Friday, May 27, 2016

25 de ani de informatică economică la Cluj

Iată că în acest început de iunie 2016 se aniversează 25 de ani de Informatică Economică la Departamentul de Informatică Economică al Facultății de Ştiinţe Economice şi Gestiunea Afacerilor din Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca.
Despre fondatorii acestei specializări, pe care i-am cunoscut și apreciat în mod special și aici mă refer la  prof. dr. Dan Mihai Racoviţan,  prof. dr. Nicolae Ghişoiu,  prof. dr.  Andrei Balogh,  prof. dr. Alexandru Rusu,  prof. dr.  Eugen Kolozsi şi  prof. dr. Rodica Avram-Niţchi. Cunoșteam realizările colegilor noștri clujeni pentru că la toate Simpozioanele Naționale de Informatică ale  ITC filiala Cluj organizatede dr. Vasile Peteanu din deceniul al VIII-lea al secolului trecut, audiam comunicările lor, ne întâlneam și discutam despre preocupările noastre comunie, căci atunci mecanografia și cartelele perforate erau la putere peste tot în informatică.
În cei 25 de ani de existență,  Catedra de Informatică Economică a avut în calitate de șefi de catedră pe prof. dr.  Dan Racoviţan până în anul 1993, pe prof. dr. Ştefan Ioan Niţchi în intervalul 1994 – 2009 și pe prof. dr. Gheorghe Cosmin Silaghi din 2009 și până în prezent.
Prof. dr.  Dan Racoviţan a deținut funcția de decan al Facultății de Ştiinţe Economice şi Gestiunea Afacerilor în intervalul 1996 – 2003, perioadă în care Informatica Economică s-a dezvoltat în mod deosebit în universitate.
Acum, Departamentul de Informatică Economică are în componență următoarele cadre didactice:
Prof.univ.dr. Gheorghe Cosmin SILAGHI
Prof.univ.dr. Lucia RUSU 
Prof.univ.dr. Nicolae TOMAI 
Conf.univ.dr. Robert BUCHMANN 
Conf.univ.dr. Monica CIACA 
Conf.univ.dr. Ramona LACUREZEANU 
Conf.univ.dr. Mircea MOCA 
Conf.univ.dr. Loredana MOCEAN 
Conf.univ.dr. Ioan PETRI 
Conf.univ.dr. Razvan PETRUSEL 
Conf.univ.dr. Dan Andrei SITAR-TAUT 
Conf.univ.dr. Liana STANCA 
Lect.univ.dr. Cristian BOLOGA 
Lect.univ.dr. Paul BRESFELEAN 
Lect.univ.dr. George Sebastian CHIS 
Lect.univ.dr. Ana Maria GHIRAN 
Lect.univ.dr. Sergiu JECAN 
Lect.univ.dr. Daniel MICAN 
Lect.univ.dr. Darie MOLDOVAN 
Lect.univ.dr. Silviu Claudiu POPA 
Asist.univ.dr. Cristina OSMAN
Asist.univ.dr. Alexandru STAN 
Asist.univ.drd. Florina COVACI.
În anul 2005 am avut ocazia să particip în comisia de susținere a tezei de doctorat a lui Cristian Bologa, după ce am discutat mai mult despre preocupările acestuia, am obținut de la el promisiunea că va colabora la elaborarea cărții STRUCTURI DE DATE pe care îmi propusesem să o realizez împreună cu un grup de lucru foarte larg, provenind de la cât mai multe universități din țară dar și de la ASE din Republica Moldova. Așa s-a făcut că apar pe coperta celor două volume următorii coautori:
