Monday, March 31, 2025

Care sunt calitățile lui Victor PONTA?

Despre Victor PONTA nu este deloc ușor să scriu, pentru că presa a vorbit numai nasoale despre el, dar eu am văzut și alte chestii, care au evidențiat calități ale acestuia.
În primul rând vreau să scriu că Victor PONTA mi-a dat banii furați prin acele măsuri criminale întreprinse sub comanda lui Traian BĂSESCU, prin care s-au efectuat tăieri cu 15% din salarii la sugestia FMI, pe durata marii crize economice de după 2009, după ce el a fost ales președinte. Victor PONTA a fost acela care a decis să mi se dea banii și atunci am văzut cât de mult m-a furat regimul samavolnic al lui Traian BĂSESCU. În câteva tranșe mi-au intrat pe card sume amețitor de mari, jaful comandat de Traian BĂSESCU din salariul meu, a depășit cu mult 15%.
În al doilea rând, vreau să reamintesc seara 20 iunie 2012 când fostul premier Adrian NĂSTASE s-a împușcat la aflarea veștii că va merge la pușcărie. Am văzut cum Victor PONTA pe atunci primul ministru al României a mers la Spitalul de Urgență să vadă ce face Adrian NĂSTASE. Era un gest uman, care m-a impresionat în mode deosebit, căci foarte rar se întâmplă ca atunci o persoană aflată la ananghie să-i sară cei din jur în ajutor. Lucru și mai rar este ca o persoană devenită foarte importantă să se mai gândească la cineva aflat în mare dificultate, mai ales când cel aflat în dificultate este căzut la pământ.
Victor PONTA a fost în intervalul   21 februarie 2010 – 16 iulie 2015 președinte al partidului Social Democrat și faptul că la sala Palatului un număr 856 de delegați l-au votat pe el , iar Mircea GEOANĂ care era președinte în funcție al PSD a primit 771 voturi, arată că Victor PONTA a reușit prin discurs și prin fapte să convingă o majoritate să-l aleagă președinte al PSD.
Un lucru extrem de important în viața politică din spațiul mioritic a fost crearea USL - Uniunea Social Liberală, unde Victor PONTA, un bărbat de 39 de ani și Crin ANTONESCU, un bărbat de 53 de ani au jucat un rol esențial în șubrezirea regimului mafiot al lui Traian BĂSESCU. Condițiile vitrege nu au permis cimentarea acestei construcții și în anul 2014 construcția care se anunțase de mare succes și-a diluat activitatea până la dispariție, deși startul ei fusese fulminant.
Victor PONTA a participat la alegerile prezidențiale pe care le-a pierdut pe data de 16 noiembrie 2014 în fața lui Klaus IOHANNIS. Klaus IOHANNIS a obținut 6.288.769 voturi, adică 54,43%, în timp ce Victor PONTA a obținut 5.264.383 voturi, adică 45,56%. 
Victor PONTA când vorbește este convingător.
Victor PONTA a jucat baschet.
Victor PONTA are prieteni importanți în lumea politică internațională.
Victor PONTA știe să-și dozeze discursul, fără a veni cu picanterii destabilizatoare.
Victor PONTA este un bărbat cu experiență importantă în marea politică.
Sunt sigur că dacă Adrian NĂSTASE era președinte și nu Traian BĂSESCU, acum eram foarte departe, cum și dacă Victor PONTA era președinte și nu Klaus IOHANNIS, acum eram ceva mai sus decât acum.





(31 martie 2025)








Care sunt calitățile lui George SIMION?

În dorința lor de a manipula, televiziunile aflate în simbria celor cu bani foarte mulți 24/24 îl împroșcă cu noroi pe George SIMION, scoțând de la naftalină clipuri ale acestuia zicând diverse și stând alături de persoane pe care propaganda le consideră nocive, adică toxice, adică inutile în raport cu obiectivele ascunse pe care manipulatorii de serviciu încearcă să le țină sub preș. 
George SIMION este personajul care a adus partidul AUR în parlament în anul 2016 cu 535.828 voturi, adică 9,08% dintre votanți, plasând partidul pe poziția a IV-a, ca la alegerile din 2024, același George SIMION să ducă partidul AUR în parlament ca a II-a forță politică cu 18,30% prin cele 1.694.705 voturi pe care le-a obținut. Se știe că legea numerelor mari a lui GAUSS spune despre repartiția după o anumită curbă a celor ce formează colectivități mari, astfel că există mulți indivizi de nivel mediu, există undeva peste 5% indivizi de excepție, cum există și cam 5% indivizi cu mult sub un nivel mediu, dar între 70% și 80% sunt indivizi onorabili, pe care nu are voie nimeni să-i catalogheze ca fiind necorespunzători, căci cei ce fac așa ceva se descalifică automat. A-i critica pe cei 1.200.000 de alegători care au votat cu AUR ca fiind niște ciudați este nu manipulare, ci lipsă de discernământ la nivelul manipulatorilor de doi bani.
Nu mă apuc eu acum să-i număr dinții din gură lui George SIMION sau să mă interesez ce a supt la țâța mumei sale, dar faptul că a făcut nuntă unde au venit 5.000 de invitați și botez cu 2.000 de meseni, acest lucru arată că George SIMION este un președinte de partid iubit de cei din AUR.
George SIMION a apucat pe drumul suveranismului.
George SIMION merge constant pe drumul suveranismului.
George SIMION are discursul de suveranist.
George SIMION are aderență la cetățenii care nutresc sentimente suveraniste.
George SIMION o ține pe a lui cu suveranismul.
George SIMION are răspuns pentru orice întrebare și moderatorii se feresc de el.
Calitățile lui George SIMION gravitează în jurul atitudinii lui de suveranist. 
George SIMION este un tip dinamic, căci e bărbat tânăr la cei 39 de ani ai lui.
George SIMION are discurs simplu, mobilizator, înțeles de categoria  ce formează grupul lui țintă.
George SIMION știe să se îmbrace, căci hainele lui sunt purtătoare de mesaje.
George SIMION are acel vocabular pe care grupul lui țintă îl savurează în extaz.
George SIMION știe să ofere exact ceea ce oamenii își doresc să audă.
George SIMION este omul momentului și este bine ca lumea să recitească nuvela lui Costache NEGRUZZI intitulată Alexandru LĂPUȘNEANUL, mai ales partea referitoare la gloate, căci de de învățat mult de acolo, căci așa cum zicea colegul meu Karl MARX poporul făurește istoria, iar votul în democrația în sens american, se  înfăptuiește la urna de vot. Aviz amatorilor...



(31 martie 2025)

Sunday, March 30, 2025

Care sunt calitățile lui Nicușor DAN?

Nicușor DAN a fost, este și va fi ca o carte deschisă.
Nicușor DAN este omul fără secrete.
Nicușor DAN este un bărbat deștept, căci olimpic internațional de matematică nu putea fi decât numai dacă era un elev de liceu deștept, adică foarte deștept sau mai corect, un elev excepțional. Dacă cineva obține aurul la o olimpiadă internațională, mulți ar zice că a fost o întâmplare. Dacă în anul următor performanța se repetă, înseamnă că elevul este într-adevăr excepțional, iar Nicușor DAN a obținut aurul olimpic la matematică în 1987 și 1988 și cu aceasta am spus totul despre cine a fost elevul Nicușor DAN.
Nicușor DAN este un om muncitor.
Nicușor DAN este un cercetător științific cu rezultate.
Nicușor DAN ceea ce a făcut a făcut numai la standarde deosebit de înalte, adică a făcut Facultatea de Matematică de la Universitatea București, care e o facultate extrem de grea, a făcut un doctorat la Universitatea Paris XIII.
Nicușor DAN este un bărbat perseverent. El a creat USB și prin munca lui a intrat la alegeri în consiliul municipal București.
Nicușor DAN a creat USR și a adus partidul în parlament în 2016.
Nicușor DAN a candidat cu succes pentru primăria capitalei în 22020 și în 2024 și i-a convins pe bucureșteni că el este cel mai bun.
Nicușor DAN are darul de a se înconjura de oamenii profesioniști și echipa lui de campanie dovedește acum acest lucru prin mesajele pe care le transmite atât în online, cât și la ieșirile lui prin țară, unde lumea a început să-l cunoască și să-l perceapă ca pe viitorul președinte, pentru că este singurul căruia i se asociază calificativul de om serios.
După atâția ani, când la cârma țării s-au aflat oameni obișnuiți, acum România are șansa de a avea președinte un om special, un om deștept, pe care viața l-a verificat că este așa, nu prietenii, nu colegii de muncă, nu vecinii, căci evaluatorii de la olimpiadele internaționale nu au fost nici părinții, nici colegii de clasă, nici vecinii, nici profesorii lui de la Liceul Teoretic Radu NEGRU, ci profesori speciali, iar comisia care i-a apreciat teza de doctorat susținută în Franța era minți luminate. 
Nicușor DAN a trecut cu succes prin filtrele mai multor alegeri și se știe exact că alegătorii nu greșesc niciodată. În concluzie, Nicușor DAN este un profesionist de bună calitate și românii dacă îl aleg, pentru prima dată de la Alexandru Ioan CUZA, fac și ei o treabă bună, căci în alte cazuri au fost doar ratangii.






(31 martie 2025)

Care sunt calitățile lui Elena LASCONI?

