Toată lumea care nu are habar ce înseamnă digitalizarea își dă cu părerea și ceea ce este cel mai nasol, se emit ipoteze de lucru sau iau decizii halucinante. În anii '70 când se instala un calculator IBM 360 sau FELIX C 256 se punea problema de a da afară cam 30% din personal, ceea ce s-a dovedit a fi o catastrofă, căci un calculator nu presupune disponibilizare ci:
- muncă de înaltă calificare,
- personal suplimentar care decide,
- diversificarea serviciilor,
- economie de muncă vie per operație,
- creșterea volumului de prelucrări,
- un alt nivel de soluționare a problemelor.
Iată că după 50 de ani, niște neica nimeni vin și aruncă în spinarea digitalizării o chestiune absurdă și anume reducerea de personal, căci motivează o ministreasă cu frunte îngustă, ceea ce indică micinea nivelului de inteligență, că vin unele cucoane să-și facă manichiura și vin domni birocrați să răspundă pe Facebook mesajelor.
Acum digitalizarea este și mai periculoasă decât în anii '70 căci Internetul aduce noi exigențe, iar cine crede că dacă aveai 20 de inși într-un birou, în momentul în care ai digitizat trebuie să rămână 5 inși, deja face o greșeală impardonabilă. Acum există telefon mobil, există laptom, există tabletă și nimeni nu va accepta aplicații gen struțo-cămilă în care faci ceva pe Internet și după aceea faci operații ce presupun hârtii și deplasări cu stat la cozi interminabile. Acum în anii aceștia lucrurile stau altfel căci vrem:
- fluxuri complete,
- soluții digitale eficiente,
- automatizare în decizii,
- calitate la soluții,
- abordări prietenoase.
Sunt sigur că a atinge aceste cerințe sunt necesare nu 20 de persoane, ci 40 de peroane, iar beneficiile care se obțin sunt de natură să crească:
- confortul social,
- gradul de satisfacție,
- profitul la nivel profesional.
Să ne imaginăm că acum disponibilizăm 30% din personal, ca în vremurile bolșevice, dar să fim siguri că în final, numărul celor care vor lucra în acel domeniu va fi cel puțin dublu în viitorul apropiat, căci digitalizarea aduce creșterea complexității problemelor de rezolvat, stocarea de informații multimedia, care este un proces ce nu se face prin achiziții automate de date, iar ceea ce se va afla în bazele de date trebuie să fie date corecte, complete, omogene, comparabile și mai ales fiabile. Calitatea datelor e dată de oamenii care manipulează acele date, chiar dacă sunt fluxuri digitalizate la maximum.
(05 iulie 20200
No comments:
Post a Comment