Plicurile filatelice erau destinate copiilor pentru că:
- erau ieftine,
- aveau preț de 2(doi) lei,
- aveau conținut atractiv,
- asigurau aspirațiile copiilor,
- permiteau o educație elevată copiilor.
- erau ieftine,
- aveau preț de 2(doi) lei,
- aveau conținut atractiv,
- asigurau aspirațiile copiilor,
- permiteau o educație elevată copiilor.
Plicurile cu timbre românești conțineau 50 de timbre obliterate (ștampilate), disparate, iar plicurile cu timbre străine conțineau 25 de timbre din diferite țări. Unele timbre erau obliterate, altele nu erau obliterate. Trebuie spus că la timbrele românești, cei cu noroc, aveau șansa să reconstituie serii complete, căci din când în când în plic se găsea și timbrul cap de serie, adică timbrul cu cea mai mare valoare nominală.
La timbrele străine interesa marea diversitate și în copilăria mea erau multe timbre din coloniile aflate în Africa. Timbrele erau foarte frumos colorate și aveau conținut interesant. Așa aflam că există Congo Belgian, Madagascar, Sudan, Côte d'Ivoire, dar și denumiri în limba latină ale unor animale și plante.
Plicurile de timbre erau cu premii. Nu erau multe premii. De când mă știu, la sutele de plicuri pe care le-am cumpărat, am obținut de câteva ori câștiguri de câțiva lei, dar am câștigat pe când eram student, un aparat foto de producție RDG pe care l-am pierdut în 1972 când am fost la Postdam, acolo unde a fost semnată capitularea Germaniei.
Foarte mulți copii au făcut primele colecții de timbre din plicurile cumpărate, iar unii adulți au crezut că găsind clasoarele acestora peste ani și ani, au intrat în posesia unor comori care să-i scoată din foame. Mulți au suferit dezamăgiri teribile, căci dacă un timbru neobliterat, în stare perfectă de acum 50 de ani ar costa să zicem 50 de lei, același timbru obliterat, în perfectă stare, nu va costa niciodată mai mult de 2 lei. Este adevărat că spic cu spic, dă patriei snop, numai că timbrele sunt diferite și nimeni nu va cumpăra niciodată 1.000 de timbre obliterate diferite, pentru a da pe ele să zicem 2.000 lei. Cel mult, cineva cumpără câteva timbre provenite din plicuri pentru a-și obișnui copilul să manipuleze timbre ca pe viitor să se formeze ca filatelist, să zicem colecționar adevărat.
(13 iunie 2022)
No comments:
Post a Comment