Mihaela MUNTEAN
Catalin BOJA
Cristian IONITA
Cristian TOMA
Cristian BOLOGA
Adrian VISOIU
Felician ALECU
Vasile COTOLEA
Gheorghe NOSCA
Eugen POPOVICI
Mihai DOINEA
Romica ADAM
Cristian AMANCEI
Daniel MILODIN
Bogdan ZURBAGIU
George MATEI
Dragos PALAGHITA
Sergiu CAPISIZU
Paul BALANOIU
Ion IVAN
Traian BADICA
Beatrice AMBROASA
Nicolae APOSTOL
Roland DRAGOI
Cosmin IVAN
Mihai MARINESCU
Zsolt MARK
Raluca VASILACHE
Silviu NICULESCU
Lucian NAE
Paul POCATILU
Marius POPA ai unei  lucrări în două volume, referită prin elementele bibliografice:
Ion IVAN, Marius POPA, Paul POCATILU(coordonatori) - Structuri de date, Vol. 1, Editura ASE, Bucuresti, 2008, 768 pg., ISBN 978-606-505-032-7.
Ion IVAN, Marius POPA, Paul POCATILU(coordonatori)  - Structuri de date, Vol. 2, Editura ASE, Bucuresti, 2008, 532 pg., ISBN 978-606-505-033-4
unde  lectorul universitar de la catedra de Informatică Economică de la Cluj Cristian BOLOGA este coautor. Amintesc aici că această lucrare a primit premiul TUDOR TANASESCU pe anul 2009 al Academiei Române.
În calitatea mea de editor șef al revistei Informatica Economică am colaborat în condiții excelente cu conf.dr. Razvan PETRUSEL în calitate de editor, pentru a realiza No. 1/2014, Vol. 18 al reviste, care a avut  tematica Business Process Management unde acesta are rezultate științifice deosebite. În timp, numeroase cadre didactice din Departamentul de Informatică Economică al Universității Babeș-Bolyai au publicat articole în revistele Informatica Economică și Economy Informatics editate sub sigla asociației INFOREC.
Colaborarea dintre Catedrele de Informatică Economică din Academia de Studii Economice și din Universitatea Babeș-Bolyai a fost deosebit de strânsă. Stau mărturie nenumăratele întâlniri de lucru de la Cluj sau de la București care s-au soldat cu armonizarea planurilor de învățământ de la specializarea de informatică economică, reușind în acest fel să fie atins un nivel cu totul remarcabil al implementării celor mai noi cunoștințe din domeniul IT&C în cursurile și laboratoarele care definesc procesul de instruire conform unei curriculae aliniată la cele mai noi exigențe ale tehnologiilor cerute de piața forței de muncă. Profesorii Nicolae Tomai și Gheorghe Silaghi sunt invitații noștri permanenți pentru a ține prelegeri de mare ținută științifică la cursul de master Securitatea informatică organizat de DICE.


