Prin om providențial înșeleg pe acela care aduce în plan istoric acel element de noutate care reușește să împingă lucrurile atât de departe încât întreaga colectivitate înregistrează un salt spectaculos extraordinar. Omul providențial se află într-un anumit domeniu de activitate și statistic vorbind acesta apare rar și are o ciclicitate care se estimează cu destul de multă acuratețe. Înseamnă că toți cei care au neșansa să trăiască în interiorul unui ciclu, trebuie să se consoleze că nu sunt căntemporani cu omul providențial din domeniul lor de interes.
În plan politic, omul providențial apare o dată la 500 de ani. Dacă ținem seama că Ștefan cel mare a domnit între 1457 și 1504 și că mareșalul Ion Antonescu a devenit șef al statului prin 1940, rezultă acea ciclicitate descurajantă, care duce spre ideia că omul politic providențial va apare undeva după anul 2450. Nu înseamnă că în acest timp proiectele de țară nu trebuie abordate, însă neavând un om providențial, acestea nu vor fi nici speciale și riscurile de a fi duse la bun sfârșit sunt destul de mari.
În plan literar o mare figură artistică apare cam la 150 de ani. Așa, că dacă Nichita Stănescu a realizat marea sa operă în deceniul al VIII-lea al secolului trecut, să stăm liniștiți că o altă voce puternică în peisajul poeziei românești va irumpe undeva după anul 2130.
Și în sculptură cam la 200 de ani o dată apare un mare talent, ceea ce ne duce cu gândul că 2230 va apare cineva pe aici care să zică un ceva special așa cum a făcut-o marele Brâncuși.
Și în muzică, după marele Enescu tot cam prin 2100 să ne așteptăm să ascultăm ceva de talia lui Oedip sau ceva care să fie pe undeva ca frumusețe cum sunt Rapsodiile enesciene.
O structurate în învîțământul universitar vine undeva 150 de ani. Dacă Faciltatea de Cibernetică a fost înființată în 1967, undeva în jurul lui 2120 va mai fi vorba de o oarece chestie de aceeași anvergură.
O structurate în învîțământul universitar vine undeva 150 de ani. Dacă Faciltatea de Cibernetică a fost înființată în 1967, undeva în jurul lui 2120 va mai fi vorba de o oarece chestie de aceeași anvergură.
Oameni de știință care să facă ceva absolut remarcabil apar cam la o sută de ani. C.I. Parhon a produs endocrinologia prin 1940, ceea ce ne duce cu gândul că prin 2040 ar fi o șansă ca un român să descopere ceva ca lumea științifică să rămână cu gura căscată ca la dentist.
Următorii nu sunt oameni providențiali:
- Administratorii de cimitire șmecheri apar cam la 20 de ani.
- Hoții notorii apar cam la 15 ani.
- Politicienii mediocrii apar zi de zi.
- Criminalii apar lună de lună.
- Proștii apar secundă de secundă.
(21 mai 2016)
No comments:
Post a Comment