Nu este deloc foarte greu de a vorbi despre calitățile Elenei LASCONI, pentru că Elena LASCONI a fost aleasă de două ori primar al municipiului Câmpulung Muscel și ultima dată cetățenii au votat-o cu peste 70% de voturi, ceea ce spune foarte mult din start.
Elena LASCONI are idei clare.
Elena LASCONI este convingătoare.
Elena LASCONI știe să-și prezinte ideile.
Elena LASCONI este generoasă.
Elena LASCONI vorbește din suflet.
Elena LASCONI știe să mobilizeze oamenii în implementarea de proiecte.
Elena LASCONI este pragmatică.
Elena LASCONI pune suflet în tot ceea ce face.
Elena LASCONI este populară.
Elena LASCONI știe să respecte oamenii.
Elena LASCONI are gusturi în a se îmbrăca pentru a fi exact din locul unde se află la orice moment.
Elena LASCONI are vorba potrivită pentru fiecare cetățean pe care-l întâlnește.
De pe poziția de candidat la președinție, Elena LASCONI i-a convins pe alegătorii din primul tur care a avut loc în 24 noiembrie 2024 și a intrat în turul al II-lea și dacă acest tur nu se anula, ea era președinta și nu Călin GEORGESCU, pentru că ea era verificată de viață, căci condusese un municipiu cu succes.
Elena LASCONI este femeie, mamă, gospodină, iubitoare de animale, are suflet bun de creștină, este exact ceea ce-și doresc femeile dar și bărbații în preajmă și dacă va fi votată, va fi votată pentru bunătatea ei, pentru cinstea ei, pentru că pune suflet în tot ceea ce face și ceea ce zice și nu contează în viață pentru ea nimic în afara cinstei, muncii și onoarei, căci pentru toate celelalte există consilierii prezidențiali și Elena LASCONI are darul selectării oamenilor potriviți pentru locurile de muncă potrivite.



(31 martie 2025)

Care sunt calitățile lui Daniel FUNERIU?

Pentru Daniel FUNERIU am un respect special pentru faptul că și-a făcut un doctorat având conducător pe profesorul Jean-Marie LEHN, laureat al premiului NOBEL pentru chimie din anul 1987, iar pentru mine acest fapt spune totul, căci un laureat al premiului NOBEL are criterii de selecție speciale în a-și alege colaboratorii, mai ales doctoranzii, știind că un stagiu doctoral presupune eficiență, ritmicitate și mai ales rezultate originale de excepție.
Înainte de a reveni pe plaiurile noastre cele mioritice pentru a deveni ministru al educației la 38 de ani, Daniel FUNERIU a lucrat în cercetarea științifică în cadrul unor laboratoare renumite precum Technische Universität München, European Higher Institute of Chemistry, National Institute of Advanced Industrial Science and Technology, dar și altele, unde se cer o serie de calități dintre care disciplina, tenacitatea, profunzimea, creativitatea, eficiența, aplicația spre studiu, comunicarea, discernământul, sunt esențiale.
Numai un om cu cunoștințe solide dobândite prin multe ore de studiu în bibliotecă, prin ore de muncă în laborator și prin participarea la dezbateri profesionale, stricte pe domeniul în care el s-a specializat, a reușit să răzbată în lumea științifică elevată, unde rezultatele originale contează și fac diferența.
Daniel FUNERIU venea dintr-o lume a muncii de cercetare științifică, lipsită de diletantismul funcționăresc de pe meleagurile dâmbovițene, unde contează prezența la programul de la 08:00 - 16:00 unde contează cât stai cu c-r-l pe scaun și nu ce produce creierul în ideea de a furniza soluții originale la problemele noi primite spre rezolvare.
Daniel FUNERIU reprezenta acea floare cu care nu se face primăvară, dar care începe un nou drum pentru cercetarea științifică, pentru că după 1990 au cam dispărut laboratoarele de pe lângă catedrele din universități și au dispărut institutele de cercetare pe diferite domenii, așa cum erau ele concepute în perioada comunismului. Daniel FUNERIU a avut o sarcină foarte grea pe durata în care a fost ministrul la educație, căci sub umbrela acestui minister a fost și cercetarea științifică, iar cercetare științifică fără bani nu se face, oricine ar fi la cârma ministerului și oricât de multă bună voință ar da dovadă.
Daniel FUNERIU a lucrat în colective la președinție pentru a direcționa educația și cercetarea pe un drum nou, ideile lui fiind interesante, iar reflectarea lor în noile legi ale educației, sunt sigur că vor genera efecte benefice pe termen lung în creșterea calității învățământului și cercetării științifice. Munca lui Daniel FUNERIU și-a pus amprenta asupra a tot ceea ce s-a realizat în definirea unui cadru nou, actualizat la era inteligenței artificiale pentru sistemul educațional și cel al cercetării științifice.
Înscrierea lui Daniel FUNERIU în cursa pentru palatul Cotroceni reprezintă în care societatea noastră realizează recunoașterea faptului că educația adevărată și cercetarea științifică adevărată reprezintă căile pe care noi trebuie să mergem și cadă Daniel FUNERIU va fi alesul, ceea ce a făcut Spiru HARET acum o sută și ceva de ani, acum este destinat lui Daniel FUNERIU să facă acum pentru nație.



(30 martie 2025)

Care sunt calitățile lui Cristian TERHEȘ?

Prima calitate a lui Cristian TERHEȘ este aceea că este absolvent al universității aflată pe primul loc în topul universităților din România și aici mă refer la Universitatea BABEȘ-BOLYAI din Cluj. Nu oricine se încumetă să susțină examen de admitere la o universitate de top și mai ales să urmeze cursurile unei astfel de universități, căci aceasta este în topul universităților românești pentru că acolo se face carte, exigența profesorilor este la un nivel deosebit de ridicat și studenții sunt din cu totul alt aluat, adică sunt făcuți din aluatul înaltei performanțe.
L-am cunoscut pe Cristian TERHEȘ din emisiunile lui Mihai GÂDEA, mai întâi când vorbea dun America și mai apoi când a venit în studioul Antenei 3 la emisiunea Sinteza zilei. În vremea studenției mele aveam un coleg căruia noi îi ziceam vărul Gigi, oltean la origini și de fiecare dată când vorbeam cu el ne spunea că oltenii le spun copiilor lor când pleacă de acasă să calce apăsat și să vorbească clar și tare, să se facă auziți. Când vorbește Cristian TERHEȘ, vorbește apăsat, tare și are o voce tunătoare care-l acoperă pe adversarul său sau pe interlocutorul său.
Cristian TERHEȘ este un om curajos, după cum pune problemele și nu are menajamente în a face caracterizările care de cele mai multe ori se potrivesc cu ceea ce și eu gândesc despre un anumit subiect.
Cristian TERHEȘ are capacitatea de a convinge, căci el a ajuns în două rânduri parlamentar, nu pentru că a fost pe liste de partid, ci că a fost cooptat de partid și a jucat rol de locomotivă în alegerile europarlamentare din 2019 și din 2024.
Cristian TERHEȘ este un bărbat de 47 de ani, cu un caracter puternic și cu coloană vertebrală, exact așa cum îi stă unui ardelean ca un gorun, de neclintit de vânturile și de ploile din politica spațiului mioritic.
Mi-a plăcut la Cristian TERHEȘ fermitatea cu care-și apără punctele de vedere, pentru că ideile lui nu se schimbă după cum bate vântul, ci ele reprezintă convingeri profunde rezultate din experiența de viață și din concepția lui despre lume și mai ales despre adevărurile care îi domină existența.
Cristian TERHEȘ este un temerar, căci numai un astfel de om are curajul să ceară renumărarea voturilor de la alegerile din 24 noiembrie 2024. Nimeni din țară nu a îndrăznit să facă o astfel de solicitare, care era însoțită de riscuri greu de prevăzut, dar Cristian TERHEȘ a îndrăznit și a avut curajul să solicite așa ceva, asumându-și riscul întoarcerii pe dos a întregului proces electoral.
L-am urmărit pe candidatul Cristian TERHEȘ în ultima perioadă și el are aderență la un anumit electorat, care a înțeles mesajul unui ardelean pur-sânge, care-și iubește glia și care luptă cu armele democratice pentru a face aici o țară mai bună, mai prosperă, mai dreată.




(30 martie 2025)

Care sunt calitățile lui Lavinia ȘANDRU?

Înainte de orice, trebuie să spun că Lavinia ȘANDRU este o femeie curajoasă, dacă s-a încumetat să intre în lupta pentru fotoliul de la Cotroceni, în condițiile în care 9 dintre contracandidații săi sunt bărbați și ea o mai are în competiție pe Elena LASCONI și ea tot o curajoasă.
Lavinia ȘANDRU este curajoasă, sensibilă, citită, delicată, întreprinzătoare, are inițiativă, disciplinată, încrezătoare în propriile-i forțe.
Lavinia ȘANDRU ceea ce și-a propus, a realizat.
Lavinia ȘANDRU a dorit să se mărite, s-a măritat.
Lavinia ȘANDRU a dorit să devină mamă, ea este mamă.
Lavinia ȘANDRU a dorit să fie deputat, a fost deputat.
Lavinia ȘANDRU a dorit să devină actriță, a absolvit Academia de Artă Teatrală din Tg. Mureș.
Lavinia ȘANDRU a dorit să aibă emisiuni de televiziune, a avut astfel de emisiuni.
Lavinia ȘANDRU are o imagine clară asupra modului în care-și face campanie în această perioadă și faptul că a pornit acel turneu pe bicicletă spre Giurgiu, arată că Lavinia ȘANDRU este un caracter puternic, o femeie care-și cunoaște foarte bine resursele și ceea ce-și propune, realizează totul ca la carte.
Experiența politică a Laviniei ȘANDRU își spune cuvântul căci deși a intrat în politică la 26 de ani, la 29 de ani era deputată, iar acum la 50 de ani are maturitatea și experiența care să-i permită să se înscrie în cursa pentru alegerile prezidențiale, iar vizibilitatea ei este accentuată și mai mult de cunoașterea la sursă a adversarilor, căci a poposit exact acolo de unde provin principalii săi contra-candidați și le știe metehnele.
Lavinia ȘANDRU este o femeie determinată, cu discurs clar, care știe ce vrea de la ea și de la echipa care o înconjoară în demersul ei temerar, ceea ce se vede în toate aparițiile ei din showurile de televiziune.


