Cultul personalității se manifestă în toate straturile societății. El începe de la forma de adresare. Formele nevinovate de cult al personalității încep cu cuvintele mamă, tată, mami, tati, mămică sau tăticule. Chiar dacă dumneavostra este un ceva folosit spre a exprima politețea, tot o formă incipientă de cult al personalității este. Cultul personalității este creat prin forme de adresare extrem de pompoaseprecum:
- mult iubite și stimate;
- luminăția voastră;
- omul păcii;
- războinicul luminii;
- eroul între eroi;
- cel mai iubit fiu.
Un om care are apetență spre a auzi așa ceva este un om slab. dacă el însuși construiește astfel de formule și se sugerează celor din jur să le folosească atunci când i se adresează, deja respectivul are o problemă undeva la etajul superior.
Numai oamenii slabi acceptă astfel de derapaje ale semenilor lor și mai ales acceptă ca alții să le facă agenda și mai ales să le ofere cadouri, titluri sau să-i omagieze mai ales când nu este cazul. Cultul personalității este creat de cei nenecesari din jurul unui on cu o anumită funcție, tocmai pentru a fi luați în seamă și a-și face loc acolo în echipa sau anturajul respectivului. Numai oamenii puternici au capacitatea de a pune punct apucăturilor ciudate ale acestei categorii de indivizi fără meserie. Respingerea acordării unor titluri academice este semn că omul care primește o astfel de propunere este puternic. Descurajarea screirii de verswuri la adresa sa, descurajarea executării de opere de artă de către cei care speră în a le fi achiziționate producțiile arată ca respectivul este un om și de caracter dar și care știe ce vrea. Altfel, corul lingușitorilor se va îngroșa și aceștia îl vor sufoca.
(30 mai 2016)
No comments:
Post a Comment