Monday, July 20, 2020

Interviu cu profesorul Virgil NICULAE



Pe Virgil NICOLAE îl cunosc din anul 1969, adică de o viață, cum ne place nouă românilor să spunem. Este un om căruia îi place să călătorească și spre deosebire de alții, el știe multe despre locurile pe care le-a vizitat și are plăcerea de a împărtăși și altora din impresiile sale de călătorie, pentru a-i face să meargă și ei să viziteze acele locuri, așa cum am făcut și eu de nenumărate ori.

L-am întrebat pe Virgil NICULAE dacă este de acord să realizăm un interviu pe care să-l pun pe blogul meu Actualitatea românească și el a fost de acord, drept care răspunsurile pe care le va oferi au în față acronimul VN de la Virgil Niculae, iar întrebările mele au acronimul II de la Ion IVAN.

II:   Pentru a-l familiariza pe cititor cu subiectul pe care-l vom aborda este necesar să te cunoască, așa că te rog să te prezinți.  

VN:  Sunt încă un profesoraș de liceu tehnologic într-o urbe prafuită!

II:     De unde plăcerea de a călători?

VN:  Din accest continuu în copilarie la Yvert & Tellier stamp catalogue și bineînteles Zumstein stamp catalogue, când ne întâlneam puștanii și bătrânii la clubul filatelic in Pitești în incinta Poșta Veche. Rol important l-a avut și școala mai de modă veche cu profesori rigizi care te făceau să citești, mult, divers, până ajungeai să îți placă ceva anume.Cititul era la întamplare, ce prindeam nu iertam dar preponderent căutam carte istorică sau de călătorii. Copilul era încântat de aventurile celor care au făcut descoperiri notabile pentru umanitate. Cataloagele filatelice au avut rolul lor. Așa am învățat țările, unde sunt situate, flora și fauna lor, ce conducători sau evenimente importante au avut loc în istoria lor zbuciumată. Așa am învățat despre fostele colonii și despre imperii.

II:     Ca elev de școală generală ce călătorii ai făcut?

VN:  În copilărie era o mândrie dacă părinții reușeau să te ducă undeva prin țară, la stațiune sau să poată să te trimită în tabara școlară. Părinții nu aveau mașina dar ne deplasam cu trenul, astfel am avut ocazia să-mi cunosc țara.

II:     Ca elev de liceu ai călătorit?

VN: Tot puțin,în vacanța de vară sau în excursii scurte la munte spre Brașov. În clasa a XI-a am făcut prima ieșire din țară, bineinteles că in Bulgaria. Ca să putem ieși am depus acte și am așteptat 35 de zile până ne-a dat de mai sus aprobarea. Am fost informați că nu vom putea ieși din țară decât o dată la doi ani în tarile din lagărul socialist european și eram sfătuiți sa fim atenți ce alegem.Traseele erau impuse iar conducătorul de grup, ghidul, era cu dubla functie, urmarire mod de comportare în altă țară, care apoi era raportată unde trebuie și coordinatorul de grup era impus.

II:    Ca student pe ce meleaguri ai fost? 

VN:  Doar în țară, în tabere prin intermediul UASCR. 

II:    Ca tânăr familist și cu copii ce călătorii ai întreprins? 

VN:  Cu copiii am călătorit în țară la stațiuni balneoare,iar fară copii, care rămaneau garanție în țară, am vizitat Ungaria, Cehoslovacia, Germania, Polonia, Bulgaria, Estonia, Lituania, Republica Moldova Ukraina, Rusia, ex URSS.

II:     În țară ce locuri te-au impresionat cel mai mult?

VN:  Depinde de ce vrei sa vezi, natura sau istorie.Eu pun pe primul loc BUCOVINA, dar am putea detalia pe regiuni istorice, fiecare având un farmec aparte, putând comenta despre ele pe rând.

II:    Care sunt locurile din țară unde ai reveni? 

VN:  Putna, Sucevița,Moldovița,Suceava, Humor, Voroneț, Dragomirna, acestea în Bucovina românească. In zona Neamț recomand Văratec, Agapia, Mănăstirea Neamț și nu în ultimul rând Mnăstirea Petru-Vodă, Ruginoasa, Iașul plin de istorie și cultură, toate acestea în zona Moldovei romanești. În Transilvania și în Banat merge turismul urban ca să intelegi ce au făcut imperialii cu mâna de lucru locală și să vezi diferența dintre jugul de fier austro-ungar în comparație cu jugul de lemn otoman Brasov, Sibiu, Cluj, Oradea, Timisoara. Un loc aparte îl are Dobrogea unde eu aș începe cu Dervent, Ion Corvin si Adamclisi și aș termina cu Tomis și nu cu salba de statiuni haotice litorale de la noi.

II:     Ce fel de turism preferi?

VN:  Istorie și natură.

II:   Câte sunt țările vizitate?  

VN:  Vreo 20.

II:   Cum te documentezi?  

VN:  Simplu! Pe langă ceea ce știam când am invățat în școală m-a pasionat aflarea locurilor unde de-a lungul timpului au avut confruntări decisive pentru istoria zonei analizate! 

II:    Cum te înțelegi cu localnicii din orașele vizitate?

VN:  Depinde de zona în care te deplasezi! De regulă în zonele slave nu prea te ajută limba engleza decât dacă ai șansa să întâlnești un tânar cu ceva școală! În Hoteluri mai ai șansa să găsești pe cineva care pricepe ceva din limba engleză! În rest trebuie să te bazezi pe etimologia cuvintelor, să știi alfabetul chirilic în zona slava ortodoxă și să faci conexiuni! 

II:    Să le luăm pe rând. Ai vizitat Bulgaria. Ce te-a impresionat acolo? 