(30 martie 2025)

Saturday, March 29, 2025

Care sunt calitățile lui Crin ANTONESCU?

DE când a fost propus de coaliția de la guvernare drept candidat nic la alegerile prezidențiale din 4 și 18 mai 2025, Crin ANTONESCU, pe numele său complet George Crin Laurențiu ANTONESCU este supus unor așa-zise analize, evidențiindu-se exact ceea ce este mai nasol în activitatea acestuia. Mi-am propus aiciși acum să scot în evidență calitățile lui George Crin Laurențiu ANTONESCU, pentru că eu am nevoie de un președinte cu calități, nu cu defecte.
George Crin Laurențiu ANTONESCU este absolvent al Facultății de Istorie și Filosofie din cadrul Universității București, promoția 1985, la vârsta de 26 de ani.
George Crin Laurențiu ANTONESCU a fost profesor de istorie în intervalul 1985 -1990 la o școală elementară dintr-un sat și la un liceu din Tulcea.
Din 1992 până în 2016, George Crin Laurențiu ANTONESCU a fost ales fie deputat, fie senator în parlament, devenind chiar și președinte al senatului, funcție din care a demisionat.
În intervalul 5 December 1997 – 28 December 2000, George Crin Laurențiu ANTONESCU  a fost ministrul tineretului, funcție care i se potrivea, căci el avea la începutul mandatului 38 de ani.
George Crin Laurențiu ANTONESCU  este un excelent orator. Are cuvintele la el și știe să abordeze echilibrat oricare problemă, discursul lui fiind întotdeauna bine structurat, iar cuvintele și le alege cu grijă.
În intervalul 20 martie 2009 – 31 mai 2014, George Crin Laurențiu ANTONESCU a fost președintele Partidului Național Liberal, funcție pe care a ocupat-o pe când avea 50 de ani, ceea ce este un lucru deosebit, dacă ne gândim că Partidul Național Liberal i-a avut președinți pe Ion C. BRĂTIANU, Dumitru BRĂTIANU, Ion I.C. BRĂTIANU, Vintilă I. C. BRĂTIANU, Ion Gh. DUCA, Constantin I.C. BRĂTIANU, Mircea IONESCU-QUINTUS, ca să dau doar câteva nume ilustre ale predecesorilor săi. El a fost ales președinte al PNL, iar alegerea într-un congres presupune ca alesul să fie posesorul unor calități deosebite dintre care fermitatea, echilibrul, corectitudinea, caracterul puternic, claritatea discursului, calitatea deciziilor, onestitatea, deschiderea, sunt doar câteva cu care au trebuit să-i convingă pe participanții la congres candidatul la funcția supremă din partid, George Crin Laurențiu ANTONESCU. Și i-a convins.
Acum, candidatul la prezidențiale George Crin Laurențiu ANTONESCU, un bărbat de 66 de ani, se prezintă în fața alegătorilor neschimbat, așa cum îl știam de când apărea la televizor când avea funcții publice, de parcă vremea nu a trecut peste el. La mulți oameni trecuți de 65 de ani vocea li se dogește, dar în cazul lui George Crin Laurențiu ANTONESCU și vocea i-a rămas aceeași, cât despre verb, nu am decât să mă repet: este sclipitor.




(30 martie 2025)

Care sunt calitățile lui Silviu PREDOIU?

Candidatul la președinția României Silviu PREDOIU este născut pe data de 5 august 1958, deci este un bărbat de 66 ani, care vine în politică după o carieră profesională, în care calitatea muncii lui a fost apreciată de cei din jurul lui, ceea ce s-a concretizat parcurgerea de etape specifice numai celor care obțin succese, urmate de evaluări la superlativ.
Silviu PREDOIU este născut în zodia leu, care pentru bărbați specifică faptul că aceștia sunt caractere puternice, cu obiective bine definite, pe care le urmăresc cu tenacitate, până la realizarea lor deplină. Leii sunt oameni eficienți, cu sănătate excelentă, care muncesc disciplinați. Ei sunt punctuali, se auto-evaluează corect și sunt oameni de încredere. Bărbații din zodia leu, fac toate treburile la vremea lor, pentru că nu le place să amâne nimic pentru perioade viitoare.
Silviu PREDOIU a absolvit Facultatea de Geografie - Geologie de la Universitatea București în anul 1984, al vârsta de 26 ani.
Silviu PREDOIU a lucrat în domeniul geologiei în intervalul 1984 - 1990.
Din anul 1990, Silviu PREDOIU lucrează ca ofițer de informații, fiind locotenent major în 1990. A fost avansat la gradul de căpitan în 1992.  După aceea a obținut gradele militare în succesiunea lor datorită muncii depuse în cadrul structurilor în care a activat, până la gradul de colonel.
Silviu PREDOIU a fost avansat la gradul de general de brigadă în anul 2004 la 46 de ani. 
Silviu PREDOIU a fost avansat la gradul de general - maior în anul 2006 la 48 de ani. 
Silviu PREDOIU a fost avansat la gradul de general - locotenent în anul 2008 la 50 de ani. 
Silviu PREDOIU a fost avansat la gradul de general  în anul 2011 la 53 de ani. 
Silviu PREDOIU s-a pensionat la limită de vârstă din cadrul SIE în anul 2018 la vârsta de 60 de ani.
Silviu PREDOIU a absolvit un curs de jurnalism al SNSPA și un curs de managementul proiectelor la ASE, ceea ce arată dorința lui permanentă de a se perfecționa profesional.
Silviu PREDOIU a deținut importante funcții de conducere în cadrul SIE.
Apreciez faptul că Silviu PREDOIU în plan profesional a atins nivelul cel mai ridicat al ierarhiei, iar intrarea sa în politică s-a produs după pensionare, când a devenit membru fondator al Partidului Liga Acțiunii Naționale - PLAN, ca mai apoi în anul 2024 să-și depună candidatura pentru alegerile prezidențiale, lucru pe care l-a făcut și acum în luna martie a anului 2025, pentru a participa la alegerile prezidențiale din 4 și respectiv 18 mai 2025.
Silviu PREDOIU a avut câteva apariții la televiziunile de știri unde a prezentat o serie de considerații de politică externă, care priveau derularea unor evenimente de importanță excepțională pentru timpurile pe care le trăim. Se vedea de la o poștă că Silviu PREDOIU făcea anaize de înalt profesionalism, că este un om documentat, care știe ceea ce vorbește, pentru că s-a documentat și a aprofundat problemele prin lecturi de specialitate, iar aprecierile lui depășeau cu multe abordările schematice ale amatorilor care se perindă prin televiziuni și-și dau cu părerea, doar ca să se audă ei vorbind.
Întreaga sa activitate îl recomandă pe Silviu PREDOIU pentru a fi un candidat valoros, cu o carieră exemplară în spate, cu o cultură solidă, care când deschide gura să spună ceva, știe ce spune și nu se hazardează în lansa ipoteze și în a face evaluări fără a avea baze solide și argumente bine fundamentate.
Mă gândesc la marele neurochirurg Ovidiu DĂNILĂ care a intrat în politică numai după o strălucită carieră profesională, unde a acut rezultate dintre cele mai bune, fiind un nume de referință în domeniu.
Silviu PREDOIU este un candidat la prezidențiale caracterizat prin: realism, profunzime, disciplină, rigurozitate, disciplină, perseverență și eficiență.

.




(29 martie 2025) 

De ce trebuie să știm care sunt calitățile prezidențiabililor noștri?

După întregul proces aș depunerii candidaturilor, au rămas în cursa pentru alegerile prezidențiale următorii:
Crin ANTONESCU
John - Ion BANU - MUSCEL
Nicușor DAN
Daniel FUNERIU
Elena LASCONI
Victor PONTA
Silviu PREDOIU
Sebastian Constantin POPESCU
George SIMION
Lavinia ȘANDRU
Cristian TERHEȘ.
televiziunile nu mă ajută deloc să-i cunosc pe cei care ne cer voturile, căci tot ce fac aceste televiziuni este de a scoate în evidență cât de răi și de neisprăvii sunt unii dintre cei mai importanți candidați, vreo cinci sau șase la număr, căci de ceilalți nu se ocupă deloc și cu siguranță se vor mira dacă primul în ordinea preferințelor va ieși Sebastian Constantin POPESCU sau Silviu PREDOIU sau John - Ion BANU - MUSCEL, despre care chiar nimeni nu suflă o voirbă. dacă am să mă laud și eu cu ceva, mă laud că toată viața am căutat să identific calități la cei pe care i-am avut în față, pentru că eu de calitățile lor am nevoie, defectele lor nu mă ajutau cu nimic în realizarea proiectelor pe acre aveam să le fac. Eu căutam să văd dacă cel pe care îl am în față este un om punctual, este performant, știe programare, este cinstit, este modest, are dorința de a munci, de a se perfecționa, adică e un om de încredere pe acre să mă bazez. Așa ceva aș fi vrut și de la televiziuni. Să mi-i prezinte rând pe rând pe candidați prin ceea ce ei sunt în stare să facă, nu prin chițibușurile pentru care există clipuri și sunt prilejuri de a fi puși în situații jenante.
În vremurile de demult eu îmi dădeam seama ce și cum cu cel pe care-l aveam în față, după cum dădeam noroc cu el și după cum îi analizam privirea. Cu aceste două elemente eu știam că mă voi înțelege sau nu mă voi înțelege cu respectivul și niciodată nu am greșit. Am mers la sigur. dacă eu am avut succese în viața mea, nu mă laud că am fost eu mare sculă pe basculă. dacă am avut succese, am avut aceste succese pentru că echipele cu care am lucrat, au avut oameni numai și numai de nota 10, căci am avut arta desăvârșită de a-i alege și niciodată nu am dat greș. 
Voi căuta ca în articolele pe care le voi scrie, să identific calitățile candidaților la prezidențiale, ca să mă conving singur, căci televiziunile nu mă ajută, ca în ziua în care voi merge la vot, să pun ștampila pe cel pe care-l consider că are calitățile de a fi pentru următorii 10 ani, președintele meu.





