Wednesday, July 29, 2020

Interviu cu Toma FIRULESCU, un culturist pentru sine însuși


Am devenit prieten pe Facebook cu Toma FIRULESCU, nu de mult timp, dar foarte repede mi-am dat seama că este tipul de om cu care se discută despre culturism dintr-un alt unghi de vedere, căci el practică acest sport din plăcere, cu pasiune și perseverență, pentru sănătatea sa. Am convenit rapid să realizăm un interviu, căci abordările lui Toma FIRULESCU sunt foarte interesante și merită să fie cunoscute atât de tinerii care vin la sala de fitness-culturism, cât și de cei mai maturi, cu toții urmărind obținerea unei forme fizice cât mai bune, pentru sănătatea lor mai ales. Răspunsurile lui Toma FIRULESCU au acronimul TF, iar întrebările mele au acronim ul II.

II:    S-o luăm cu începutul. Cine este Toma FIRULESCU?TF:  Sunt născut pe data de 16.04.1977, în orașul Târgu-Cărbunești din Județul Gorj, sunt căsătorit și am o fetiță în vârstă de 13 ani.

Locuiesc în localitatea Bumbești-Jiu din Județul Gorj, ca și studii am absolvit liceul.

II:    Să discutăm despre pasiunea ta pentru sport.

TF:  Din copilărie am fost pasionat de sport când am practicat fotbalul. Apoi de la vârsta de 14 ani, timp de 4 ani până la vârsta de 18 ani am practicat atletismul, probele viteză si rezistență. De la 18 ani m-am apucat de culturism după ce am văzut într-o revista de culturism, din acea vreme, într-o poză pe culturistul profesionist Paul DILLET.

Din acel moment am luat decizia de a practica culturismul. Am făcut comanda de toate numerele disponibile din revista culturism din acea vreme, pentru a citii cât mai multe informatii despre acest sport după care mi-am procurat haltere și gantere și m-am apucat de culturism la domiciliu.

II:    Când ai intrat prima dată într-o sală de culturism?

TF:  Prima dată când am intrat într-o sală de culturism a fost la vârsta de 25 de ani. Sala se afla la 20 de kilometri distanță de domiciliul meu și făceam naveta dus-întors de 4 ori pe săptămană. Am făcut acest lucru timp de 5 ani. Până în acel moment m-am antrenat la domiciliu unde aveam doar gantere și haltere reglabile, bancă reglabilă pentru pectorali și bară de tracțiuni pentru spate prinsă în tavanul din holul apartamentului și un suport pentru genuflexiuni.

II:    Ai avut un idol?

TF:  Mi-a plăcut structura lui Kevin LAVRONE.

II:    Ce înseamnă pentru tine culturismul?

TF:  Un mod și un stil de viață  sănătos. Nu am fost niciodată tentat de a folosi substanțe interzise pentru a obține rezultate rapide. Principalul meu obiectiv în acest sport a fost să-mi dezvolt masa musculară și forța musculară într-un mod cât mai sănătos și natural.

Din acest motiv nu am fost tentat să particip la concursuri de culturism unde, cu siguranță foarte mulți sportivi de performanță abuzează de consumul suplimentelor scumpe dealtfel, iar principalul meu obiectiv de când am început practicarea culturismului a fost practicarea lui într-un mod cât mai natural si sănătos

II:    De câte ori mergi la sală?

TF:  De 4 ori pe săptămână.

II:    Ce structură au antrenamentele tale?

TF:  Încerc să fac tot timpul exerciții de bază cu greutăți libere, haltere și gantere cum ar fi: împins cu haltera la plan înclinat și orizontal pentru pectorali, genuflexiuni și împins la presă pentru coapse, îndreptări cu haltera pentru lombari și femurali, împins cu haltera și fluturări  pentru umeri, tracțiuni la bară și ramat cu bară pentru dorsali și spate, tracțiuni la bară și flexii cu bara pentru biceps, flotări la paralele și extensii cu bara pentru tricepși.

Antrenez toate grupele musculare o singură dată pe săptămână. Fiecare antrenament durează maxim o oră, mă antrenez scurt și intens cu greutății mari seturi puține și repetări puține între 4 si 8 repetări pe serie. Când mă simt obosit îmi iau pauză sau lucrez pe aparate la cabluri.

Îmi ascult tot timpul corpul acordându-i o importanță deosebită pentru refacerea și creșterea mesei și a forței musculare prin odihnă, alimentație și repaus.

II:    Cardio faci?

