Secolul trecut a fost bântuit de tot felul de chestii, unele mai speciale decât altele, unele mai ciudate decât altele, unele mai neverosimile decât altele. Comunismul a avut intuiția excepțională că arta este instrumentul de modelare a omului nou sau mai pe românește, de îndobitocire a maselor, drept care, statul comunist i-a tratat pe artiști cu mare respect, îmbuibându-i cu bani, cu case de creație, cu premii, cu onoruri. Exista titlul de artist emerit și titlul de artist al poporului. Cărțile de poezie patriotică se publicau în tiraje de masă, statuile cu eroi din popor erau amplasate peste tot în locuri vizibile. Nici cinematografia nu a fost ocolită. Totuși, în cinematografia românească a existat un fenomen ceva mai special. Fiica lui Gheorghe GHEORGHIU DEJ, pe atunci secretar general al partidului comunist și președinte al consiliului de stat, adică primul om al țării, numită Lica GHEORGHIU și-a dorit să fie o mare actriță, iar tăticul iubitor doar a schimbat priviri cu cine trebuia și visul lui Lica GHEORGHIU a devenit realitate. Ea a apărut în filme precum filmul TUDOR, în rolul Aristiței și filmul LUPENI 29, în rolul Ioanei.
Circula în epocă un banc cu niște întrebări:
- Ce asemănare este între Silvia POPOVICI și Lica GHEORGHIU?
- Amândouă sunt actrițe.
Era răspunsul.
- Ce deosebire este între Silvia POPOVICI și Lica GHEORGHIU?
- Silvia POPOVICI este talentată, iar Lica GHEORGHIU este tare-n tată!
Era răspunsul.
Am văzut fimlele în care a jucat Lica GHEORGHIU și numai faptul că partenerii ei erau actori de mare talent au salvat acele filme. În filmul TUDOR au jucat monștri sacri ai scenei românești precum Alexandru GIUGARU, George VRACA, Olga TUDORACHE, Fory ETTERLE, Emanoil PETRUȚ, Geo BARTON, Ion BESOIU, Ernest MAFTEI, ca și în filmul LUPENI 29 unde-i regăsim pe marii actori George CALBOREANU, Ștefan CIUBOTĂRAȘU, Ilarion CIOBANU, Draga OLTEANU MATEI, George MOTOI, Sandu STICLARU, Colea RĂUTU. Bârfitorii ziceau că în filmul LUPENI 29, lui Lica GHEORGHIU i s-ar fi văzut manichiura, lucru bizar pentru o nevastă de miner în grevă.
Ca tacâmul să fie complet și pohta ce-a pohtit să fie desăvârșită, Lica GHEORGHIU a fost răsplătită cu premii la festivaluri ale filmului de la mamaia și de la Moscova. Nu înseamnă că acum lucrurile funcționează altfel și vedem adevărate dinastii mai prin toate domeniile și mulți cred că între putere și talent este o legătură indestructibilă, adică dacă ai putere ai talent sau talentul se transmite ereditar...
(13 martie 2025)
No comments:
Post a Comment