(29 martie 2025)


Friday, March 28, 2025

PIEDONE e PIEDONE!

Cristian POPESCU PIEDONE de când este mare șef la ANPC, toate televiziunile îl prezintă ca fiind cel care scoate la iveală mizeria cruntă din:
- restaurante, 
- cafenele,
- closete,
- trenuri,
- hoteluri,
- cantine.
Pe unde merge Cristian POPESCU PIEDONE găsește nereguli.
Sunt alimente expirate.
Alimentele stau lângă gunoaie.
Uleiul este refolosit până peste poate.
Tigăile sunt nespălate.
Frigiderele sunt împuțite.
Toate acestea reflectă nivelul de jegoșenie în care se zbat oamenii, zi de zi, căci să nu creadă careva că acasă la ei, este lună, iar la locurile de muncă, este mizerie de nedescris. Mizeria din sufletele oamenilor este concretizată direct în mizeria de acasă, care se duce mai departe la locurile de muncă. Faptul că Cristian POPESCU PIEDONE dă amenzi, închide restaurante, cantine, hoteluri, closete, nu rezolvă problema nici 1%, căci mizeria este în fiecare din noi și nu ne-o vom scoate nici din suflet, nici din creier atât timp cât ne mințim că suntem cei mai frumoși, cei mai deștepți, cei mai pricepuți.

(28 martie 2025)

Intratul în colimator

Parcă este un făcut ca presa să scoată în evidență tot ceea ce este mai rău în orincipalii candidați la prezidențialele din 4 mai 2025. 
Aflăm că nu știu care candidat s-a scăpat pe el în timp ce era în parc la groapa de nisip și se juca cu tovarășii lui, pe când avea un an și jumătate.
Mai aflăm că un alt candidat a tras pisicuța de coadă când era în vizită la bunici și animăluțul s-a răzbunat zgâriindu-l, drept care de atunci nu mai iubește pisicile.
Pe oricare dintre canalele de știri deschidem televizorul aflăm noutăți despre principalii candidați, mai ales dacă aceștia au avut funcții importante, căci se scot de la arhivă clipuri cu respectivii, fie când își mănâncă mucii, fie când se plimbă cu barca și se adresează unei doamne cu fă, fie când se ridică ostentativ și pleacă din funcția de președinte de senat.
Vedem pe aceste canale că avem candidați la prezidențiale lași, mincinoși, colportori, escroci, turnători, șmecheri, trântori, sforari, aiuriți, superficiali, chiulangii, incompetenți, orgolioși, limitați, individualiști, aroganți, încrezuți, violenți, plastografi, certați cu legea, căci toate canalele de știri scot în evidență defectele lor, deși eu sunt interesat să votez pe 4 mai 2025 un candidat din cei 11 de pe buletin, care are ceva calități, calități pe care canalele de televiziune trebuiau să mi le prezinte. Natura esențială a așa-zișilor jurnaliști este de a se orienta spre ceea ce candidații au mai rău în ei, pentru că sufletele așa-zișilor jurnaliști sunt negre, pline de smoală și ei nu au în fața ochilor decât defecte, căci ei înșiși sunt dominați de tot ceea ce este mai rău pe această lume. De aceea eu nu am o imagine a calităților pe care le au candidații, pentru că mie îmi sunt prezentate numai defecte, de către cei pe care defectele îi definesc.


(28 martie 2025)

Toni IORDACHE, țambalagiul

Când vorbim despre Toni IORDACHE, vorbim despre un virtuoz al țambalului. Până prin 2005 când am avut posibilitatea să-l ascult pe un lăutar cântând Rapsodia nr. 1 a lui George ENESCU la țambal, aveam impresia greșită că acest instrument este doar de acompaniat. Atunci mi-am schimbat impresia despre țambal și când a apărut Internetul și posibilitatea de a identifica muzică interpretată numai la țambal pe YOUTUBE, am văzut că țambalul are multe clipuri și am început să ascult. De departe Toni IORDACHE are cele mai multe înregistrări.
Așa beau oamenii buni
Baladă haiducească
Călușul
Cântă cucul primăvara
Tinerețe, tinerețe
Știind referințele în multe cazuri, mi-am dat seama că Toni IORDACHE a depășit acele referințe, căci a făcut din țambal un instrument care parcă șoptește cuvinte, asemeni omului. Deși a plecat dintre noi la 46, Toni IORDACHE a lăsat o bogată discografie și cine se va ocupa de sistematizarea acesteia, va vedea că el a acoperit o vastă arie de specii muzicale, căci talentul său de excepție i-a permis s-o afcă.

(228 martie 2025)

Thursday, March 27, 2025

1950

Un tânăr a făcut pușcărie un an și 6 luni printr-o sentință din 1950 a tribunalului militar pentru uneltire împotriva ordinei sociale.


Prin 1970 datorită unei turnătorii a unui student, un grup de trei absolvenți au fost interogați de securitate pentru că erau acuzați uneltire pentru răsturnarea orânduirii socialiste, dar s-a dovedit că totul a fost o înscenare.
Aștept sentința în procesul ce va fi deschis împotriva lui Călin GEORGESCU, acum în anul 2025 pentru tentativa de răsturnare a ordinii constituționale.

(27 martie 2025)




Cântecul MÂNDRA MEA SPRÂNCENE MULTE și interpreții săi Ion AMITITELOAIE

Pe când eram copil am ascultat la radio cântecul  MÂNDRA MEA SPRÂNCENE MULTE în interpretarea lui Ion LUICAN, parcă dar pe care nu o regăsesc în online.
Aveam multe întrebări la acea vreme, până mi-am dat seama că mândra avea sprâncene dese, nu așa cum aveau femeile de la oraș date cu creionul dermatograf, pe care le vedeam eu la coadă la pâine sau așa cum erau învățătoarele și profesoarele de la mine de la școală, de-și pierduseră naturalețea femeii de la țară.
Cântecul MÂNDRA MEA SPRÂNCENE MULTE a avut de-a lungul anilor multe interpretări, dintre care ofer aici și acum linkurile următoare, indicând numele interpreților:

Versurile cântecului MÂNDRA MEA SPRÂNCENE MULTE sunt frumoase și au rime perfecte precum: mărunte - multe - posomorâte, linte - mule, cobori - omori, omorât - avut, călare - dumitale, Gheorghiță - portiță - guriță, mea - nimenea, Marioară - moară, morăriță - guriță, ta - nimenea, mică - ibovnică, mine - tine, călare -cărare, dobori - omori.
De la interpret la interpret există mici variații, dar esența este aceeași.


(27 martie 2025)

Wednesday, March 26, 2025

Dans țărănesc de Constantin DUMITRESCU și interpreții săi.

Bucata muzicală Dans țărănesc de Constantin DUMITRESCU este de o frumusețe rară și de aceea și-a găsit nenumărați violonceliști care o interpretează. Aici voi prezenta câțiva dintre artiștii care interpretează Dans țărănesc, pe care i-am identificat eu în online.
Luca CAINICEANU
Ștefan CAZACU
Gabriel CEBAN
Sergiu DAVID
Emanuel GRUBER
Gheorghiță TĂNASE
Radu TUDORACHE
Sara-Maria VĂDAN
Sunt sigur că pe măsură ce procesul de digitalizare va progresa, în online vor apare mult mai multe clipuri cu interpretări variate ale Dansului țărănesc de Constantin DUMITRESCU.

(27 martie 2025)

Istoria se scrie exclusiv pe bază de dovezi materiale!

Cercetătorii din domeniul istoriei au o misiune extrem de dificilă în a construi imaginea despre trecut folosind numai și numai dovezi materiale concretizate în:
- inscripții în piatră,
- documente scrise pe papirusuri,
- documente scrise pe hârtie,
- picturi însoțite de texte,
- ruine ale unor construcții,
- monede,
- fragmente ale uneltelor,
- bijuterii,
- obiecte casnice din ceramică,
- mozaicuri,
- monumente de arhitectură.
Toate acestea puse cap la cap, au menirea de a defini cât mai complet posibil evenimente care s-au derulat într-o anumită succesiune și care din aproape în aproape se definesc drept pagini ale istoriei unei colectivități numită popor sau ale unei zone numită țară, dacă obiectivul urmărit este acela de a  se scrie istoria poporului, respectiv, a țării.
De multe ori, istoricul este tentat să idilizeze imaginea pe care o construiește în paginile pe care le scrie și de aceea el folosește tot felul de artificii pentru a-și atinge obiectivul, inclusiv introducând neadevăruri evidente în textele sale, căci nu-l interesează respectarea principiilor științifice care trebuie să stea la baza demersului său, ci să răspundă unei comenzi ferme, bine plătită, la livrarea produsului finit, așa cum și-l dorește beneficiarul care are interese precis definite, în raport cu un grup țintă ce trebuie manipulat.



