Pandemia a început vijelios. S-a instalat frica și guvernanții au făcut și ei exact ceea ce i-a dus mintea să facă, adică lucruri:
- primitive,
- sigutre,
- simple,
- eficiente,
mai pe românește s-a decis ca bătrânii de peste 65 de ani să stea în case, ca indisciplinaților să li se aplice amenzi să-i usture la ficați și să se interzcă activitățile unde s-ar fi strns indivizii fără a păstra distanțarea fizică.
Totuși, la o lună după debutul pandemiei ar fi trebuit să intervină știința, dar nu acea știință a indicatorilor cu care se demonstrează orice, ci știința care permite studierea fenomenului. Matematica prin ramura ei statistica matematică oferă instrumente extrem de prețioase pentru cunoașterea fenomenelor. Teoria sondajelor aplicată corect, adică științific, permite obținerea de rezultate reprezentative, stabile și operaționale, pe baza cărora să se ia decizii eficiente.
Toată lumea spălată a efectuat teste, iar OMS a indicat efectuarea de testări în masă, iar testările țintite să se efectueze dar să nu se amestece cu testarea pe bază de eșantion, căci a le amesteca înseamnă a aduna mere cu pere și a nu obține nimic concludent.
La noi trebuia:
- stabilită marja de eroare,
- definită dimensiunea eșantionului,
- alegerea metodei de constituire a eșantionului,
- discutarea intervalului de testare,
- efectuarea testării propriu-zise,
- obținerea rezultateor,
- interpretarea rezultatelor,
- construirea strategiei de luptă împotriva COVID 19,
- demararea acțiunilor,
- urmprirea rezultatelor,
- efectuarea de corecții.
Chestia aceasta este cunoscută de sute de ani, deci nu am descoperit eu azi 22 iulie 2020 ora 9,30 apa caldă, ci chestia aceasta trebuia efectuată dacă și numai dacă nu se manifestau ambiții obscure, ci era urmată calea științifică, unică și adevărată a studierii fenomenului și a gestionării evoluției sale. N-a fost să fie și iată că nici azi nu există curiozitatea științifică de a se ști cum stau treburile în spațiul mioritic, dar ne mirăm că numărul celor infectați crește și tot crește de la o zi la alta, iar azi, cu siguranță se va depăși pragul de 1.000 căci la noi nu martea sunt trei ceasuri rele, ci miercuri se pare.
(22 iulie 2020)
No comments:
Post a Comment