Văd că este la modă să se vorbească despre tranzacții făcute acum 10 ani, acum 15 ani, acum 20 de ani. este ca și cum analizăm actul de la 23 august 1944 de cum am fi făcut noi, vai de viața noastră! De regulă vorbesc despre aceste probleme persoane care n-au făcut nimic în viața lor, adică să facă măcar un closet, să cheltuiască 1.000 de lei prin decizii proprii și să demonstreze că au și făcut lucruri bune.
Prețul contabil este o convenție bizară și convențională pentru că nu reflectă nimic. Cel mult așa cum este metrul o convenție, prețul contabil este utilizat pentru a face niște comparații chinuite pentru că:
- are la bază un dat, ceva dintr-o factură, ca valoare de start, cu toate ciudățeniile posibile și imposibile din ea:
- nu cuantifică, deci nu reflectă în niciun fel uzura morală a mijlocului fix, iar ce s-a întâmplat cu PC 386 hârbuit care era dublu la valoarea de inventar decât un 486 nou:
- diminuările în progresie aritmetică sunt de o vulgaritate fără margini în zona valorii rămase neamortizată cum orice metodă s-ar adopta tot fără corespondent real rămâne;
- mentenanța este reflectată atât de aproximativ, încât jalea și plânsul mă apucă și aj jelui mai ceva ca Maria Tănase cu bocetul ei celebru din filmul Ciulinii Bărăganului.
Pretul evaluat este o baladă de adiormit copilașii de țâță, căci are și el atât de multe elemente subiective încât este tot prost, dar ceva mai putin jalnic decât prețul contabil că are capacitatea de a îmbrobodi prin miciunile sale parfumate pe cât mai mulți creduli. La evaluare sunt luați în considerare nenumărați factori de influență cărora li se asociază coeficienți stabiliți aiuritor, dar acceptați de toți fără a clipi. Se folosesc trei metode de evaluare, fiecare cu reguli specifice și rezultă trei prețuri, iar in final se face o medie aritmetică. este cel mai aberant mod de a calcula o medie aritmetică, adunând mere cu pere și cu gutui. Statisticienii mai au bunul simț că transformă vacile și caprele în echivalent porci, folosind niște coeficienți calculați ochiometric.
Prețul de vânzare este cel cu care se face tranzacția, prin care cineva care vrea să vândă ceva cere și cineva oferă și obține ceea ce dorește să achiziționeze. Cine crede că prețul cu care se face tranzacția are vreo legătură cu prețul contabil sau cu prețul de la evaluare, face o greșeală impardonabilă. Sunt situașii în care prețul cu care se face vânzarea este de 1.000 de ori mai mare decât prețul rezultat din evaluare. Dar tot atât de bine sunt situații în care tranzacția are loc la un preț dezarmant de mic. Cineva avea un teren ultracentral și cerea 4.000$mp. A obținut 8.000$mp. Un vecin văzând succesul și-a scos și el terenul la vânzare, cerând din start 8.000$mp. Nu a obținut decât 1.500$mp pentru faptul simplu și cotidian că terenul său nu avea acces firect în stradă și pentru a avea totuși acces trebuia să-l obțină de la primărie pe o fâșie de teren cât să treacă o mașină.
Se vorbește mult și fără rost despre așa-zisele perle de pe coroană, aici referindu-se lumea la niște chestii abstracte, chipurile aducătoare de profituri. Totuși agonia unor agenții și a unor companii de stat în niciun caz nu se datorează nici că ar fi perle, nici că au hăl management performant, ci din contră.
Mitul pierderilor din privatizări trebuie destrămat și trebuie listate la bursa din Tokyo sau din Londra toate perlele coroanei și abia atunci se va vedea ce carate sau ce necarate reprezintă acele entități.
Cât despre prețuri, dacă nu se va accepta că acestea sunt numai și numai convenții îmbibate de subiectivism estrem, discuțiile devin interminabile și în timp ce lumea discută, paqcientul sucombă, adică se năruie afaceri, se prăbușesc clădiri, se deteriorează produse finite dar și materii prime.
Într-o lume dinamică, fluidizarea conceptelor trebuie să permită atitudini degajate, corecte și mai ales sănătoase care să ducă spre dezvoltare. Imobilismul, stagnarea sunt atributele unei gândiri simpliste, deterministe, mecaniciste, specifică ipotezelor ce definesc contextul ideal precum mișcarea fără frecare, jpcuri de sumă nulă sau invariabilitatea structurilor unui sistem economic viu.
(11 mai 2016)
No comments:
Post a Comment