Din vremurile de demult, cine vorbea despre producție, despre servicii, vorbea despre calitate. Mai întâi sunt standarde. Apoi este producție conformă cu standardele. Urmează controlul calității produselor la producător și obligatoriu, controlul calității la comerciant sau la cumpărător. Controlul calității la comerciant sau la cumpărător slabește atunci când producătorul spune că schimbă produsul defect, indicând și condițiile în care face înlocuirea.
Când am văzut mirarea că firma de dezinfectanți are laborator propriu de analize mi-am dat seama ca cei care făceau comentariile aveau cunoștinșe precare de management al calității producției.
Având în vedere că acele substanțe se cumpărau în acntități importante și că aveau un rol special se impunea ca bidoanele:
- să fie sigilate;
- să aibă etichete cu date, cu cine a făcut controlul de calitate;
- să aibă pe ele numărul lotului;
- să aibă instrucțiuni de utilizare.
Și beneficiarul trebuia să aibă sistemul lui de a verifica nivelul calității substanțelor primite. În cazul în acre acest lucru nu este posibil un reprezentant al beneficiarului merge la laboratorul clientului si asistă la analiza calității, aspect ce este menționat pe eticheta bidonului sau în documentele ce definesc lotul de bidoane.
Este foarte important ca toți cei implicați în analiza calității, de fapt a non-calității să respecte niște reguli precum:
- bidoanele sigilate se pun în pungi care se sigilează;
- face obiectul analizei numai conținutul bidoanelor sigilate;
- analiza conținutului se face în laboratoare acreditate și agreate de client și de producător;
- rezultatele analizei se trimit, se primesc și se acceptă de client și producător.
Trebui atenție maximă în legătură cu derularea procesului de verificare a calității produselor, pentru că nerespectarea unor elemente simple, duce la anularea rezultatelor și complecă întregul demers. Am văzut o situație în care nu a fost respectat un pas neinportant dintr-o procedură și tot ce se clădise corect și cel interesat în aflarea adevărului avea 99,99% dreptate, totul s-a năruit când s-a demonstrat că elementul nerespectat a fost nerespectat tocmai pentru a deteriora calitatea care se susținea că a fost la cel mai înalt nivel.
Se zice că un individ din Băiculești fura marmeladă de la fabrică, din avutul obștesc și făcea țuică. A fost prins și-l așteptau ani grei de pușcărie. Un mare scriitor care era și avocat l-a scos basma curată demosnstrând că țuica făcută de om era mai bună decât țuica de la MAT. Scriitorul a fost găsit mort în nămeții de zăpadă din iernile deceniului al VI-lea al secolului trecut.
(12 mai 2016)
No comments:
Post a Comment