Cadrele didactice din Departaemntul de Informatică Economică al Facultății de Ştiinţe Economice şi Gestiunea Afacerilor din Universitatea Babeș-Bolyai  asigură predarea a numeroase discipline dintre care enumăr: Proiectarea şi managementul sistemelor informaţionale, Utilizarea Internet-ului în afaceri şi comerţ electronic, Grafică şi reclamă pe Internet, Data mining, Sisteme suport de decizie şi al executivului, Sisteme de instruire în domeniul economic și Inteligenţa artificială. Colegii noștri profesori din acest departament au elaborat nenumărate materiale didactice valoroase, reușind să pună la dispoziția studenților cărți, culegeri de probleme și studii de caz de mare utilitate pentru însușirea temeinică a cunoștințelor. La vizitele pe care le-am efectuat la Departamentul de Informatică Economică fie la susțineri publice de teze de doctorat ca membru al comisiei de evaluare, fie ca membru în comisii de concurs pentru promovare pe poziții didactice, unii autori mi-au făcut plăcerea să-mi ofere cu autografe dintre lucrările elaborate de ei.
Profesorii din Departamentul de Informatică Economică joacă un rol determinant în  predarea disciplinelor din planurile de învățământ  ale  masterelor de Sisteme de Asistare a Deciziilor Economice și E-Business, știut fiind nivelul de exigență pe care l-au impus din start pentru această formă specială de perfecționare profesională a studenților. 
De-a lungul anilor, am participat în comisii de susținere publică a tezelor de doctorat pentru tinerele cadre didactice la acele vremuri:
Gheorghe Cosmin SILAGHI
Robert BUCHMANN 
Ramona LACUREZEANU 
Loredana MOCEAN 
Cristian BOLOGA 
Paul BRESFELEAN 
Ana Maria GHIRAN 
Daniel MICAN 
dar și la tezele unor doctoranzi proveniți din producție sau din alte centre universitare:
Marius MIHUȚ
Iosif ZIMAN
teze, coordonate de profesorii Ștefan Nițchi, Nicolae Tomai și Nicolae Ghișoiu. În toate referatele mele am remarcat seriozitatea demersurilor științifice, valoarea incontestabilă a soluțiilor originale obținute de autori și reușitele lor în a valida în practică toate rezultatele teoretice incluse în teze. De asemenea, de-a lungul anilor, profesorii Dan Racovițan, Sabin Goron, Ștefan Nițchi, Nicolae Tomai și Gheorghe Silaghi au fost referenți științifici de specialitate în numeroase comisii de susținere în ședințe publice a unor teze de doctorat coordonate de cadre didactice din Academia de Studii Economice.
Ori de câte ori am intrat în cabinetul șefului de catedră am admirat rafturile înțesate cu cărți din literatura de specialitate, cărți de mare actualitate ca tematică, dovedind conectarea acestei școli de informatică aplicată în economie la cele mai noi tehnici și metode din domeniu. Mi-a fost îngăduit să le răsfoiesc și să-mi fac fișe bibliografice. Erau acolo și volume de la conferințe de prestigiu din străinătate și am remarcat contribuțiile colegilor mei, profesorii clujeni, cu articole ce fuseseră prezentate în secțiunile acelor manifestări prestigioase.
Prin vot secret, membri asociaăiei profesionale INFOREC și cadrele didactice ale Departamentului de Informatică  Economică din ASE au acordat diploma și medalia Grigore Moisil recunoscând meritele deosebite în dezvoltarea învățământului superior de Iinformatică Economică profesorului universitar doctor Dan Racovițan în anul 2001, profesorului universitar doctor Ștefan Nițchi în anul 2003 și profesorului universitar doctor Nicolae Tomai în anul 2010. 
Acum la ceas aniversar, colectivul de cadre didactice din Departamentul de Informatică Economică se prezintă forță puternică pentru învățământul superior de informatică economică din țara noastră în plan didactic, în planul cercetării științifice dar și în ceea ce privește publicarea de lucrări, studii și articole în reviste științifice pe mare anvergură științifică. Recunoașterea valorii deosebită a profesorilor acestui departament este evidențiată de numeroasele participări ale acestora în proiecte de cercetare științifică realizare în colaborare cu mari universități din  Europa și nu numai.
Cei care au pornit la drum acum 25 de ani, au realizat un lucru deosebit, un departament de avangardă al Universității Babeș-Bolyai, au pus bazele unui domeniu de cercetare științifică deosebit de important pentru știițele economice și au creat contextul formării unor studenți care după ce au absolvit secția de Informatică Economică din Facultatea de Ştiinţe Economice şi Gestiunea Afacerilor au făcut față cu brio tuturor provocărilor pe care producția le-a ridicat, iar soluțiile lor au evidențiat valoarea școlii care i-a format.
Este  o mare onoare pentru mine să subliniez faptul că din 1993 și până în prezent echipe puternice de profesori, cercetători și doctoranzi din Departamentul de Informatică Economică de la Cluj au făcut deplasări pentru a prezenta lucrări deosebit de valoroase, apreciate de specialiştii prezenţi în secțiunile ediţiilor Conferinţei Internaţionale de Informatică Economică, iar acordarea calităţii de co-organizator al celei de a XV-a ediții a acestei conferințe colegilor de la Cluj vine în sprijinul aprecierilor facute în tot acest material.
Fie ca peste ani, Departamentul de Informatică Economică de la Cluj să vină ca și acum cu rezultate remarcabile în activitatea didactică, în acitivitatea de cercetare și în cea de publicare a cărților de specialitate în edituri consacrate, a articolelor în reviste și în proceedings-uri de specialitate, cu recunoaștere certă în lumea științifică!


(27 mai 2016)


1 comment:

  1. Domnule Profesor,

    multumim mult de tot pentru aceste cuvinte alese!

    Gheorghe Cosmin Silaghi

    ReplyDelete