Tuesday, July 21, 2020

Interviu cu Vasile GHENEA, fondatorul competiției Pro Nutrition Grand Prix

Competiția Pro Nutrition Grand Prix este un model pentru lumea sportului unde performanța autentică este promovată la cel mai înalt nivel. Cine urmărește această competiție vede că are o caracteristică esențială și anume stabilitatea, dată de perioada când are loc, orașul unde se desfășoară, locația și modul de desfășurare. De la o ediție la alta se simte aerul proaspăt al înnoirii dat mai ales de managemenbt, dar și de generațiile de sportivi care urcă pe scenă să lpte în vederea obținerii unei poziționări cât mai bune. Sufletul acestui important eveniment sportiv este Vasile GHENEA. Am stat de vorbă cu un. prieten comun, marele Dumitru NEAG, culturist, manager, antrenor și organizator de competiții și am reușit în acest fel să-l contactez pe Vasile GHENEA și în acest fel am acordul său de a realiza acest interviu. Răspunsurile sunt precedate de acronimul VG presucrtarede la vasile GHENEA, iar întrebările mele sunt precedate de acronimul II de la Ion IVAN.

II:  Pentru început, cine este Vasile GHENEA?    

VG:  Sunt o persoană pasionată de sport, de un stil de viață sănătos, și am avut ocazia de a-mi exprima viziunea prin crearea brandului Pro Nutrition.


II:  Cum a apărut ideea competiției Pro Nutrition Grand Prix ?   

VG: În ciuda faptului că și atunci ne puteam mândri cu mulți sportivi români valoroși, în perioada respectivă erau prea puține concursuri, evenimente de profil. Am considerat că există interes, și este necesar să investim pentru a sprijinii dezvoltarea acestui sport.


II:  Cum s-a reușit performanța de a ajunge la ediția a XII-a acum în 2020?    

VG:  Grand Prix a devenit o tradiție pentru noi. Deși în prezent se organizează mai multe concursuri – ceea ce mă bucură –, sportivii participă în continuare cu drag la această competiție. Evident, presupune muncă, investiții financiare, și determinare reînnoită an de an, însă vom continua să îl organizăm, atât timp cât va reprezenta un plus semnificativ pentru sportivi.


II:     Tot timpul s-a desfășurat la Dej. De ce?

VG:  Dejul este, și va rămâne locația de bază. Motivul este destul de simplu: are un avantaj logistic, aici fiind amplasat sediul Pro Nutrition, și avem la dispoziție toate elementele necesare pentru a desfășura un eveniment de succes.


II:    Ce s-a întâmplat în anul 2012 de s-a desfășurat concursul în Cluj?  

VG: A fost mai mult un test care a dovedit definitiv că un oraș mai mare nu contribuie la succesul evenimentului, cel puțin nu în acest domeniu.


II:    Ce înseamnă pentru sportivi Pro Nutrition Grand Prix?  

VG:  Cred că este o oportunitate de a prezenta rezultatele pentru care au muncit atât de mult, de a fi evaluați, și de a-și măsura forțele într-un cadru mai oficial, și atmosferă plăcută, chiar electrizantă. O competiție reușită crează un mediu motivant, și sprijină evoluția lor ca atleți.


II:    Cât de mare este efortul pentru a organiza o astfel de competiție?  

VG:  Este un efort destul de mare, atât din punct de vedere financiar, cât și al muncii depuse – mai ales că este, și a fost întotdeauna organizat 100% de către Pro Nutrition, fără alți sponsori, sau contribuții, cum se întâmplă în cazul multor astfel de evenimente.


II:    Se colaborează cu Federația Română de Culturism și Fitness?  

VG:  Colaborarea cu FRCF este și ea una de tradiție. Cu toate că apartenența la federație, sau la un club nu reprezintă o condiție de participare, și nu influențează sub nicio formă rezultatele, expertiza arbitrilor FRCF este un factor fundamental pentru buna desfășurare a competiției.


II:  În cele 12 ediții s-au produs schimbări de generații? Cum se simte acest lucru?    

VG: Cu siguranță s-au produs schimbări: sunt mulți sportivi noi la fiecare ediție, dar sunt și atleți care au obținut performanțe la Juniori, iar mai apoi la Seniori, sau au evoluat la Seniori, și acum participă la Masters. Este un sport dificil și este greu să te menții la un nivel de performanță competitiv un timp îndelungat. 

Mai putem observa că de-a lungul anilor a crescut numărul celor care practică sportul, constat o evoluție pozitivă în acest sens.


II:   Sunt sportivi care au înregistrat evoluții spectaculoase de la o ediție la alta?   

VG:  Da, defapt sunt destul de mulți sportivi care au avut evoluții spectaculoase, și este o afirmație valabilă pentru toate categoriile. Ar fi imposibil să îi enumăr pe toți, dar un exemplu bun în acest sens ar fi Radu Ulici.


II:    Pro Nutrition Grand Prix a lansat campioni pentru anii următori?  

VG:  Cred că sunt destul de mulți atleți de succes pentru care Grand Prix-ul se află printre primii pași importanți.