TF:  Da, fac si cardio. Până în anul 2010 făceam foarte puțin cardio pentru că urmăream doar creșterea mesei musculare, dar din 2010 și până în prezent fac alergări în aer liber pe distanțe de 15 kilometri, de 2 sau 3 ori pe săptămână. Uneori fac alergare în aer liber pe distanțe de până la 30 kilometri.

II:    Care sunt performanțele personale?

TF: Cele mai bune performanțe personale în sala de sport, în cea mai bună formă fizică au fost:

- la o greutate corporală de 105 kilograme făceam următoarele exerciții cu greutăți;

- împins culcat orizontal cu bara la plan orizontal, cu 180 kilograme, 2 repetări;

- împins culcat pe plan înclinat, cu 150 kilograme, 3 repetări;

- genuflexiuni cu bara pe ceafă, cu 200 kilograme, 3 repetări;

- semigenuflexiuni cu bara pe ceafă, cu 280 kilograme, 5 repetări;

- îndreptări cu bara cu 180 kilograme 5 repetări;

- împins de la piept cu bara deasupra capului din șezut cu spatele sprijinit pe o bancă ușor înclinată la 15 grade, cu 110 kilograme, 3 repetări.

II:    Ce te motivează să mergi la sală și să lucrezi acolo?

TF:  Mie personal, culturismul mi-a adus multe satisfacții. Sportul te ține departe de alcool, droguri și țigări. Practicând sportul obții sănătate, devii mai puternic și rezistent, disciplinat și încrezător în tine. Aceste lucruri, pentru mine, au fost cauzele motivării mele să nu renunț la acest sport.

II:    Deși nu este un lucru plăcut să discutăm despre minutul 2:50 din Finala Cupei României  2009.

TF:  Finala Cupei României 2009 a fost un meci de fotbal ce a avut loc pe 13 iunie 2009, pe Stadionul Tudor Vladimirescu din Târgu Jiu,Județul Gorj.

În acel an eu lucram în echipa de intervenții a Poliției Locale Târgu Jiu. În acea zi eu, împreună cu colegii de serviciu, ne aflam in acel dispozitiv pentru asigurarea măsurilor de ordine publică, La un moment dat, suporterii echipei de fotbal, Poli Timișoara, au început sa devină violenți aruncând cu scaunele din tribună în forțele de ordine care se aflau acolo. Pentru asigurarea măsurilor de ordine publică, automat toate forțele de ordine din acel dispozitiv au trecut la restabilirea ordinii publice.

La un moment dat eu am fost lovit in cap cu o tobă de 20 de kg de către un suporter al echipei Timișorene, fiind lovit foarte puternic. Mi-a sărit casca de protecție de pe cap, am căzut pe jos rostogolindu-mă, după care m-am ridicat din nou în picioare. Nemaiavând casca de protecție am cerut unui coleg să intre în dispozitiv să-mi aducă casca de protecție ca să pot intra din nou în dispozitiv, pentru a-mi ajuta colegii la restabilirea ordinii si liniștii publice si la evacuarea din tribună a suporterilor violenți. 

După ce am încheiat misiunea, în acea seară am mers la spital pentru investigații medicale, toate acestea fiind în regulă.

II:    Cum ți-a schimbat viața acea întâmplare?

TF: Într-un mod neplăcut deoarece după trei zile de la acel incident am început să am dureri cervicale și am fost nevoit să stau internat pentru șapte zile in spital. 

II:    Ca practicant de culturism ce modificări ai efectuat după refacere?

TF:  După acel incident refacerea mea a durat câteva săptămâni, timp în care nu am mai mers în sala de forță. După care am reluat din nou ușor antrenamentele de culturism.

II:    Te rog să enumeri 5 calități pe care trebuie să le aibă un practicant de culturism.

TF: Structura scheletică cu segmente proportționate, umeri largi, talie îngustă, metabolism care să favorizeze procesele de asimilație, masă musculară distribuită uniform.

II:    Te rog să enumeri 5 defecte  pe care nu trebuie să le aibă un practicant de culturism.

TF:  Umeri înguști, un bazin lat, un metabolism lent, mușchi prelungi, oase subțiri.

II:    Cum vezi evoluția sălilor în ultimii 20 de ani?

TF:   În ultimii 20 de ani s-au deschis foarte multe săli de fitness-culturism cu aparate performante unde vin multe persoane tinere si nu numai pentru a practica acest sport.

II:   Acasă ai ceva echipamente? Ce exerciții faci acasă? 