(27 martie 2025)

Umilirea lui Ion ILIESCU

Ion ILIESCU a fost prezent în zilele Revoluției din Decembrie 1989 în Studioul 4 al TVRL, dar și în punctele cheie după formarea Frontului Salvării Naționale - FSN, al cărui președinte a fost. Vestea că lui  Ion ILIESCU i-a fost retras titlul de revoluționar îmi aduce aminte de un banc: se zice că în cinstea unui celebru tenor s-a organizat un concurs. La o ediție, tenorului respectiv i-a venit ideea să concureze. Spre surpriza generală, concurentul de pe locul al III-lea, după ce și-a dat machiajul jos, era însuși tenorul în cinstea căruia se organizase concursul. În Buzău sunt persoane care au certificate de revoluționari cu merite deosebite, iar Ion ILIESCU a rămas fără certificat de revoluționar. La intrarea în București, pe autostradă A1, este o plăcuță pe care scrie: București oraș martir.
Să nu se uite că Ion ILIESCU este cel care avea cunoștință de grupul semnatarilor scrisorii celor șase, adică Alexandru BÂRLĂDEANU, Silviu BRUCAN, Corneliu MĂNESCU, Constantin PÂRVULESCU, Grigore RĂCEANU. este adevărat că  Ion ILIESCU a ajuns să fie secretar al CC al PCR, dar el a fost marginalizat de Nicolae CEAUȘESCU, ajungând director al Editurii Tehnice, loc unde l-a găsit 22 Decembrie 1989. 
Ion ILIESCU este un bătrân de 95 de ani, care este supus unei cascade de umilințe inutile, dacă ne gândim prin comparație cum au fost unii ofițeri și militanți ai regimului nazist după 1945 în închisorile din Marea Britanie, Franța, Germania și nu numai. Justiția tratează cu oarecare clemență pe cei aflați la vârsta senectuții și cred că este de datoria societății să fie ceva mai atentă cu cei care-și trăiesc viața îndreptându-se natural și implacabil spre punctul terminus, căci sunt lipsiți de orice orizont și de planuri de viitor.
Morala: azi joacă ursul la mine, mâine joacă ursul la tine...
(26 martie 2025)

Cultul personalității este al oamenilor slabi

Există mulți oameni slabi care ajung conducători de temut. Ei se înconjoară de indivizi care știu ce vor să obțină de la conducători, mai ales, că-și dau repede seama că au în față un conducător un om slab, iar oamenii slabi vor să fie considerați:
- puternici,
- invincibili,
- geniali,
- cunoscători,
- iubiți,
- adulați.
Numai oamenii slabi sunt cei care acceptă să fie lăudați, să fie comparați cu figurile legendare ale istoriei neamului lor, să li se ridice osanale, să li se scrie poezii, să li se facă statui și picturi. Un bărbat adevărat respinge orice tentativă de lingușire, de oriunde ar veni ea și menține în jurul lui numai și numai oameni cu coloană vertebrală, care spun verde-n față ce gândesc, fără menajamente.



(226 martie 2025)

33%

În vremurile comuniste partidul se lăuda că alocă 33% din venitul național pentru fondul de dezvoltare, ceea ce însemna investiții în fabrici, uzine și combinate. Îmi aduc aminte cum în acele vremuri, de banii alocați pentru investiții se cumpărau pe bani grei utilaje, conducte, know-how, dar limitările date de volumul forței de muncă, genera rămânei în urmă la construcțiile de hale, la montarea de utilaje și în acest fel multe dintre echipamente traversau iernile mioritice sub zăpadă și se depreciau moral. Treceai pe lângă obiective industriale în construcție și ți se rupea inima să vezi mormane de utilaje sub nămeții de zăpadă și ici-colo câțiva zidari sau dulgheri care munceau la construcția de hale industriale, cu ritmul melcului.
Am scris aceste rânduri cu gândul la cele 800 de miliarde de euro pe acre UE le va aloca industriei de armament. Trebuie să existe un management perfect pentru ca fiecare euro alocat să fie folosit integral și pentru câțiva ani deja să vedem la defilările zilelor noastre naționale, a celor din UE, defilând la paradele militare, echipamente realizate folosind banii alocați special pentru industria de armament europeană.

(26 martie 2025)
 

Tuesday, March 25, 2025

Azi este ziua de naștere a lui Călin GEORGESCU zis și Mesia

Circulă în online mesaje care cheamă pe patrioții autentici să vină în Piața Constituției cu milioanele să-l omagieze pe Călin GEORGESCU zis și Mesia, azi de 26 martie 2025. Sunt sigur că în Piața Constituției nu vor veni milioane de cetățeni, pentru că oamenii au și alte lucruri de făcut. Ceea ce mă interesează acum este apetența unora dintre românii mei pentru cultul personalității. Nicolae CEAUȘESCU se omagia în Sala Palatului când a făcut 70 de ani de viață și peste 55 de ani de activitate revoluționară, fără să si fost cazul de manifestări în aer liber. Explicația ar fi că în 26 ianuarie era frig și nu se justificau mari manifestări pe viscol, pe frig, în aer liber, oricât de bine ar fi fost îmbrăcați dansatorii securiști care se încingeau în hora în care se prindea și marele conducător aniversat.
Oricum, mă așteptam ca așa-zisa televiziune a poporului să dedice deja programe cu cântece, cu ode dedicate celui pe care acolo, l-au denumit președintele ales, pentru acre s-au și pricopsit cu o amendă uriașă de la CNA. Am văzut ceva creații timide, dar spiritul de lingușire, de adulare, prea-mărire este cu mult mai mare, dar nu se manifestă acum. Niciodată nu este prea târziu, căci 63 nu este un număr rotund așa cum este 100, de exemplu.
Mitingul va fi spontan în măsura în care există bani pentru a gestiona spontaneitatea. Vor participa toți cei care vor să arate cum stă treaba cu transferul de notorietate de la Călin GEORGESCU spre George SIMION.


(26 martie 2025)

Cum se dau în stambă candidații la prezidențiale?

Candidații la alegerile prezidențiale din 4 mai 2025 sunt următorii: 
Crin ANTONESCU 
John - Ion BANU - MUSCEL 
Nicușor DAN
Daniel FUNERIU 
Elena LASCONI 
Victor PONTA 
Silviu PREDOIU 
Sebastian Constantin POPESCU 
George SIMION 
Lavinia ȘANDRU
Cristian TERHEȘ.
Sondajele arată că doar George SIMION, Crin ANTONESCU, Nicușor DAN, Elena LASCONI și Victor PONTA depășesc 5% în sondaje. De ceilalți candidați nu se ocupă nicio televiziune, exact cum s-a întâmplat în campania electorală din octombrie-noiembrie 2024 și ne-am trezit pe primul loc cu Călin GEORGESCU pe 24 noiembrie, candidat neluat în seamă de nicio televiziune.
Toți candidații sunt cu ochii pe sondaje și de aceea, fiecare încearcă să crească, drept care:
- merg la tot felul de mitinguri în teritoriu,
- lansează ipoteze șocante,
- pun pe TIK TOK clipuri originale,
- se redefinesc integral.
Unora le reușesc ghidușiile, altora nu le reușesc nici zicerile, nici băile de mulțime, ceea ce dovedește că echipele de campanie sunt neprofesioniste și doar toacă niște bani veniți din neant, căci așa este firescul lucrurilor pentru toate părțile aflate pentru o scurtă perioadă la masa cu bunătăți.


(26 martie 2025) 

Exportul de revoluție

Vrând-nevrând, zilele în care trăim sunt caracterizate prin:
- schimburi intense de informații în online,
- fluxuri de persoane și de capital neproductiv,
- tendințe de omogenizare a structurilor,
- redefinirea conceptului de progres,
- creșterea importanței manipulării.
Ideea de export de revoluție nu este nouă. În anul 1848 s-a produs cel mai important export de revoluție cunoscut în istorie, proces care s-a manifestat și propagat spontan dinspre centrul Europei spre alte părți ale lumii,  cu viteze și intensități diferite de la țară la țară.
S-a vorbit de faptul că o revoluție începe acolo unde s-au copt condițiile pentru acest lucru, adică s-a format acea masă critică de participanți, căci revoluția nu se face cu trei rătutiți, ci cu multe, chiar foarte multe mii de cetățeni care înțeleg mersul istoriei și au capacitatea de a lupta pentru transpunerea în viață a țelurilor revoluționare. Înseamnă că revoluția presupune structuri organizatorice bine definite, program de acțiune, conducători și mijloace de informare puternice, care reușesc să atragă mase de cetățeni la lupta cu vechile structuri, iar șansa de succes depinde de puterea forțelor revoluționare și de victoriile pe care le obțin în raport cu vechile structuri.
Și în anul 1989 vorbim de un export de revoluție. Comunismul își arătase cu vârf și îndesat limitele, căci egalitatea în sărăcie nu este opțiunea niciunei nații, iar productivitatea muncii, îngrozitor de scăzută din comunism și civelul inimaginabil al corupției de partid, au însemnat exact că s-au compt condițiile revoluției anti-comuniste. Simultaneitatea revoluțiilor din Cehoslovacia, Ungaria, Polonia, Bulgaria, România s-a datorat faptului că în aceste țări comunismul a venit în același timp, pe tancurile Armatei Roșii după 1945, a evoluat în același ritm și a avut același  final.
Există în istorie nenumărate revoluții. Cine are timp și dorește, dacă efectuează studiul revoluțiilor portocalii, va vedea că amploarea lor nu a fost extraordinar de mare, dar ca mișcări sociale, au atins nivelul unor revoluții, ce au impus regimuri politice așa-zise democratice, dar în care nivelul corupției a atins cote inimaginabile, drept care structurile impuse prin aceste revoluții portocalii s-au fâsâit instantaneu, lăsând în urmă câmpuri politice pârjolite, care nu s-au refăcut nici după 10 sau 15 ani. Revoluțiile portocalii sunt un model de export de revoluție, epicentrul fiind undeva într-o zonă a formării factorilor de influență, care printr-o finanțare inteligentă a reușit să construiască acele motoare care să pună în mișcare mase largi de cetățeni, iar înfăptuirea concretă a revoluției s-a făcut în fața urnelor de vot, manipularea fiind desăvârșită și ca amploare și ca intensitate și ca efecte. Studierea anilor 2003 și 2004 de la noi este suficientă pentru a înțelege ceea ce a însemnat revoluția portocalie, iar ceea ce a urmat a fost exact ca la revoluția comunistă, când una este teoria și cu totul altfel stau lucrurile în teren.





