Fă-ți norocul!
Există la români o vorbă: norocul este și cum și-l face omul și este bine ca bărbatul care vrea să fie cum vrea el să fie, să țină seama de această vorbă din bătrâni, verificată și răsverificată de viață.
Eu am pornit de la ideea că norocul mi-l fac eu cu mâna și cu mintea mea și norocul meu nu pică din cer oricât m-aș strădui. În viața mea de student, am folosit în sesiunile de examene vorbele:
- Am avut noroc că mi-a căzut un bilet le examen, cu subiecte ușoare.
Era doar o iluzie, căci subiectele erau ușoare pentru că dacă era materie de un an învățasem foarte bine cele 28 de cursuri și rezolvasem toate problemele date la seminarii și prezentate în culegerile de probleme și în studiile de caz, deci aveam materia învățată. Cel mult aș fi putut spune că m-am descurcat mult mai repede pe subiectele de pe biletul tras de mine, comparativ cu alte subiecte pentru care ar fi trebuit să muncesc mai mult, dacă mi-ar fi căzut pe bilet, dar nu aș fi fost în situația ca norocul să mă părăsească, pentru că știam bine materia și lucrasem problemele practice. Cel mult aș fi avut ceva ezitări, dar fără noroc nu aș fi fost, ca și cum nu aș fi învățat pentru acel examen.
Din punctul meu de vedere, bărbatul care vrea să fie ceea ce vrea el să fie, dacă gândește că norocul lui îi va surâde dacă va juca la LOTO sau la păcănele și va câștiga sume fabuloase, face o mare greșeală dacă se bazează doar pe acest fel de noroc. Dacă el își fundamentează noua lui viață pe norocul pe care și-l clădește cu mintea și cu brațele lui și dacă un 2% din câștig îl dirijează spre LOTO sau alte jocuri și dacă și de acolo vine un oarece câștig, este o cu totul altă poveste, dar a miza totul pe norocul care pică din cer repetat, este deja o mare eroare, iar drumul urmat este un drum înfundat. Joculla LOTO, la păcănele sau de orice altă natură nu este altceva decât o distracție care de Ț ori aduce zero câștiguri și de L ori aduce câștiguri care însumate sunt cu mult mai mici decât suma cheltuită pe distracția ca atare.
De multe ori zicem:
- Am avut că am găsit banii în portofel ca să cumpăr cutare produs la preț promoțional!
Este adevărat că am avut noroc să fie banii în portofel și nu în șifonierul de acasă, dar faptul că am avut banii care ar fi fost fie în portofel, fie în șifonier, se datorează muncii noastre cu creierul și cu brațele, muncă apreciată de cel care ne dă salariul dacă suntem salariați sau clienților care ne plătesc munca prestată dacă suntem proprietarii unor firme sau lucrăm ca PFA.
Norocul pur apare și în cazul nostru când vom spune:
- Am avut noroc să găsesc loc liber în autobuz și să stau jos căci până la capătul de linie aveam mult de mers.
- Am avut noroc când am intrat pe portalul teatrului să găsesc bilete foarte bune, online la spectacolul preferat, căci scaunele sunt înghesuite în sală și dacă biletele nu sunt bune, mă dor genunchii.
- Am avut noroc că trenul n-a întârziat și nu am pierdut legătura cu celălalt tren, căci altfel aș fi așteptat în gară cel puțin șapte ore.
Sunt lucruri mărunte care nu depind de mine sau de tine, care nu influențează fă fim bărbații care ne dorim să fim, dar care ne dau mici satisfacții pe termen scurt. Pentru ceea ce vrem să devenim, trebuie să ne gândim că norocul ni-l facem singuri, dar pentru aceasta trebuie să punem capul la contribuție.
(02 decembrie 2023)
No comments:
Post a Comment