TF:  Da, am acasă bancă reglabilă,discuri pentru haltere si gantere,bară de tracțiuni pentru spate unde pot face toate exercițiile de bază cu haltera si gantera.

II:    Mulți dintre sportivi își analizează evoluțiile folosind oglinda. Tu cum procedezi?

TF: Cântarul și oglinda

II:    Culturiștii fac și măsurători pentru piept, brațe, talie, coapsă, gambă, înălțime, greutate în competiții și în afara competițiilor. Care sunt rezultatele măsurătorilor tale?

TF:  (Vârsta:43 ani)

Înălțimea: 1.76 cm

Greutatea: 95 kg 

Circumferința piept:130 cm

Circumferința braț: 47 cm

Circumferință antebraț: 37 cm

Circumferința talie: 85 cm

Circumferința coapsă: 68 cm

Circumferința gambă: 43 cm

Circumferință gâtului: 43,5 cm

Perimetru gleznei: 23 cm

Perimetru încheietura mâinii: 19.5 cm

Perimetru umerilor: 138 cm

Perimetru solduri: 107 cm

II:    Multă lume care evită să meargă la sală motivează prin lipsa de timp. Tu cum găsești timp?

TF:  Eu nu cred ca cineva care ține la sănătatea lui și îi place sportul nu poate găsi timp, o oră pe zi, pentru a face mișcare. Eu personal, îmi rezerv timp si pentru sport. Când nu îți place să faci un lucru și poate uneori din comoditate, vei găsi tot timpul scuze pentru a nu face acel lucru.

II:    Ce înseamnă să fii mulțumit de tine însuți după unul sau mai multe antrenamente?

TF:  Pentru mine satisfacția după fiecare antrenament este să fiu mai bun azi ca ieri și mâine mai bun ca azi.

II:    Cum te documentezi atunci când vrei să te antrenezi?

TF:  În acest moment există pe Internet foarte multe informații despre acest sport. Când m-am apucat  să practic culturismul, în urma cu 25 de ani, exista o singură revistă care apărea o dată pe lună.

Am și acum o colecție mare cu reviste de culturism pe care le recitesc cu mare plăcere.

II:    Ai o dietă?

TF:  Mănânc carne de pui, curcan, vită, pește, ouă,fructe și legume. Ma feresc să mânânc grăsimi și dulciuri

II:    Folosești suplimente?

TF: Am perioade în an când folosesc suplimente nutritive și perioade când nu folosesc niciun fel de supliment nutritiv.

II:    Cât te costă în medie  pe lună să practici culturismul?

TF:  Eu nefiind un culturist competitiv nu investesc foarte mulți bani în practicarea culturismului.Cu o genetică bună, după mulți ani de antrenamente și continuitate, poți avea rezultate notabile fără a investi mulți bani în acest sport, pe care eu îl practic din pasiune.

II:   Cum îți dai seama că execuți corect exercițiile la sală? 

TF:  In primul rând trebuie să simti mușchii lucrând, execut exercițiile într-o manieră cât mai corectă fără să trișez.

II:    Ești culturist de cursă lungă cum se zice. Ce ai observat la tinerii care vin la sală ca începători?

TF:  În trecut am lucrat ca instructor de fitness-culturism unde am observat ca foarte mulți tineri începători întrebau ce hormoni de creștere să folosească sau în cât timp îi creste forța și masa musculară. Mulți dintre ei abandonând antrenamentele după doua sau trei luni de sală sau alții luând steroizi încă din primele zile de antrenamente. 

II:    Practici culturismul de plăcere. De ce doar de plăcere și nu și pentru performanță?

TF:  Am practicat culturismul de plăcere și din pasiune. Nu am facut performanță pentru că, la nivel de performanță, foarte mulți sportivi folosesc substanțe ajutătoare iar scopul meu in acest sport a fost sa fiu sănătos.

II:    Cum apreciezi zestrea ta genetică?

TF:  Am o genetică foarte bună si o forță nativă. Cresc în greutate cu ușurință și de altfel scad în greutate tot cu ușurință. Am și un metabolism accelerat. Aceste calități native m-au ajutat să am rezultate notabile în acest sport fără sa folosesc substanțe interzise.

II:    Documentarea se face pe Internet. Ce părere ai despre revistele și cărțile tipărite la noi?

TF: Pe internet găsești forte multe informații. De asemenea în revistele si cărțile tipărite noi găsești informații din care ai ce învăța.

II:  Mergi să vezi concursuri de culturism?  

TF:  Uneori merg să văd si concursuri de culturism.