VN:  Multe! În primul rând drumurile, dacă știi pe unde să mergi nu iți rupi mașina în doua ca in unele zone de la noi! De aceea accesez sit-eul bulgar care îmi indică starea drumurilor! http://dev.ivanatora.info/roads/ Au foarte multe hoteluri în zonele căutate și unde ești tratat frumos ca un oaspete. Mâncarea este gustoasă iar prețurile sunt mai mici ca la noi.Dacă arată bine încearcă nu te abține oricum ieși muuult mai bine ca in România, din pacate. De impresionat aici te impresionează multe dar trebuie să alegi în funcție de zona în care te deplasezi. Oricum la capitolul munte sau mare sunt muuult deasupra noastră și știu ce vorbesc! De organizare și accesibilitate nu mai vorbesc! Pot concura oricând cu resorturi echivalente din Turcia sau Grecia, chiar dacă toti spun CE VEZI LA BULGARI?

II:     Dar în Serbia?

VN:  Calitatea drumurilor, accesibilitatea, cazarea si nu în ultimul rând mâncarea!

II:    Dar în Macedonia? 

VN:  Multe! Drumuri bune, cazări bune, mâncare gustoasă oameni ospitalieri, o lume la confluența dintre ortodocși si musulmani. Obligatoriu de vizitat Skopje, Mavrovo, Lacul Ohrid, Lacul Dojran, Bitola, Crusevo.

II:     Dar în Turcia?

VN:  In special Istambul despre care putem vorbi mult! 

II:    Știu că ești iubitor de istorie. Ce locuri încărcate de  istorie ai vizitat în Bulgaria? 

VN:  Multe: Vidin /Bononia/,Kula,Belogradcick,Sofia /Serdica/,Plovdiv /Philippopolis/,Kardzhali /Perperikon/,Hissarya/Diocletianopolis/,Kazanlak /Seuthopolis/,Basarabovo,Ivanovo,Nikopolis ad Istrum, Veliko Tarnovo /Tsarevets/,Balchik /Dionysopolis/,Nessebar /Messembria/,Sozopol /Apollonia/ Stara Zagora /Ulpia Traiana Augusta/ 

II:    Ce locuri încărcate de  istorie ai vizitat în Serbia? 

VN:  Felix Romuliana, Sokolac, Naissus, Diana, Golubac, Petrovaradin, Belgrad

II:     Cum sunt drumurile în Bulgaria?

VN:  Bune!

II:    Cum sunt drumurile în Serbia? 

VN:  Bune!

II:     Cum sunt drumurile în România?

VN:  Ma abțin să comentez calitatea lor ca să nu îmi denigrez conducerea țării.! Aglomerate.

II:   Ai vizitat Anglia. Detaliază, te rog.  

VN:  Doar o mica parte din pacate in zona centrala!, Birmigham, Coventry, Stratford upon Avon, Worcester, Warwick.

II:   Dacă venea revoluția cu 20 de ani mai devreme, ce ar fi însemnat pentru tine?

VN:  Eram în altă parte a Europei clar! Din pacăte.

II:     Cum îți faci traseele?

VN:  Citesc! 

II:    Ești șofer și ai anumite libertăți în a structura o excursie. Cum procedezi? 

VN:  Stabilesc durata aproximativă a deplasării adaugând o marjă pentru imprevizibil.

II:     Apar modificări ale traseului? Când? Cum le rezolvi?

VN:  Dacă nu apar pe GPS mă informez de la localnici.

II:   Care a fost cel mai frumos traseu efectuat?  

VN:  Trebinje-Visegrad /Bosnia/ de-a lungul Drinei, este un drum la care au muncit 50 de ani! Peisajul este pe masura. Sau Smoljan-Madan-Zlatograd in Bulgaria!

II:     Au existat și situații neprevăzute?

VN:  Da! Defecțiuni auto, dar cu ajutorul Divinitatii și localnicilor le-am rezolvat facil!

II:    Toată lumea vine cu suveniruri din excursii. Tu cum procedezi? 

VN:  Ca tot romanul! Cu magneti de frigider, sau cu lingurite cu sigla zonei! Altii au plăcerea pentru degetare…

II:     Adică eu. Ce ai vrea să vezi nou în viitor în Bulgaria?

VN:  Zona Vratsa  cu Ledenika

II:     Ce ai vrea să vezi nou în viitor în Serbia?

VN:  Zona de vest spre Drina!

II:     Ce ai vrea să vezi nou sau să revezi  în viitor în România?

VN:  Maramureș! 

II:     Crezi că ai să scrii o carte despre călătoriile tale?

VN:  Nu! Poate un blog!

II:    Vei face un blog cu detalii despre traseele pe care le-ai făcut? 

VN:  Încerc!

II:     Bănuiesc că ai tone de fotografii din excursii. Le vei face publice? Cum?

VN:  Am déjà cateva sute urcate pe platforma Tripadvisor.

II:    COVID 19 ne-a afectat pe toți. La tine cum a fost? 

VN:  Este rău! Eu de când mă știu am umblat curios din fire ca să invăț din natură și din trecut!

II:    Cum vezi plecările tale acum în acest 2020? 

VN:  Mult mai puține până la reglementarea situației ! 


 Îi mulțumesc lui Virgil NICULAE pentru că a avut amabilitatea să răspundă întrebărilor mele, dar ne cunoaștem de atâta timp și știu aplecarea lui spre istoria locurilor și abordarea la nivel de detaliu a fiecărui aspect interesant din traseu, încât sunt sigur că cititorul va avea multe de aflat de aici, de la un om care și-a făcut o adevărată meserie în a se documenta și a pune în practică planurile asociate traseelor pe care le construiește an de an.










(15 iulie 2020)


No comments:

Post a Comment