Comunismul se dorea a fi societatea perfectă, în care:
- muncitorul muncește,
- intelectualul e parazitul,
- țăranu este o anexă,
- partidul împarte bunurile,
- femeia e de toate,
- nimeni nu mai deține nimic.
Ca societate perfectă, mecanismele ei trebuiau să funcționeze perfect, iar dacă nu funcționau așa, trebuiau prezentate de către propagandă, că mecanismul merge ca uns. Propaganda comunistă era cu mult mai bine:
- organizată,
- dezvoltată,
- cointeresată,
- definită,
decât propaganda din zilele noastre, care acționează:
- necoordonat,- după ureche,
- empiric,
- jalnic,
ceea ce face ca de multe ori cine pune cap la cap mesajele să ajungă la concluzia că s-au strecurat minciunele care sunt deconspirate cu grație.
Minciuna comunistă se elabora de către specialiști, iar mesajele erau transmise pe verticală coerent, iar pe orizontală fără nicio perturbație, dovedindu-se de o eficiență ieșită din comun. Dacă în comuniasm nu se dorea să se știe ceva, acel ceva nu se știa în vecii-vecilor.
Comunismul s-a clădit pe minciuna că toți oamenii sunt egali, că fiecare muncește după posibilități și redistribuția se face după nevoi. Ambele bucăți erau false, căci mulți chiuleau zdravăn și și mai mulți se înfruptau cu mult mai mult decât aveau nevoie. Atunci se mintea:
- mult,
- copios,
- științific,
- coerent,
- coordonat,
ceea ce făcea ca oricine ar fi încercat să identifice minciunile, nu prea reușeau pentru că și corelațiile false erau construite să fie perfecte, imposibil de găsit fisuri care să ducă la ideea că s-a mințit. Numai când buboiul s-a spart și puroiul a țâșnit vehement s-a produs prăbușirea sistemului comunist, iar cei complici la marea minciună, în primele secunde de după prăbușire și-au pus cenușă-n cap, dar în secunda doi s-au regrupat și au pozat în acele virgine pentru care comunismul pe care l-au slujit a fost un lucru oribil, iar complicitățile nu se pun la socotează, căci a fi revoluționar necesită abordări extrem de interesante bazate pe martori care vin să certifice participări la lupte și acțiuni de stradă care să apere noul regim, nu?
(10 iulie 2020)
No comments:
Post a Comment