II:    Cunoști culturiști profesioniști români?

TF:  Personal nu cunosc culturiști profesioniști români, dar în schimb cunosc culturiști români care fac performanță. 

II:    Prin sălile unde te antrenezi ai văzut campioni de culturism?

TF:  Da, am văzut campioni de culturism prin sălile unde m-am antrenat.

II:    Pandemia și-a spus cuvântul și în zona sălilor de fitness-culturism. Pentru tine cum au fost lunile în care sălile nu au funcționat?

TF:  Pentru mine, a fost în regulă întrucât mi-am continuat antrenamentele la domiciliul meu.

II:    Acum mergi la sală? Ce schimbări au survenit?

TF:  Da, merg la sală în această perioadă. Faptul că mi-am continuat antrenamentele acasă in perioada de pandemie, când sălile de fitness-culturism au fost închise, pentru mine nu a survenit vreo schimbare.

II:    Culturiștii profesioniști au ca obiective să meargă la concursuri enumerate, cu date de desfășurare și cunoscând exact exigențele. Pentru tine ce înseamnă să-ți definești obiective?

TF: Eu fiind un culturist amator, automat nu particip la concursuri deci tot timpul obiectivele mele au fost să-mi îmbunătățesc forma fizică și performanțele sportive de la an la an.

II:    Ai un plan de pregătire? Cum îl urmărești?

TF:  Tot timpul am avut un plan de pregătire și un jurnal de antrenamente unde îmi notez toate antrenamentele.

II:    Ce înseamnă să îmbunătățești activitatea ta la sală?

TF:  Prin continuitatea antrenamentelor îți îmbunătățești activitatea în sală permanent.

II:   Ce înseamnă să ai o viață organizată când mergi cu program strict la sală? 

TF:  La sală, ca și în viață, pentru a reuși în ce îți propui trebuie să fi organizat și disciplinat, trebuie să-ți propui obiective realiste pe care să le poți atinge.

II:    Culturiștii se zice că arată bine și cum se prezintă în lume succesul le este garantat?

TF:  Faptul ca practici culturismul si arăți bine poate fi un atu, dar ca succesul unui culturist să fie garantat trebuie sa dobândească și alte calități.

II:    Acum sunt la modă tatuajele ample. Ce părere ai?

TF:  Da, sunt la modă tatuajele.Eu personal nu am tatuaje, îmi plac dar nu pe corpul meu.

II:   Conduci mașină? Ce părere ai despre șoferii care practică condusul sportiv? 

TF: Da, conduc masină. Dacă conduci preventiv și responsabil respectând regulile de circulație și pe ceilalți participanți la trafic, condusul sportiv poate fi în regulă.

II:    Te-a ajutat practicarea sportului în general și a culturismului în special în profesie?

TF:  Pe mine personal practicarea sportului m-a ajutat foarte mult și îndeosebi culturismul atât profesional cât și în viață.

II:   Dacă ar fi să dai un sfat celor care intră prima dată într-o sală care ar fi acel sfat? 

TF:  Aici aș putea da mai multe sfaturi pe care le cred eu foarte importante pentru practicarea acestui sport penrru o lungă perioadă de timp:

- să nu folosească substanțe interzise;

-să execute exercițiile într-o manieră cât mai corectă;

-să crească progresiv greutățile folosite;

-să aibe continuitate,ambiție și răbdare pentru că rezultatele notabile în acest sport se obțin în timp;

-să mânânce cât mai sănătos și să se odihnească pentru a accelera refacerea si creșterea forței și a mesei musculare.

II:   Ai un motto de viață? 

TF: Adevăratele satisfacții și rezultate necesită multă muncă, ambiție și răbdare.

II:   Ce hobby ai, căci culturismul e un mod de viață la tine și nu mai este hobby? 

TF: Plimbările prin natură.

II:    Cum te vezi ca practicant de culturism peste 5 ani?

TF:  Mă văd in aceași formă fizică și la fel de ambițios.

II:    Dar peste 10 ani?

TF: Cu aceeași plăcere și pasiune de a practica acest sport frumos.

Vă mulțumesc domnule profesor Ion IVAN pentru întrebări si pentru acest material!


Îi mulțumesc lui Toma FIRULESCU pentru amabilitatea de a răspunde întrebărilor mele și sunt sigur că răspunsurile sale vor clarifica multe dintre problemele pe care și le pun cei ce intră într-o sală de fitness-culturism și care sunt în căutarea unui drum pe care să meargă pe termen lung.




(23 iulie 2020)

No comments:

Post a Comment