Friday, May 6, 2016

Culturistul Florin UCEANU, marele campion

Multiplul campion national la culturism Florin UCEANU este nascut la data de 30 ianuarie 1963.  A inceput sa practice culturismul de varsta de16 ani. A fost legitimat la cluburile A.S. Spiru Haret in intervalul 1981 - 1988 si la C.S. METROREX din anul 1988. În vremurile de demult sălile arătau cu totul altfel decât acum. Nu existau atâtea echipamente, ganterele nu aveau protecție de cauciuc, la multe dintre aparate se vedeau urmele de sudură, ceea ce arăta că erau construite ad-hoc. Acolo cine venea, o făcea pentru a lucra, pentru a obține rezultate și nu pentru a arăta mai bine vara pe plajă. Austeritatea și atmosfera din acele săli impunea o anumită atitudine și determinare. Acolo, cine intra, ori devenea sportiv adevărat, ori nu se mai întorcea niciodată. Amtrenorul care l-a descoperit si indrumat a fost marele Szekely Lazlo de numele căruia se leagă nume mari ale culturismului din țara noastră. In vremurile in care exigenta era la cotele cele mai inalte, culturistul deja consacrat Florin UCEANU obtine carnetul de instructor sportiv in anul 1983, iar in anul 1991 obtine carnetul de antrenor. Din mana antrenorului Florin UCEANU au iesit campionii nationali de culturism Nicolae Cristea, Silviu Breahna , Decebal Olteanu, Viorel Guguian si Viorel Marasoiu. Sportivii săi Cristea Nicolae și Mărășoiu Viorel au iesit vicecampioni europeni . Primul la seniori al doilea la juniori .

In vremurile in care culturismul era plasat la acea federatie care se ocupa de haltere, in numeroase sali sportivii se pregateau asiduu si la toate campionatele care se organizau salile erau pline, iar numarul concurentilor era covarsitor. In acest climat de munca sistematica, cu echipamente simple, in sali austere, a inceput sa se antreneze tanarul Florin UCEANU. respectul pentru munca, disciplina exemplara si dorinta de a fi cel mai bun au fost tot timpul calauzele sale si nu s-a abatut niciodata din drum. 
Palmaresul sau de sportiv include particip[ri la mari competitii precum:
  • Capionatul National de Cuturism 1980, locul 1, juniori
  • Capionatul National de Cuturism 1981, locul 1, juniori
  • Capionatul National de Cuturism 1982, locul 1, juniori
  • Capionatul National de Cuturism 1983, locul 1, juniori
  • Capionatul National de Cuturism 1984, locul 1, juniori
  • Capionatul National de Cuturism 1985, locul 1, seniori
  • Capionatul National de Cuturism 1986, locul 1, seniori
  • Capionatul National de Cuturism 1988, locul 2, seniori 
  • Capionatul National de Cuturism 1989, locul 2, seniori
  • Capionatul National de Cuturism 1990, locul 1, seniori
  • Capionatul National de Cuturism 1991, locul 1, seniori
  • Capionatul National de Cuturism 1992, locul 1, seniori
  • Capionatul National de Cuturism 1992, locul 1, perechi
  • Campionatul Balcanic de Culturism 1992, locul 1, seniori
  • Capionatul National de Cuturism 1993, locul 1, seniori
  • Capionatul National de Cuturism 1995, locul 3, seniori
  • Capionatul National de Cuturism 1997, locul 3, seniori
  • Capionatul National de Cuturism 2003, locul 1, seniori
  • Campionatul Balcanic de Culturism 2003, locul 1, seniori
  • Capionatul National de Cuturism 2004, locul 2, seniori
  • Capionatul National de Cuturism 2004, locul 1, perechi
  • Capionatul National de Cuturism 2005, locul 1, perechi
  • Capionatul National de Cuturism 2007, locul 1, culturism clasic
  • Capionatul National de Cuturism 2008, locul 1, culturism clasic
Sportivul  Florin UCEANU a participat la competitii internationale in tari precum: Franta, Austria, Grecia, Cehia, Polonia, Slovacia, Ungaria, Bulgaria, Rusia, Ucraina si Statele Unite.
Bibliografia scrisa de culturistul Costel TORCEA care se afla la adresa:
 http://www.csgladiatorgym.ro
include informatii legate de pregatirile pentru campionatul din 1990 in care vorbeste de monstrii sacri ai culturismului romanesc Petru Ciorbă, Florin Uceanu, Constantin Bebeşelea, Eugen Kantor, Vasile Ardeoiu, in lista fiind si marele sportiv despre acre scriu acum.
Florin UCEANU  a scris cartea Culturism de performanta, publicata in Editura REDIS Club, Bucuresti, 1994, 122pg care cuprinde capitolele:
Culturismul, sportul autodepasirii
Proportii perfecte
Potentialul genetic
Prejudecati
Terminologie
Principalele grupe de muschi
Antrenament spate, deltoizi, brate, pectorali, abdomen,
coapse, gat, zona lombara, gambe
Impartirea pe zile a grupelor musculare
Principii de antrenament
Alimentatie, suplimente
Idolii: Scott, Oliva, Columbu, Zane, Arnold
Necesar caloric
Supraantrenamentul.
Este o carte in care autorul dezvolta exact acele elemente necesare oricarui tanar care doreste sa inceapa o cariera sportiva in  specializarea culturism, folosind un instrument care sa permita o abordare bine fundamentata pe  experienta autorului, care s-a dovedit a fi de mare succes.
Sportivul culturis  Florin UCEANU este unul dintre putinii campioni care au facut masuratorile antropometrice in preajma competitiilor si pe care le-au pus la dispozitia tuturor celor interesati de atingerea marilor performante prin munca sistematica. Rezultatele acestor masuratori sunt:
Inaltime :180 cm
Greutate : 92 kg
Brat : 50 cm
Piept : 132 cm
Talie : 73 cm
Coapse :60 cm
Gambe : 22 cm