II:    O astfel de competiție este un angrenaj deosebit de complex. Sunt incluși în angrenajul acesta arbitrii? Cum definesc ei vitorul competiției?  

VG:  După cum am menționat, arbitrii sunt esențiali pentru desfășurarea competiției. Fără arbitrii profesioniști ar fi imposibil să organizăm un astfel de concurs.


II:    În angrenaj intervin sponsorii?   

VG:  Nu, evenimentul este finanțat 100% de către Pro Nutrition.


II:   Media are și ea locul și rolul ei. Cât de mult ajută acesta evenimentul ca atare?    

VG:  M-ar bucura, dacă media ar fi mai interesată de acest eveniment, dar din păcate nu este așa. Reversul medaliei: chiar și fără mediatizare, atleții știu deja de noi, iar generațiile noi află prin recomandare.


II:    Pro Nutrition Grand Prix este un proiect complex, cu un manager de proiect și mulți executanți, care au roluri bine definite. Echipa s-a păstrat?  

VG:  În mare parte da. Desigur, în timp echipa a crescut, ni s-au alăturat persoane noi, dar există o continuitate.


II:   Am văzut că apare o revistă Pro Nutrition Grand Prix. Care este menirea ei?   

VG:  Publicăm revista an de an, deoarece cred că realizarea sportivilor merită să fie imortalizată și în format fizic. Dar, având în vedere că atenția a migrat în mare parte spre online, publicarea revistei pe viitor este incertă.


II:      Apare și un calendar Grand Prix pro Nutrition. Care este obiectivul definit pentru acesta?

VG:  Ca și revista, calendarul sărbătorește rezultatele exraordinare obținute de sportivi. Cred că este un motiv de bucurie pentru cei care ajung să fie prezenți pe paginile calendarului.


II:      Cum vede Vasile GHENEA competiția Grand Prix peste 5 ani?

VG:  Continuând tradiția unui eveniment de calitate.


II:     În era digitală și în contextul pandemiei COVID 19 vezi schimbări radicale?

VG:  Fiecare ediție a avut ceva diferit față de cea anterioară, ceea ce în opinia mea este benefic, fiindcă trebuie să existe o anumită flexibilitate, și dorință de îmbunătățire. De câțiva ani transmitem tot evenimentul live în mediul online, și există o audiență destul de mare. Orientarea evidentă către digital/virtual este o tendință predominantă la care trebuie să ne adaptăm, fără a pierde însă legătura cu realitatea. Acest lucru este valabil și în contextul pandemiei. Da, respectăm măsurile de siguranță, dar nu ne îngropăm capul în nisip presupunând că totul va fi bine. Acum mai mult ca niciodată, trebuie să fim proactivi, să existe acțiuni pozitive în toate domeniile. Din păcate autoritățile nu par să fie de acord cu acest aspect, astfel există posibilitatea ca să nu ni se permită în acest an organizarea concursului. Cu toate acestea eu sunt încrezător și pregătim cu entuziasm concursul ca în oricare alt an.


II:    Competiția acesta de Grand Prix contribuie la dezvoltarea culturismului ca sport?  

VG:  Sunt convins de acest lucru. Și efectul nu se rezumă la culturism: cred că în timp a contribuit la crearea unei comunități, care are o influență pozitivă și necesară, promovând activitatea fizică într-o societate preponderent sedentară.


II:    Culturiștii români folosesc suplimente. Există un nivel de exigență adecvat în utilizare?  

VG:  Presupun că există, în sensul în care la acest nivel de performanță sportivii trebuie să fie în posesia unor cunoștințe temeinice.


II:      Pentru viitor, cum va influența Pro Nutrition Grand Prix culturismul românesc? 

VG:  Sper să convingă cât mai mulți tineri să practice sportul, sau cel puțin să contribuie la conștientizarea faptului că antrenamentul cu greutăți ar trebui să facă parte într-o oarecare măsură din regimul de activitate fizică.


II:     Se obișnuiește să se spună că există loc de mai bine. Aici ce se înțelege prin sintagma e loc dse mai bine?

VG:  Focusul este  întotdeauna pe concurenți, și feedback-ul lor este un factor important în luarea deciziilor. Nimic nu poate fi perfect din perspectiva tuturor, însă experiența acumulată ne ajută să fim mai buni, și să eliminăm potențiale lipsuri organizatorice.


II:     Cum va fi corelată  această competiție cu manifestări interne și internaționale?

VG:  Ținem cont mai ales de data evenimentelor organizate în țară, deși sunt exemple când am stabilit data Grand Prix-ului înainte de acestea. Cu excepția acestui detaliu nu există nicio corelație. Grand Prix este un concurs independent, și nu există o legătură directă cu niciun concurs intern, sau extern.



Mulțumesc foarte mult pentru răspunsurile date și sunt sigur că și în viitor Pro Nutrition Grand Prix va însemna o confruntare de cel mai înalt nivel între culturiștii din țara noastră și nu numai, iar orașul Dej ca fi ca și pânăp acum pentru câteva zile din an capitală a culturismului românesc.



(17 iulie 2020)



No comments:

Post a Comment