Pentru Daniel FUNERIU am un respect special pentru faptul că și-a făcut un doctorat având conducător pe profesorul Jean-Marie LEHN, laureat al premiului NOBEL pentru chimie din anul 1987, iar pentru mine acest fapt spune totul, căci un laureat al premiului NOBEL are criterii de selecție speciale în a-și alege colaboratorii, mai ales doctoranzii, știind că un stagiu doctoral presupune eficiență, ritmicitate și mai ales rezultate originale de excepție.
Înainte de a reveni pe plaiurile noastre cele mioritice pentru a deveni ministru al educației la 38 de ani, Daniel FUNERIU a lucrat în cercetarea științifică în cadrul unor laboratoare renumite precum Technische Universität München, European Higher Institute of Chemistry, National Institute of Advanced Industrial Science and Technology, dar și altele, unde se cer o serie de calități dintre care disciplina, tenacitatea, profunzimea, creativitatea, eficiența, aplicația spre studiu, comunicarea, discernământul, sunt esențiale.
Numai un om cu cunoștințe solide dobândite prin multe ore de studiu în bibliotecă, prin ore de muncă în laborator și prin participarea la dezbateri profesionale, stricte pe domeniul în care el s-a specializat, a reușit să răzbată în lumea științifică elevată, unde rezultatele originale contează și fac diferența.
Daniel FUNERIU venea dintr-o lume a muncii de cercetare științifică, lipsită de diletantismul funcționăresc de pe meleagurile dâmbovițene, unde contează prezența la programul de la 08:00 - 16:00 unde contează cât stai cu c-r-l pe scaun și nu ce produce creierul în ideea de a furniza soluții originale la problemele noi primite spre rezolvare.
Daniel FUNERIU reprezenta acea floare cu care nu se face primăvară, dar care începe un nou drum pentru cercetarea științifică, pentru că după 1990 au cam dispărut laboratoarele de pe lângă catedrele din universități și au dispărut institutele de cercetare pe diferite domenii, așa cum erau ele concepute în perioada comunismului. Daniel FUNERIU a avut o sarcină foarte grea pe durata în care a fost ministrul la educație, căci sub umbrela acestui minister a fost și cercetarea științifică, iar cercetare științifică fără bani nu se face, oricine ar fi la cârma ministerului și oricât de multă bună voință ar da dovadă.
Daniel FUNERIU a lucrat în colective la președinție pentru a direcționa educația și cercetarea pe un drum nou, ideile lui fiind interesante, iar reflectarea lor în noile legi ale educației, sunt sigur că vor genera efecte benefice pe termen lung în creșterea calității învățământului și cercetării științifice. Munca lui Daniel FUNERIU și-a pus amprenta asupra a tot ceea ce s-a realizat în definirea unui cadru nou, actualizat la era inteligenței artificiale pentru sistemul educațional și cel al cercetării științifice.
Înscrierea lui Daniel FUNERIU în cursa pentru palatul Cotroceni reprezintă în care societatea noastră realizează recunoașterea faptului că educația adevărată și cercetarea științifică adevărată reprezintă căile pe care noi trebuie să mergem și cadă Daniel FUNERIU va fi alesul, ceea ce a făcut Spiru HARET acum o sută și ceva de ani, acum este destinat lui Daniel FUNERIU să facă acum pentru nație.
(30 martie 2025)
(30 martie 2025)
No comments:
Post a Comment