(26 martie 2025)

L.C.C.E. adică Laboratoarele Catedrei de Cibernetică Economică

Încă din anul al IV-lea de studenție am făct practica în producție în Laboratoarele Catedrei de Cibernetică Economică - L.C.C.E. cum li se spunea mai pe scurt, care aveau sediul în cădirea din fața hotelului Dorobanți, care abia se dăduse în funcțiune. Un an mai târziu, Laboratoarele Catedrei de Cibernetică Economică s-au mutat în clădirea din Intrarea MACEDONSKI, unde acum se află Departamentul de Informatică și Cibernetică Economică - DICE.
Când eu am ajuns să lucrez în Laboratoarele Catedrei de Cibernetică Economică și aici mă refer la perioada 1 decembrie 1970 - 31 august 1971, aceste laboratoare includeau mai multe sectoare, două dintre ele derulând procese de cercetare științifică, iar celelalte având sarcina de a ține în funcțiune tot ce se impunea legat de sistemele electronice de calcul din dotare, căci în vremurile de demult un calculator necesita o stație de răcire, o sală de perforare a cartelelor, un dispecerat și nenumărați operatori, tehnicieni și ingineri de sistem.
Laboratoarele de cercetare erau destinate realizării de modele cibernetice, modele de optimizare, implementării acelor modele prin activități pe bază de contract cu întreprinderi de pe platformele industriale, dar și analiza și proiectarea de sisteme informatice moderne, tot pentru întreprinderi, uzine și combinate industriale.
Laboratoarele Catedrei de Cibernetică Economică aveau în jur de 100 de salariați, dintre care unii erau cercetători științifici, alții erau analiști de sistem, alții erau programatori, dar erau acolo și operatori, tehnicieni de întreținere, dispeceri, toți având un scop unic și anume derularea de procese pe bază de contracte economice, care aduceau banii de salarii, dar creau acea experiență care era transmisă studenților, pentru că aproape toți cercetătorii, inginerii de sistem, programatorii și analiștii, aveau cursuri și seminarii la disciplinele de informatică de la secția de Mecanizare și Automatizare a calculului Economic, respectiv, cursuri de cibernetică, de analiza decizională, de cercetări operaționale, pentru studenții de la secția de Cibernetică Economică, din Facultatea de Calcul Economic și Cibernetică Economică din Academia de Studii Economice. Laboratoarele Catedrei de Cibernetică Economică erau clădite după modelul american al universităților, unde cercetare se realiza în laboratoare ale unor departamente, care aveau capacitatea să atracă pe cei mai buni specialiști din domeniu. Și la noi, cam până în 1978 tot așa au fost lucrurile, căci în laboratoare au venit prin concurs sau prin repartiție cei mai buni absolvenți de învățământ superior sau specialiști recunoscuți prin valoarea lor incontestabilă. După 1978 au venit în Laboratoarele Catedrei de Cibernetică Economică  preponderent persoane cu pile foarte mari în plan politic, ceea ce a dus la diminuarea semnificativă a performanței în procesele de cercetare, crescând ponderea prestării de servicii în defavoarea cercetării științifice.

(25 martie 2025)

Sabin GHERMAN și stupizeniile lui

Prin 1998 un individ cu numele de Sabin GHERMAN scria un așa-zis manifest intitulat M-am sătura de România, dând senzația că el este un tip care și-a făcut bocceluța și a trântit ușa spațiului carpato-danubiano-pontic, plecând spre tărâmuri unde el va înflori datorită calităților lui c ele intelectuale speciale. Realitatea m-a contrazos, căci acest individ, sătul de România, a rămas aici să-și miroase pârțurile cu cei de care se săturase în 1998, adică sătul de sărăcie, de oamenii săraci. Acum își târâie existența la un post de televiziune, cu câțiva spectatori și se lasă plătit pentru platitudinile pe care le debitează, căci altceva individul sătul de România, nu știe să facă. Mi-e și silă doar să-l ascult și cu atât mai mult să-l și văd, doar pentru acel titlu stupid ca autorul care se săturase de România. Cum să te saturi de țara ta? Cum să iei numele țării tale în deșert. În afară de acel text mizerabil, individul care răspunde la numele Sabin GHERMAN, n-a mai produs nimic, pentru că nu este în stare să facă ceva măreț. Numai oamenii de nimic se satură de tot și de toate, chiar și de țara unde s-a născut.

(25 martie 2025)

Donald TRUMP perturbatorul

Ieri 24 martie 2025 pe canalul tv Antena 3 with CNN  la emisiunea Sinteza zilei, moderată excelent de Mihai GÂDEA, a fost transmis interviul cu președintele interimar al României, Ilie BOLOJAN. Către final, amfitrionului din cabinetul de la Cotroceni i s-a propus un joc, prin care acesta primea un cuvâde la moderator și trebuia să răspundă tot printr-un cuvânt. Am fost tare surprins când Mihai GÂDEA a zis Donald TRUMP, iar Ilie BOLOJAN a răspuns: perturbare. Este posibil să fi zis altceva și eu să nu fi înțeles corect, dar cuvântul perturbator, nu este deloc măgulitor la adresa unei persoane. La un anumit nivel, când gândim ceva, este recomandabil să nu spunem, ci să găsim o formulă neutră, care să nu ne pună într-o lumină defavorabilă. Când îi spui unei persoane că este perturbatoare, să nu te aștepți ca respectiva persoană să te privească zâmbind și mai ales, să aprobe tot ceea ce spui în continuare, dar mai ales să fie drăguță și să-ți mai facă și favoruri. În interviul de care aminteam .a 1:41:14 se află răspunsul despre care comentez aici. Sunt sigur că sunt locuri unde se analizează fiecare cuvânt, se cântărește la miligram totul și se fundamentează decizii, care sunt de neînțeles la un moment dat, dar care își au rădăcinile în cuvinte pe care noi le credem nevinovate, dar care pentru alții înseamnă altceva. Ziua de luni când vom știi mai multe despre Visa Waiver, ne vom da seama mai exact cum stau lucrurile.


(25 martie 2025)

Monday, March 24, 2025

Sabin CHINTOAN - artist plastic stradal

Mergând prin București, în Piața Romană mai precis, pe gardul din fier forjat al Academiei de Studii Economice am văzut poster cu reproduceri ale unor tablouri pictate de diferiți artiști plastici. Am găsit extrem de interesantă ideea, pentru că în graba cu care ne mișcăm, tot mai puțin timp rezervăm vizitei la un muzeu sau la o expoziție de pictură, cât privește achiziționarea de tablouri, la sărăcia care ne bântuiee, este un vis irealizabil pentru peste 99,99 % din populație. 
Urmărind la TVR Cultural o emisiune dedicată pictorului Sabin CHINTOAN, mi-am dat seama că acolo unde există inițiativă și bun gust, lucrurile iau o turnură deosebită, iar ceea ce ar fi fost ceva oarecare, cu talent și dăruire, devine ceva frumos, mai exact operă de artă cu adevărat. Pictorul Sabin CHINTOAN a realizat în orașul Arad. Am, avut posibilitatea să văd în acea emisiune de la TVR Cultural imagini cu lucrările lui Sabin CHINTOAN și m-am convins că am în față un pictor de mare talent, cu idei, care știe să integreze lucrările sale în peisajul urban concret la spațiilor care i se oferă. Folosind tehnica numită grafitti pe care o ridică la rangul marii arte, pictorul Sabin CHINTOAN a realizat lucrări originale. În online se află imagini ale acestor lucrări. Eu am văzut prin Europa orașe unde primarii au avut inițiativa de a folosi pe cei care utilizează tehnica grafitti pentru a realiza lucrări de mare anvergură, făcând din acele mici orășele, adevărate centre de atracție. Sunt sigur, că dacă voi merge în Arad, voi vizita câteva dintre locurile unde se află lucrări ale lui Sabin CHINTOAN și voi insista să văd Biblioteca, acea lucrare absolut specială, în ale căror rafturi se află picturi cu cărți exact așa cum au fost editate.

(25 martie 2025)


Planificarea sau liberalizarea locurilor din facultăți?

