor nedantelate.
Colecționarii fac investiții în colițe nedantelate. În comunism au apărut multe colițe nedantelate, iar sistemul de planificare centralizat a făcut ca valoarea acestora să crească, constant, fără fluctuații. Atunci, câd situația a cerut-o nu au fost tipărite serii, ci doar câte o coliță nedantelată, banală, în tiraj foarte mare și valoarea ei nominală nu a fost depășită cu mult de valoarea de piață. Eu consider că nu era o formă de rezistență a producătorului de timbre față de comunism, ci o lipsă de inspirație a acestuia, căci plusul de inspirație l-ar fi dus spre serii extrem de bogate, care ar fi avut ca efect crearea de timbre interesante, chiar originale și valoroase prin tehnica de concepere și nu prin conținutul lor bolșevic.
Colița de culoare fuscia, dantelată cu handbalistul de la Olimpiada de la Moscova din 1980 a avut valoare nominală de 10 lei, iar prețul de piață în 2022 a fluctuat între 15 și 20 lei.
Colița nedantelată de la Olimpiada de la Munchen cu valoare nominală de 6 lei se vinde la un preț cam de 20 de ori mai mare acum, dar în comunism prețul era cam de 5-10 ori mai mare. Eu am luat-o de la magazinul de specialitate la un preț de 3 ori mai mare până în anul 1975.
În comunism, colițele nedantelate erau un fel de investiție, căci la pensie filatelistul credea că va reuși să-și facă un trai mai bun. Am cunoscut un domn care avea timbre valoroase și când era la ananghie, mergea la un cerc filatelic cu un singur clasor și-l golea instantaneu, obținând prețuri bune, ceea ce-l făcea să scape de grija banilor pentru un timp. El era nu un tip inspirat, ci studiase problema. Am discutat și eu cu el și dacă am cumpărat cândva niște timbre acre acum înseamnă ceva din punct de vedere investițional, lui îi datorez. Nu am reușit să fiu perseverent, pentru că lipsa banilor era cheia investiției. Domnul acela avea o vârstă, nu avea copii, iar soția avea un salariu care le acoperea nevoile gospodărești.


(14 iunie 2022)

No comments:

Post a Comment