Comentarii legate de activitatea si personalitatea lui Florin UCEANU se afla pe nenumarate bloguri precum http://forum.getfit.ro, http://www.eculturism.ro, http://www.culturism.ro/.

Este prezent cu articole de foarte buna calitate in revista Fitness & Culturism.
Are numeroase programe de antrenamente pentru diferite grupe musculare pe youtube, dintre care enumar:
  • Antrenament pentru brate, https://www.youtube.com/watch?v=5tBt1swx0IQ
  • Antrenament pentru piept, https://www.youtube.com/watch?v=8cLTMwCIoe4
  • Antrenament pentru umeri, https://www.youtube.com/watch?v=evCoL28_dD4 
  • Antrenament pentru spate, https://www.youtube.com/watch?v=li1SkV1zGbk
Pe site http://www.florinuceanu.ro/ are programe de antrenament de 3, 4, 5 si 6  zile din saptamana pentru tipurile ectomorf, endomorf si mezomorf, unde intr-un mod sistematic detaliaza ce trebuie sa execute incepatorul, care este numarul de repetari. Sfaturile date arata ca autorul materialelor este un specialist cu experienta practica  vasta in domeniu.
In practica sa de antrenor a lucrat cu persoane publice precum Alex Velea, Cristina Rus, Fizz, Paula Chirilă, Paula Seling, Catalin Maruta, Simona Patruleasa, Adrian Cristea si  Mădălin Ionescu, avand rezultate remarcabile
A dat nenumarate interviuri, asa cum este cel din cotidianul Evenimentul zilei de  marţi, 26 iunie 2012, dat lui Mihnea-Petru Pârvu in care marele sportiv face o analiza detaliata a rolului pe care il joaca sportul si viata disciplinata bazata de o nutritie corecta asupra fiecaruia dintre noi. El arata rolul nefast pe care il au steroizii in viata celor care doresc o crestere fortata si artificiala a masei musculare. Trebuie subliniat modul absolut remarcabil prin care a reusit Claudiu Pop, alias Akebono, sub indrumarea lui Florin UCEANU sa slabeasca de la 203 kg la 123 kg, urmand un program de antrenamente si o dieta personalizate.
Colaboreaza cu televiziunile care isi propun sa prezinte la nivel profesional programe de fitness asa cum s-a intamplat cu emiseiunea Top sport sau cu emisiunea Fitness cu Nicoleta Luciu. reuseste performanta de a prezenta toate aspectele intr-un limbaj pe intelesul telespectatorilor, iar exemplificarile sunt de natura a dezvolta interesul celor care privesc emisiunile pentru a incepe sa practice exercitii de fitness.
Florin UCEANU, campionul cu un numar de titluri nationale greu de egalat este o prezenta activa in lumea sportului, fiind imaginea multor produse destinate uzului pentru sportivii care activeaza in culturism, iar experienta sa deosebita trebuie sa fie folosita intens atat in mass-media, cat si la nivelul Federatiei Romane de Fitnes si Culturism.
Sunt sigur ca prezenta sa in juriile unor competitii importante din culturismul romanesc va avea un rol benefic in planul cresterii calitatii si mai ales a popularitatii acestui sport in randul tinerilor.
Imi place foarte mult caracterizarea facuta de Szekely Laszlo: Florin este simbolul culturismului romanesc.

(06 mai 2016 - fotografia este de pe site topculturism.ro)



No comments:

Post a Comment