Sunt facultăți care presupun:
- profesori de înaltă clasă,
- studenți ambițioși,
- săli de curs și de seminarii,
- cheltuieli cu salarii și chirii spații.
Sunt facultăți care pe lângă elementele enumerate mai sus, presupun laboratoare dotate cu echipamente sofisticate și materiale consumabile, care la un loc înseamnă costuri extrem de importante, dar și personal calificat pentru utilizarea de echipamente și materiale în laboratoare. De aceea, numai anumite facultăți s-au dezvoltat exploziv după 1989, ceea ce a dus la dezechilibre majore pe piața muncii. Este adevărat că reglarea o face piața, căci absolvenții în exces ai unor facultăți nu-și găsesc loc de muncă și se reorientează spre alte meserii, ceea ce duce ca într-un timp de 5 până la 10 ani procesul să se regleze, iar cei care urmează cursurile unei facultăți, conștienți fiind că nu vor găsi un loc adevat pe piața muncii, o fac numai și numai pentru a avea o diplomă de licență și atât.
Planificarea locurilor din facultăți a corespuns perioadei comuniste când se făceau calcule detaliate și toți absolvenții își găseau loc de muncă, prin repartiția de la terminarea studiilor universitare. Traiectoria era liniară și sigură. 
Copilul făcea școala elementară.
Adolescentul făcea liceul.
Tânărul făcea facultatea decisă în raport cu performanța sa și obținea la repartiție un loc de muncă.
Maturul, la intervale de timp alese de el își schimba locul de muncă, după care ieșea la pensie.
În condițiile actuale, opțiunile sunt ale persoanei. Traiectoriile persoanelor sunt extrem de diferite. Resursele de care dispune fiecare persoane sunt la alegere, dar accesul real depinde de nivelul individual de performanță. Toate reglajele, mai mult sau mai puțin fine, le face piața muncii. Costurile le suportă fiecare, cum și beneficiile, dacă sunt, le primește fiecare.



(25 martie 2025)

BALADA de Ciprian PORUMBESCU și interpreții ei

BOLERO de Maurice RAVEL și interpretările lui

BOLERO de Maurice RAVEL fascinează spectatorii de oriunde ar fi ei și de aceea organizatorii de spectacole includ în programe unde participă mari orchestre și mari dirijori această compoziție absolut remarcabilă. În continuare voi prezenta câteva clipuri găsite de mine pe YOUTUBE cu orchestre care interpretează BOLERO de Maurice RAVEL sub baghetele unor mari dirijori, ale căror nume le voi da:
Claudio ABBADO
Vicente ALBEROLA
ALAIN ALTINOGLU
John AXELROD
Leonard BERNSTEIN
Sebastian BRU
Sergiu CELIBIDACHE
 Arturo TOSCANINI 
Frumusețea acestei bucăți muzicale au inspirat pe mulți dirijori, dar să nu-l uităm pe coregraful Maurice BÉJART și interpretarea celebrei balerine Maya PLISETSKAYA din anul 1975 pe când avea 50 de ani. Când a fost  Twenty-ninth International Symposium on Macromolecules, Bucharest, Romania, 5–9 September 1983 de la București, la sala Palatului a avut loc un spectacol unde doi balerini români de top la acea vreme, au dansat pe muzica BOLERO de Maurice RAVEL.






(24 martie 2025)

Manea MĂNESCU a preluat modelul american

Eu am scris multe articole despre Manea MĂNESCU, adică despre profesorul Manea MĂNESCU, omul care a fost șeful Catedrei de Cibernetică Economică din Academia de Studii Economice, articole unde am căutat să lămuresc niște lucruri, doar pentru faptul că din 1970 până în 1989 am fost membru al acestei catedrei, iar profesorul Manea MĂNESCU a fost șeful meu.
Manea MĂNESCU era omul care știa ce înseamnă performanța, care aprecia valoarea autentică și care a demonstrat în practică faptul că a avea în jurul său pe cei mai valoroși specialiști din domenii de vârf, este cheia succesului acțiunilor pe care le va derula pentru a face din Facultatea de Calcul Economic și Cibernetică Economică, una dintre cele mai bune facultăți. Având în jurul său pe profesorii Edmond NICOLAU, Nicolae RACOVEANU, Mihai BOTEZ, Dragoș VAIDA, Mircea GRUMĂZESCU, Ludovic TOVISSI, Alexandru POPOVICI, Constantin IONESCU, Gheorghe VASILESCU și pe inginerii Ioan DUMITRESCU, Vasile BIȚĂ, Valeriu PESCARU și Grigore GRAMA, Manea MĂNESCU a reușit să preia modelul american conform căruia cercetarea științifică se face în Laboratoarele Catedrei de Cibernetică Economică - LCCE, pentru că numai în laboratoarele de pe lângă o catedră există posibilitatea de a se face cercetare științifică, pentru că cercetarea științifică nu este o muncă funcționărească, ci presupune:
- absolvenți valoroși de facultate,
- activitate de documentare,
- derularea de cicluri specifice cercetării științifice,
- oameni dedicați muncii de cercetare științifică,
- criterii de performanță de înalt nivel,
- îmbinarea cercetării cu învățământul și producția.
După o vizită în USA, Manea MĂNESCU a realizat o structură asemănătoare, adică a creat o catedră pentru a asigura predarea disciplinelor de cibernetică, statistică și informatică, dar și laboratoare de cercetare științifică pentru crearea de sisteme informatice, pentru dezvoltarea de modele cibernetice și pentru a duce rezultatele cercetării științifice spre producție, prin intermediul contractelor de cercetare științifică încheiate între LCCE și diferitele fabrici și combinate de pe platformele industriale din țară.
Acest model s-a dezvoltat continuu, dar la un moment dat, mai precis după 1977, s-a produs infectarea lui cu elemente mediocre, provenind pe căi oculte, așa cum s-a întâmplat cu institutele de cercetări, care la un moment dat au devenit locuri călduțe pentru tot felul de personaje care aveau sprijin în structurile de partid ale timpului. Te trezeai că în laboratoare a apărut câte o figură nouă, care în niciun caz nu era un absolvent valoros de facultate sau un cercetător științific cu rezultate remarcabile, ci aflai că este nepoata sau nepotul cuiva, căci cercetătorii științifici valoroși existenți în laboratoare nu se sfiau să spună cu subiect și predicat ce și cum, ca lucrurile să fie clare, iar cei în cauză, nu se jenau câtuși de puțin.
După 1989 s-a încercat dezvoltarea de proiecte de cercetare științifică în catedre, cu finanțare națională sau din bani europeni, dar rezultatele sunt departe de ceea ce ar trebui să fie, datorită lipsei banilor, modului de organizare a competițiilor pentru obținerea finanțării și adaptării ineficiente a structurilor specifice cercetării științifice de înalt nivel la modalitățile din spațiul mioritic unde totul se relativizează balcanic.




(24 martie 2025)

Tudorița GORJANU o mare voce a Olteniei

Tudorița GORJANU este de departe o mare voce a Olteniei, pentru că are acele calități care-i permite să interpreteze cântecele din zonă exact așa cum tradiția o cere. Tudorița GORJANU are voce clară. Tudorița GORJANU are ambitus. Tudorița GORJANU are dicție perfectă. Tudorița GORJANU are o voce puternică. Tudorița GORJANU are un repertoriu vast, ce include toate speciile cântecului oltenesc. Pe YOUTUBE am identificat următoarele cântece interpretate de Tudorița GORJANU:
Cântecele Tudoriței GORJANU au versuri în care apar rime precum: bobului - muntelui - bradului - cucului, cânta - mea, sănătoasă - acasă, mor - dor, brâu - râu, zăvoi - doi, hăulim - despărțim, răsună - suspină, urât - pierdut, locul - norocul, spune - lume, iubești - ocolești, porți - porți, turturică - Ionică, vale - mare, vâlcea - mea, porțile - dragostile, odihnesc - iubesc, inima - dragostea, sat - secat, mult - uit, deasă - casă, noi - noi - amândoi, știe - mie, tace - place, punte -  multe, rime extrem de interesante, ne-predictibile, exact așa cum trebuie să se întâmple, ceea ce arată grija cântăreței pentru text.
În on line, la adresa se află multe cântece interpretate de Tudorița GORJANU, dintre care enumer aici:
Aseară ce-am auzit
Ce-o avea lumea cu mine
Cine m-aude cântând
Eu mu spun că n-am iubit
Măi, Ionele, puiule
Măi, Mărine, măi, Mărine
Nu știu Lumea cum iubește
Satule, grădină dragă
Sete mi-e și apă-aș bea
Sunt fată din Târgu Jiu
Toată lumea-mi zice mie
Aștept ca procesul de digitalizare să fie ceva mai cuprinzător pentru a identifica în online cântece ale Tudoriței GORJANU din prima perioadă a carierei sale.
Apreciez în mod deosebit faptul că artista este tot timpul acompaniată de tarafuri sau de orchestre formate din instrumente clasice, fără acele așa-zise modernizări cu acompaniament la clape, care sună rău, atunci când este vorba mai ales de muzica oltenească.



(24 martie 2025)





(24 martie 2025)

Ileana SFETCU - o cântăreață de folclor de demul

Ileana SFETCU reprezintă un nume important al folclorului românesc. Vocea sa este clară, dicția este excelentă și cântecele pe care le interpretează sunt speciale. În repertoriul său am identificat pe YOUTUBE următoarele piese:
Am fost una la părinți
Când văd pe Ion că vine 
Neică, dorul de la tine
Omul ce-mbătrînește
Stai inimioară pe loc
Te cunosc de copiliță
Trandafir cu trei boboace
Ileana SFETCU are în cântecele sale versuri su rime frumoase precum: mărăcine - vine, dudău - meu, sprâncenat - secat, mușcată - instrăinată, tulpiniță - copiliță, fragă - largă, găleată - apă, noastră - coastă, mâniat - tăiat, îmbobocit - iubit, pește - îmbătrânește, rea - grea, ușor - izvor, două - nouă, soc - loc, drag - fac, dor - strecor, boboace - face, săruta - sătura, năut - avut, alese cu grijă, ca să se potrivească perfect contextului și ritmului.
Sper ca procesul de digitalizare din Electrecord și din Arhiva Radio să ducă la creșterea semnificativă a pieselor disponibile în online interpretate de Ileana SFETCU, pentru că această interpretă trebuie să fie cunoscută publicului larg, datorită vocii și repertoriului său.

(24 martie 2025)



Sunday, March 23, 2025

O capodoperă a cinematografiei, filmul JURIUL

În ziua de 23 martie 2025 undeva în jurul orei 08:00 am văzut filmul JURIU pe canalul TV 1000 și spun fără a greși că este o capodoperă pentru că:
- are un subiect deosebit de interesant,
- joacă actori foarte mari,
- acțiunea este densă,
- scenariu este bine construit,
- ritmul este alert,
- finalul este imprevizibil,
- imaginea este ceea ce trebuie,
- intriga este bine construită,
- te ține lipit de televizor.
Filmul JURIUL are titlul original RUNAWAY JURY și a fost realizat în anul 2003. În distribuția acestui fil i-ar regăsit pe actorii:
Jennifer BEALS
Cliff CURTIS
John CUSACK
Bruce DAVISON
Joanna GOING
Lara GRICE
Rhoda GRIFFIS
Luis GUZMÁN
Gene HACKMAN
Lori HEURING
Dustin HOFFMAN
Orlando JONES
Dylan McDERMOTT
Bruce McGILL
Marguerite MOREAU
Jeremy PIVEN
Rachel WEISZ
dar și mulți alții. Regizorul filmului a fost Gary FLEDER, iar scenariștii au fost Brian KOPPELMAN,  David LEVIEN,  Rick CLEVELAND,  Matthew CHAPMAN.
Deși filmul nu are nominalizări la Oscar, este un film mare prin subiect, prin actori, prin regie.



(23 martie 2025)

Școala a rămas în urmă rău de tot!

Apariția calculatorului electronic de acum 70 de ani trebuia să dea de gândit oamenilor din școli și aceștia trebuiau să se gândească la faptul că lucrurile nu vor sta pe loc și calculatoarele vor deveni:
- mult mai performante,
- accesibile maselor de cetățeni,
- interconectate la ceea ce se va numi internet,
- elemente esențiale în educație,
- dominante în societate.
Pandemia ne-a plesnit peste ochi arătându-ne cât de rămași în urmă suntem. Improvizațiile cu lecțiile online, modul stupid de a-i urmări pe elevi, surogatele bizare legate de susținerea examenelor în universități, au arătat stadiul penibil în care se afla sistemul educațional. Nici ceea ce se înțelege prin e-Learning nu corespunde revoluției din domeniul IT&C și nici cerințelor dezvoltate de așteptările elevilor. S-a creat isteria de a reintroduce caligrafia în școli și de a-i forța pe copii să știe tabla înmulțirii și metode de împărțire, de parcă s-ar strica instantaneu calculatoarele. În loc ca școala să fi progresat și în loc de chestiile stupide să fi trecut la nivelul următor în care operațiile elementare să fie preluate de computere și elevii să facă cu totul altceva, evident, ceva superior, bieții copii sunt torturați de profesorii încremeniți în sistemul de educație vechi din timpurile în care nici nu se vorbea despre calculatoare. Acum dacă puștimea de sub 3 ani știe să folosească telefonul mobil, a-l ține pe copilul de 6 ani cu un caiet și cu un pix  și a-i cere să scrie bastonașe, când bastonașe copilul cere unui software și pe ecran apar tot felul de bastonașe, este deja risipa deliberată a resursei timp a copilului, risipă de care școala nici nu este conștientă, căci învățătorii și profesorii nu realizează că menirea lor acum este alta de când există calculator în ghiozdanul oricărui elev și internetul îi dă răspunsurile elevului la orice îbtrebări. Acum inteligența artificială complică și mai mult lucrurile. Dacă se spunea că Mongolia a trecut direct de la feudalism la socialism, școala are de traversat toate etapele de la școala vechi până la școala în care inteligența artificială este integrată complet în educație, iar arderea etapelor este imposibil de realizat.






(23 martie 2025)

A început dezmățul!

Duminică 23 martie 2025 am mers prin București, pe Nerva - Șincai - Ghencea și am văzut afișe publicitare, panouri, dar și spoturi pe ecrane imense la intersecții de străzi, cu candidații la prezidențiale Elena LASCONI, Crin ANTONESCU, Nicușor DAN, deși campania electorală nu a început.
Este un dezmăț la cote maxime, căci afișajul acesta nu este deloc ieftin și sumele nu pică din cer, iar candidații, așa cum declară ei, nu dispun de miliarde ca TRUMP să-și permită să arunce cu milioanele de euro pe fereastră. Ei sunt niște calici, niște bugetari pârliți, căci nici LASCONI, nici DAN, nici ANTONESCU, nici PONTA, nu au avut firme de succes în mediu privat, de unde să existe acel profit imens de care să-și bată joc pe campanii electorale inutile, extravagante, mincinoase și vulgare.









(23 martie 2025)

Nicușoare, să nu mergi în San Marino!


Nicușoare, să nu mergi în San Marino pentru a participa la meciul din 24 martie 2025 care va începe tot la 21:45 ca și meciul cu Bosnia și Herțegovina, de la București din 221 martie tot 2025.
Dacă mergi în San Marino și echipa noastră va pierde, pentru că este destul de nepregătită, se va zice că tu le-ai adus ghinionul, așa cum zic suporterii de la meciul cu Bosnia și Herțegovina, căci așa îi place românului, să dea vina pe alții, nu pe jucători care au fost foarte slabi în teren. 
Dacă nu mergi și echipa noastră va câștiga, pentru că echipa din San Marino este prea slabă, se va zice că doar prezența ta la meciul cu Bosnia și Herțegovina a însemnat ghinion, căci suporterii văd în jucători niște zei pe care doar ghinionul îi poate învinge. 
Dacă nu mergi în San Marino și echipa noastră nu va câștiga, se va zice că tot tu ești de vină, căci ghinionul tău îi urmărește de departe și bieții de ei de jucători n-au cum să scape de ghinion nici dacă merg la vrăjitoare și nici dacă pupă moaște de la 99 de biserici.
Oricum o dai, oricum o întorci, faptul că cei din echipa ta de campanie a avut neinspirația să te care la meciul cu Bosnia și Herțegovina crezând că ai noștri vor câștiga, au creat o breșă în succesul tău spre Cotroceni, căci nu s-au interesat de cât de slab pregătiți sunt cei numiți exagerat tricolori. Pune-i acum pe cei din echipa ta să găsească un șir de evenimente unde să fii prezent, dar care să însemne succese, mai ales pentru tine, căci adversarii tăi se vor folosi de tot și de toate ca să-ți dea la gioale, pentru că dintre toți, tu ești cel mai bun și meriți să-ți pui șezutul pe fotoliul de la Cotroceni.

(23 martie 2025)

Muzeul comunismului

Există mulți tipi cu inițiative de a construi muzee ale comunismului. Unii au trăit și au admirat comunismul și muzeele făcute de ei vor căuta să arate că în comunism nu s-a trăit mizerabil de tot, chiar dacă au fost lipsuri mari. Alții, din contră, vor arăta că în comunism a fost oribil, au fost lipsuri imense, au fost restricții inimaginabile și vor veni cu dovezi concrete. Este adevărat că au trecut 35 de ani de când comunismul s-a prăbușit și că numărul celor care au trăit  în comunism peste 10 ani, pe când aveau vârsta de peste 25 de ani, este în scădere, dar nu a scăzut numărul lor încât să se piardă majoritatea informațiilor veridice de la prima sursă.
Ca orice societate și comunismul a avut și bune și rele. Eu am trăit în comunism până la vârsta de 42 de ani și am o imagine completă despre această societate, societatea comunistă, cum am o imagine la fel de completă și despre noua societate instaurată după Revoluția din Decembrie 1989. Știu doar atât: comunismul și capitalismul trăiesc prin munca milioanelor de furnicuțe care trudesc zi de zi, pe ogoare, în fabrici, în laboratoare de cercetare, la catedră, în policlinici și spitale, făcându-și datoria cu profesionalism și dăruire, punându-și forțele creatoare în slujba semenilor lor.
În comunism a fost promovat egalitarismul.
În comunism a fost promovată turnătoria. 
În comunism nu exista șomaj.
În comunism oamenii aveau dosare de cadre.
În comunism în casele oamenilor era frig rău de tot iarna.
În comunism  se întrerupea curentul și ziua și noaptea.
În comunism în alimentare nu segăsea mâncare.
În comunism  alimentele și lemnele se dădeau pe cartelă.
În comunism era un singur partid, partidul comunist.
În comunism alegerile erau libere, dar alegeai dintr-un singur candidat.
În comunism aveai libertatea cuvântului de laudă a comunismului și conducătorilor partidului.
În comunism  ori erai omul nou, comunist, militant ori erai un nimeni oarecare pierdut în spațiu.
În comunism  oamenii aveau o traiectorie impusă de la naștere până la moarte.
În comunism  exista o singură cultură, iar artiștii erau corupții pentru militantism, cu premii consistente.
În comunism productivitatea muncii era  3 ori mai mică decât în capitalism, prăbușind socialismul.
Sunt tare curios să văd cum arată muzeele comunismului. Voi fi foarte fericit dacă cei care le vor construi vor da dovadă de aplecare spre adevăr, așa cum au făcut cei care au realizat Muzeele satului prin diferite localități, documentându-se profund, pentru a arăta adevărata față a comunismului, căci vrând-nevrând perioada 1947 - 1989 face parte din istoria noastră și ea este exact cum suntem noi, căci istoria este a noastră cu bune și cu rele, cu eroi dar și cu trădători, cu viteji, dar și cu lași.




(23 martie 2025)